Care este diferenta dintre alergie si intoleranta alimentara la copii


Intoleranta alimentara este frecventa in randul bebelusilor, iar o mamica isi poate da seama daca puiul ei nu tolereaza un produs chiar din momentul in care incepe diversificarea.  Fie ca este vorba de lactoza, gluten sau alimente care par inofensive, [...]


Intoleranta alimentara este frecventa in randul bebelusilor, iar o mamica isi poate da seama daca puiul ei nu tolereaza un produs chiar din momentul in care incepe diversificarea. 

Fie ca este vorba de lactoza, gluten sau alimente care par inofensive, orice parinte trebuie sa fie atent la reactiile bebelusului dupa ce consuma un anumit produs, mai ales cand copilul este foarte mic.

Cum iti dai seama daca este vorba de intoleranta alimentara si alergie?  Iti spunem care sunt diferente care exista intre  exista anumite diferente, iar noi iti spunem care sunt acestea.

Citeste si: Top 4 reguli de baza pentru alimentatia corecta a unui copil

Alergia la anumite alimente

Diversificarea este momentul potrivit pentru ca un parinte sa observe daca bebelusul este alergic la anumite alimente sau substante. Trebuie sa fii foarte atenta cand introduci un aliment nou in dieta celui mic, pentru ca alergia determina reactii severe, de la roseata la urticarie pana la stari de greata, crampe, dureri de stomac, mancarimi ale pielii, respiratie ingreunata sau dureri in zona pieptului.

Cea mai periculoasa reactie este socul anafilactic, care pune in pericol viata copilasului tau. De aceea, parintii trebuie sa urmareasca atent ce consuma bebelusii atat cand sunt acasa, dar si cand merg in vizita, la bunici sau la masa in oras. Mami si tati sunt cei care trebuie sa se asigure ca nimic de pe lista neagra nu va pe farfuria celui mic. Cele mai frecvente reactii alergice apar dupa consumul de lapte, oua, arahide, soia sau crustacee, insa exista copii care pot manifesta alergie la capsune sau alte fructe.

Ce se intampla de fapt in organismul bebelusului cand consuma un aliment la care este alergic? Organismul depisteaza alimentul sau substanta ca fiind un intrus in corp, iar sistemul imunitar incepe un adevarat atac de aparare prin intermediul anticorpilor. Simptomele alergiei sunt rezultatul acestei reactii de apare naturale a organsimului. Singura metoda prin care poti evita aceste simptome este sa elimini complet din alimentatia copilului tau a mancarii care contine ingrediente la care cel mic este alergic.

Daca tu crezi urticaria aparuta din intamplare pe corpul bebelusului tau poate fi o reactie alergica la un anume aliment, este recomandat sa mergi la medic cu cel mic. Specialistul este cel care va stabili diagnosticul corect si iti poate recomanda un tratament. Alergiile se pot manifesta si la un copil mai mare sau chiar la varsta adulta, chiar daca cel mic nu a prezentat vreun simptom, asa ca trebuie sa fii atenta in orice moment.

Citeste si: Cum poti sa-ti feresti familia de alergiile de toamna

Intoleranta alimentara

Simtpomele sunt cele care te pot ajuta sa faci diferenta intre alergie si intoleranta alimentara. Daca in cazul alergiilor simptomele sunt grave si pot pune in pericol viata copilasului tau, intoleranta la anumite alimente nu are reactii atat de puternice, potrivit foodstory.ro. Intoleranta alimentara determina disconfort, nu afecteaza sistemul imunitar, dar determina in schimb reactii la nivel gastrointestina (greata, varsaturi, dureri de stomac, crampe, balonare, arsuri), dureri de cap si chiar irascibilitate.

Reactiile alergice apar imediat dupa ce copilasul tau consuma alimentul care ii face rau, in timp ce simptomele intolerantei isi fac aparitia treptat.

Trebuie sa stii ca toleranta alimentata la copii este o afectiune mai raspandita decat alergiile. In Romania, 8 din 10 persoane sufera de intoleranta alimentara la drojdie, albus de ou, lapte de vaca si gluten.

Pentru a vedea daca micutul tau prezinta intoleranta alimentara, poti sa-i faci un test de sange care acopera 113 alimente (York Test).

Citeste si: Vezi lista actualizata a E-urilor periculoase din alimente

Nu ezita sa mergi cu bebelusul la pediatru daca observi ca acesta prezinta simptome ale alergiei sau intolerantei alimentare sau daca pe corpul sau a aparut o eruptie al carei factor declansator nu il cunosti. Medicul specialist este singurul care poate pune un diagnostic corect si care poate recomanda un tratament potrivit pentru copilasul tau.

related posts

Modifică setările cookies