3 modalitati de a creste un copil fericit


Nu este greu sa-ti faci copilul fericit pe termen scurt: ofera-i o gustare sau jucaria preferata la care tanjeste de cateva luni bune si vei obtine cea mai sincera bucurie pe care ai vazut-o vreodata. Efectele acestor gesturi se manifesta [...]


Nu este greu sa-ti faci copilul fericit pe termen scurt: ofera-i o gustare sau jucaria preferata la care tanjeste de cateva luni bune si vei obtine cea mai sincera bucurie pe care ai vazut-o vreodata.

Efectele acestor gesturi se manifesta pe scurta durata insa: gustarea se mananca rapid si intotdeauna va aparea o noua jucarie mai buna, mai frumoasa si mai performanta decat cea achizitionata anterior. Adevarata fericire presupune alte actiuni.

Vrei sa stii cum ii poti ajuta pe copii sa devina cu adevarat fericiti? Raspunsul sta chiar in mainile tale si in abilitatea de a-i ajuta sa-si exploateze propriile resurse.

1. Ofera-i timp pentru joaca

Joaca libera este acel tip de activitate in care copilului ii este permis sa dea frau liber imaginatiei fara ca un adult sa-l supravegheze permanent si sa-i “sufle in ceafa”. Dezvoltarea contine aceasta structura ludica si ajuta enorm la formarea lui armoniosa. Prin intermediul jocului, nazdravanul poate descoperi ce se ascunde in interiorul lui, ce anume ii place si ce activitati i se potrivesc cel mai bine.

2.  Aminteste-ti de legatura minte-corp

Toate mamicile care le recomanda copiilor sa doarma, sa faca sport si sa manance corect stiu ele ce stiu. Daca nu, macar intuiesc adevarul. Ai grija ca nazdravanul sa mearga la culcare atunci cand trebuie, pentru a se bucura de odihna corespunzatoare. Incurajeaza-l sa faca efort fizic si, de asemenea, elimina-i zaharul si mancarea de tip fast-food din alimentatie. Un corp sanatos si o minte sanatoasa il vor ajuta pe copilul tau sa duca la capat obiectivele pe care si le propune, asa ca nu ignora acest aspect pe care, probabil, il intuiai.  

3. Nu-i "fura problemele"

Puiul tau nu ajunga la intrerupatorul din bucatarie si sare nevoie mare pentru a reusi sa aprinda lumina atunci cand ii este foame sau sete? Inhiba-ti instinctul de a face lucrurile in locul lui. Lasa-l sa incerce, sa se straduiasca si sa reuseasca pe cont propriu. Aceasi regula sa aplica si pentru eventualele probleme sociale pe care le-ar putea intampina la gradinita si la scoala. Gandeste-te ca vor exista momente in viata in care copilul nu te va avea aproape si ca va trebui sa se descurce singur, folsindu-se doar de sfaturile pe care i le oferi acum si de capacitatea de a face fata anumitor situatii. Priveste problemele ca pe o noua oprtunitate de a scoate la iveala calitati si invata-l pe micut sa priveasca lucrurile din aceeasi perspectiva.

4. Fii mereu la curent cu noutatile

Te intrebi daca cel mic are vreo problema? Nu ramane la acest stadiu de confuzie, ci intreaba-l exact ce are in momentele in care simti ca atitudinea si comportamentul lui s-au schimbat. “Mami, am impresia ca tu ai patit ceva. Vrei sa-mi povestesti ce s-a intamplat?”. O simpla formulare de acest tip poate da nastere unor discutii interesante si utile pe baza carora vei ajunge sa-l cunosti din ce in ce mai bine. Nu deveni obositoare insa. Ofera-i spatiu mciutului si asigura-l ca vei fi intotdeauna acolo pentru el, daca va avea nevoie de sprijin.

5. Da unde verde sentimentelor

Invata-l pe copil sa isi exteriorizeze sentimentele fara sa se teama de reactia pe care ar putea sa o aiba cei din jur. Nu-l incuraja niciodata sa se prefaca, sa zambeasca daca nu simte nevoia sa faca acest lucru sau sa pozeze in ceva ce nu este.

Aminteste-i ca este foarte important ca nazdravanul sa-ti comunice lucrurile care il deranjeaza, deoarece, in mod surprinzator, in functie de cat de bine face fata situatiilor neplacute, va receptiona mai bine momentele fericite.

related posts

Modifică setările cookies