4 pasi simpli pentru acomodarea copilului mai mare cu bebelusul nou-nascut


Sa-i faci cunostinta copilului tau cu noul membru al familiei este un eveniment important, care trebuie tratat cu multa grija. In mod sigur micutul este obisnuit sa fie in centrul atentiei, lucru care va incepe sa se schimbe incetul cu [...]


Sa-i faci cunostinta copilului tau cu noul membru al familiei este un eveniment important, care trebuie tratat cu multa grija. In mod sigur micutul este obisnuit sa fie in centrul atentiei, lucru care va incepe sa se schimbe incetul cu incetul din momentul in care bebelusul va ajunge acasa.

Cu toate ca ai incercat de-a lungul sarcinii sa-i explici ca fratiorul sau surioara va avea nevoie de mai multa atentie, copilul tau se poate adapta mai greu statutului de “copil mai mare al familiei”.

In timp ce tu si sotul tau sunteti incantati de venirea pe lume a bebelusului, copilul vostru poate fi sceptic si confuz, neintelegand care va fi noua lui pozitie in casa.

Pentru a crea o relatie armonioasa in familie, trebuie sa urmaresti cativa pasi simpli, care il vor ajuta pe copil sa se adapteze schimbarilor.

Citeste si: Relatiile dintre frati si surori sunt foarte importante. Uite 5 lucruri pe care sigur nu le stiai

Etapa 1 – Pregateste-ti copilul pentru venirea bebelusului

Cei mici pot intelege cu dificultate lucruri care nu ii privesc in mod direct, de aceea primul pas este sa-l implici, sa-i povestesti cate ceva despre bebelus si sa-i prezinti situatia astfel incat sa se entuziasmeze de venirea noului membru al familiei.

• Spune-i ca de-acum inainte va avea intotdeauna un partener de joaca.
• Explica-i ca el este fratele mai mare si daca ai cunostinte cu doi sau mai multi copii, fa comparatia cu cel mai mare dintre ei.
• Povesteste-i ca va putea sa aiba grija de cel mic, exact asa cum fac “oamenii mari”.
• Spune-i ca va putea sa-l invete pe cel mic toate lucrurile interesante pe care le stie.

Etapa 2 – Fa-le cunostinta

Primul lucru pe care trebuie sa-l decizi este daca vrei ca prima intalnire a celor doi sa se desfasoare in spital sau acasa, mediu pe care micutul il cunoaste deja. Desigur, aceasta hotarare depinde de timpul pe care trebuie sa-l petreci in spital dupa nastere, dar si de varsta si personalitatea copilului tau.

A face cunostinta cu bebelusul poate reprezenta o experienta amuzanta sau, dimpotriva, un moment delicat. Spitalul este un spatiu nou, deci cea mai buna solutie este sa nu lungesti vizita pentru a nu-l dezorienta si mai tare decat este deja.

• Nu tine bebelusul in brate in momentul in care intra copilul tau in salon. In acest fel il vei putea intampina cu bratele deschise. Daca totusi alaptezi exact in momentul in care vine, poti sa-l pupi pe frunte, sa-l inviti sa se apropie si sa-l “analizeze” pe cel mic, pipaindu-i bebelusului piciorusele sau manutele.
• Dupa ce le-ai facut cunostinta, permite-i sa stea cat mai mult timp langa noul membru al familiei. Lasa-l sa atinga bebelusul si incurajeaza-l sa adreseze intrebari despre el.
• Propune-i ca la prima intalnire sa-i aduca un cadou bebelusului, mai ales daca ai observat inca din timpul sarcinii ca este incantat de venirea fratiorului sau surioarei. In acest fel, il vei incuraja sa-si imparta lucrurile.
• Pune o poza cu micutul tau in salon. Se va simti foarte bine sa vada ca te gandesti si la el cat timp esti departe de casa.
• Intreaba-ti micutul ce parere are despre bebelus sau ce crede ca vrea sa spuna atunci cand plange.
• Povesteste-i cum era el cand era mic.

Citeste si: Rivalitatea dintre frati are si aspecte pozitive. Afla care sunt ele

Etapa 3 – Petrece timp cu ambii copii

Cel mai potrivit lucru pe care poti sa i-l spui copilului tau inca de la inceput este ca el nu va fi inlocuit de bebelus.

• Asigura-l ca el este la fel de important si de iubit in familie.
• Propune-i sa te ajute sa alegi hainele cu care-l vei imbraca pe cel mic sau jucariile pe care i le vei cumpara.
• Lasa-l sa stea cat mai mult cu tine atunci cand ai grija de bebelus. Acest lucru il va ajuta sa inteleaga cat de fragil este si cat de multa grija trebuie sa aiba toti de el.
• Planifica iesiri speciale pentru partenerul tau si cel mic. Astfel, copilul va vedea ca i se acorda aceeasi importanta si ca va ganditi la el.
• Nu-l lasa pe cel mic sa se comporte ca un bebelus. Aminteste-i de toate lucrurile frumoase si interesante pe care poate sa le faca tocmai pentru ca este mai mare.

Etapa 4 – Ai rabdare

Ca orice alta situatie de tranzitie, si aceasta va lua timp. Nu grabi relatia dintre cei doi micuti si adapteaza abordarile in funcie de personalitatea copilului. Tu esti cea care il cunoaste cel mai bine si numai tu poti pregati terenul intr-un mod potrivit.

Nu in ultimul rand, incearca sa-ti faci timp si sa asculti opiniile micutului tau. Incurajeaza-i sentimentele si clarifica-i nelamuririle, iar astfelvei reusi sa pastrezi echilibrul in familia ta.

Te-ai confruntat cu o astfel de situatie? Povesteste-ne in sectiunea de comentarii cum a reactionat copilul tau cand l-a cunoscut pe bebelus si ce ai facut ca sa incurajezi relatia dintre cei doi.

related posts

Modifică setările cookies