Cum sa ne jucam cu un copil mic. 7 idei de jocuri pentru un micut fericit


Baba-oarba, numaratul, de-a v-ati ascunselea, lego sau plastilina, sunt tot atatea activitati distractive pe care le puteti juca impreuna cu micutul vostru. Bebelusii si copiii mici adora sa se joace cu adultii. Cu cat va veti prosti mai mult, cu [...]


Baba-oarba, numaratul, de-a v-ati ascunselea, lego sau plastilina, sunt tot atatea activitati distractive pe care le puteti juca impreuna cu micutul vostru.

Bebelusii si copiii mici adora sa se joace cu adultii. Cu cat va veti prosti mai mult, cu atat mai ferciti vor fi. De fapt, joaca nu ajuta doar la eliberarea energiei, ci si la mentinerea unei stari generale pozitive si la dezvoltarea creierului copilasului. Daca esti in pana de idei, iti dam noi o mana de ajutor:

1. Cucu-bau

Acest joc dezvolta muschii gatului si cei ai spatelui. Intinde-te culcat pe spate si tine copilasul deasupra ta. Canta sau spune: “Unde-i bebe”? Ridica-l cu mainile si apropie-l din nou de fata ta, spunand: “Aici e!”.

2. Unu, doi

Canta un cantecel vesel, in timp ce-l inveti pe strengar numaratul, culorile, fructele si partile corpului. Asezati-va pe podea, unul in fata celuilalt si spune: ‘Unu, doi – unde e piciorul?”. Condu-l cu manuta spre picior.

Apoi intreaba-l: “Galben, rosu, unde-i capusorul?” sau “Mere, pere, unde-s ochii oare?”.

3. Gaseste oul

Pentru ca tot se-apropie Pastele, jucati jocul oualor. Cumpara din comert oua de ciocolata colorate si ascunde-le in diferite locuri din gradina sau din casa, dar ai grija sa fie usor de gasit de cel mic. Ajuta-l sa le descopere si da-i voie sa manance unul ca recompensa.

4. Un elefant se legana

Sigur iti amintesti acest cantecel. E perfect pentru a-l invata pe nazdravan numaratul intr-un mod amuzant.

Sau incercati degetul mare pleaca la plimbare – asa o sa invete denumirea fiecarui degetel. Ce zici de “Daca vesel se traieste”? E perfect pentru dezmortirea articulatiilor si a exercitiilor de coordonare intre maini si picioare: “Da, da, bate-asa!”

5. Plasitlina

Nu ocoliti aceasta activitate doar pentru ca in urma ei se face multa mizerie in casa. Si murdarirea e constructiva pana la un punct. Odorul tau de-abia asteapta sa framante pasta moale in manute si s-o modeleze dupa voie si imaginatie. Acest joc ii stimuleaza dexteritatea si creativitatea.

6. Ghiceste personajul

Copiii adora sa faca taraboi si sa scoata sunete haioase. Prefa-te ca esti un animalut caraghios, un robotel sau o masina si vorbeste cu piticul tau folosind zgomotele specifice personajelor pe care le interpretezi.

Daca vezi ca vrea sa te imite, incurajeaza-l. Cand alearga, copilul isi dezvolta abilitatile motorii si invata cum sa se opreasca brusc. Da-te drept un catelus jucaus, alearga si apoi intoarce-te brusc sin drum. Ideea e ca micutul sa iti urmareasca miscarile si sa le puna si el in aplicare.

7. Concert la bucatarie

Vai, ce le mai place sa zdrangane cratitele! Puneti de-un concert in toata regula folosind oale, linguri de diferite marimi, tigai si alte forme pentru gatit care sa nu fie casante. Umpleti oalele cu paste nefierte sau un borcan cu boabe de orez si lasa-l sa le zgaltaie pentru a observa zgomotele facute de fiecare aliment. Asa isi va dezvolta simtul ritmic si urechea muzicala.

Nimic nu e prea mult pentru copilasul tau plin de enegie. Jucati-va impreuna si el iti va rasplati atentia cu dragoste inzecita! 

related posts

Modifică setările cookies