Copilul tau e ragusit si tuseste? Laringita poate provoca obstructia cailor aeriene


Manifestarile pe care le poate avea micutul tau in situatia in care exista o suferinta a laringelui sunt vocea ingrosata, tusea si efortul de a inghiti. Laringele comunica cu faringele, se continua cu traheea si este o structura anatomica implicata [...]


Manifestarile pe care le poate avea micutul tau in situatia in care exista o suferinta a laringelui sunt vocea ingrosata, tusea si efortul de a inghiti.

Laringele comunica cu faringele, se continua cu traheea si este o structura anatomica implicata in diverse functii:
- respiratie, inghitire (deglutitie)
- protectie (impiedica patrunderea accidentala a alimentelor in caile aeriene si declanseaza tusea)
- fonatie: in laringe exista doua benzi musculare (corzile vocale) ale caror vibratii produc sunetele (vocea)

Cel mai frecvent semn al afectarii laringelui este raguseala (disfonia). Aparent, raguseala este un simptom banal, dar din pacate se poate complica cu obstructii ale cailor aeriene, situatie in care laringita se transforma intr-o urgenta medicala.

In ce situatii poti banui ca micutul tau sufera de laringita?
- vocea este schimbata, de intensitate slaba: de regula acest lucru se observa dimineata, la trezirea celui mic
- cel mic evita sa manance sau sa bea, nu neaparat pentru ca nu si-ar dori, ci pentru ca ii este greu sa inghita, iar lichidele sau alimentele inainteaza cu greutate
- se plange de senzatia de “gat uscat”
- are o tuse seaca: semn al iritatiei locale

Infectiile si iritatiile locale sunt cauzele aparitiei laringitei
1. infectii
- virale: de la virusuri care produc raceli banale la cele ce cauzeaza infectii acute ale cailor aeriene superioare ori boli contagioase (oreion, rujeola)
- bacteriene: mai rar intalnite (difteria: pe laringe exista depuneri sub forma unor membrane fibroase)
2. factori iritativi
- fortarea corzilor vocale cauzata de plans, cantat, strigat

Daca laringita copilasului tau nu se vindeca in 2 saptamani, inseamna ca a devenit o afectiune cronica ale carei cauze sunt de cele mai multe ori:
- fumul de tigara, inhalarea unor alergeni
- acidul gastric cu efect iritant (Boala refluxului gastro-esofagian)
- sinuzita netratata
- conditii diverse in care cel mic isi foloseste excesiv vocea

Cu cat varsta copilasului este mai mica, cu atat este mai indicat sa tratezi cu atentie aceste simptome. Este adevarat ca de foarte multe ori raguseala si tusea seaca nu ii indeamna pe parinti sa mearga cu cel mic la un consult. De regula laringita in forma sa acuta trece in aproximativ 1-2 saptamani si fara un tratament special (repaus vocal, multe lichide, evitarea spatiilor in care exista fum sau alti factori ce ar putea mentine iritatia laringelui).

Urgenta medicala apare in cazul laringitei cronice. Cel mic trebuie vazut imediat de un medic ORL-ist daca:
- raguseala dureaza de mai mult de 2 saptamani
- se aud zgomote ca niste suieraturi atunci cand inspira. Acest sunet se numeste cornaj si reprezinta un semn al ingustarii laringelui.
- respira cu greutate
- are temperatura peste 39˚C

In situatia cronicizarii laringitei, medicul specialist va recomanda antibiotice (daca este de cauza bacteriana sau se pune problema unei suprainfectii bacteriene) sau corticosteroizi cu rol in scaderea inflamatiei corzilor vocale.

Din cauza particularitatilor anatomice ale laringelui, cei mici sunt mult mai expusi riscului de inflamatie si evolutie catre obstructia cailor aeriene.

Daca raguseala si tusea celui mic nu trec in maxim doua saptamani sau pe parcurs apar manifestari respiratorii (inspir zgomotos, respiratie sacadata) copilul trebuie dus imediat la un consult medical.

related posts

Modifică setările cookies