Cum se manifesta varsatul de vant la copii si cum il tratezi


Considerata o boala a copilariei, varicela (numita popular si “varsat de vant” poate aparea la orice varsta, desi frecventa este mai mare in copilarie. Cand apare in viata adulta, manifestarile sunt mult mai neplacute si riscul de a face complicatii [...]


Considerata o boala a copilariei, varicela (numita popular si “varsat de vant”winking poate aparea la orice varsta, desi frecventa este mai mare in copilarie. Cand apare in viata adulta, manifestarile sunt mult mai neplacute si riscul de a face complicatii este crescut.

Intr-un raport al ECDC (Centrului European de Preventie si Control al Bolilor) pentru anii 2008 si 2009 mai mult de jumatate din cazurile de varicela din Romania si alte 14 tari au fost inregistrate la copiii intre 1 si 4 ani. Varicela este produsa de virusul herpetic varicelo-zosterian.

Ce particularitati are virusul varicelo-zosterian?

Poate provoca doua boli infecto-contagioase: la primul contact, deseori in copilarie, varicela si in viata adulta (extrem de rar la copii) Zona Zoster, afectiune numita si herpes Zoster.

Vindecarea varicelei nu inseamna eliminarea virusului, acesta ramanand in stare latenta in organism. Nu este obligatoriu ca toti copiii care au facut varicela sa faca mai tarziu si a doua boala. La unii, VZV nu se va mai manifesta niciodata. Depinde foarte mult de starea de imunitate a organismului. Stresul si scaderea capacitatii de aparare a organismului il pot reactiva.

Persoanele bolnave de Zona Zoster pot declansa epidemii de varicela la copiii nevaccinati. Tine cont ca vaccinarea nu asigura protectie pe viata, insa formele de boala sunt mult mai usoare. Sunt copii care fac forme usoare de varicela chiar daca au fost in prealabil vaccinati.

Cum se transmite varsatul de vant?
- traverseaza bariera placentara, fiind transmis de la mama la copil
- pe cale aeriana: tuse, stranut
- contactul cu lichidul din veziculele caracteristice eruptiei

Cum se manifesta varicela?

Dupa o perioada de incubatie de circa 2-3 saptamani apar:
eruptia pe piele (fata, cap, restul trunchiului) cat si pe mucoase:
- initial sub forma de pete plane (macule) sau usor iesite in relief (papule)
- ulterior vezicule pline cu lichid, care provoaca mancarimi puternice
- veziculele se sparg si lasa in locul lor cruste

Perioada de contagiozitate incepe din perioada de incubatie si dureaza pana la aparitia crustelor.

stare generala:
- febra
- dureri de cap si abdominale
- lipsa poftei de mancare, stare de neliniste, disconfort, iritabilitate

Care este tratamentul in cazul varsatului de vant?

Varicela nu are un tratament specific. Medicul pediatru poate prescrie medicamente pentru scaderea senzatiei de mancarime si pentru atenuarea celorlalte manifestari ce afecteaza starea generala. Cel mic va trebui sa stea izolat in casa in perioada in care este contagios.

Mancarimea (prurit) este una dintre cele mai neplacute si riscante. Nu il lasa pe cel mic sa se scarpine, deoarece lezarea crustelor duce la suprainfectare si aparitia unor cicatrici definitive. Sigur ca este dificil sa il opresti pe copil de la un gest care devine chiar instinctiv la un moment dat.

Sunt insa cateva solutii de calmare a mancarimii si de accelerare a vindecarii:

- unguente, mixtura mentolata, solutii cu oxid de zinc: acestea se aplica de cateva ori pe zi pe piele, in zonele unde exista eruptia
- imbraca-l pe micut cu haine largi, din material moale, care sa nu il incalzeasca sau sa ii irite bubitele
- fa-i dus cu apa calda, nu fierbinte
- aeriseste-i des incaperea in care sta
- da-i sa bea cat mai multe lichide: apa, ceai, suc natural de fructe
- in cazul in care eruptia a aparut si pe mucoasa bucala, prepara-i alimente de consistenta moale (supe, piureuri)

Varicela este o boala in urma careia copilasul tau poate ramane pe viata cu semne mai mult sau mai putin vizibile. De asemenea, infectia cu VZV se poate manifesta si la varsta adulta, fie sub forma primara (varicela), fie secundara (Zona Zoster). La varste mai mari, riscul aparitiei complicatiilor creste, mai ales pe fondul unei imunitati scazute.

Vaccinarea impotriva varicelei nu este obligatorie, iar forme usoare de boala se intalnesc si la cei vaccinati. In acest caz, nu ezita sa ceri sfatul unui medic pediatru pentru a cantari beneficiile pe care le-ar aduce o posibila imunizare.

related posts

Modifică setările cookies