Cum iti poti ajuta copilul sa devina mai destept


Cartile si jocurile educative ii fac pe copii mai destepti, influentand dezvoltarea creierului, spun oamenii de stiinta. Cercetarea a scos la iveala existenta unei perioade senzitive din copilarie in care dezvoltarea creierului este influentata de factori de mediu. Studii realizate [...]


Cartile si jocurile educative ii fac pe copii mai destepti, influentand dezvoltarea creierului, spun oamenii de stiinta. Cercetarea a scos la iveala existenta unei perioade senzitive din copilarie in care dezvoltarea creierului este influentata de factori de mediu.

Studii realizate pe gemeni identici si neidentici au demonstrat ca genele joaca un rol important în dezvoltarea cortexului cerebral, structura subtire si cutata care sustine functiile mentale superioare. Cu toate acestea, se cunosc foarte putine informatii despre modul in care experientele din frageda copilarie influenteaza dezvoltarea cortexului, scrie Science Mag.

Citeste si: Top 6 surse alimentare care contribuie la dezvoltarea creierului bebelusului

Pentru a studia aceasta problema, neurologul Martha Farah de la Universitatea din Pennsylvania a initiat o cercetare in care a recrutat 64 de copii din familii cu situatii materiale precare pentru a le urmari evolutia pana in adolescenta. Oamenii de stiinta i-au vizitat pe copii acasa la varstele de 4 si 8 ani pentru a le analiza mediul, notand factori precum numarul de carti si de jucarii educative, dar si caldura si sustinerea pe care o primeau din partea parintilor.

La mai bine de 10 ani dupa a doua vizita a specialistilor, subiectii au fost supusi unor teste RMN pentru a li se analiza creierele. Astfel s-a constat ca nivelul de stimulare mentala pe care un copil il primeste acasa la varsta de 4 ani, prezice densitatea a doua regiuni importante ale cortexului în adolescenta, potrivit Descopera.

Mediul familial la varsta de 8 ani a avut un impact similar asupra acestor regiuni din creier, in timp ce alti factori precum inteligenta mamei, nu au parut sa aibe vreun efect.

Oamenii de stiinta sustin ca noul studiu subliniaza vulnerabilitatea dezvoltarii creierului si importanta factorilor de mediu care pot stimula sau incetini procesul de crestere.

related posts

Modifică setările cookies