Exudatul faringian te ajuta sa descoperi la timp infectiile bacteriene in cazul copilului tau


Cele mai frecvente afectiuni in copilarie vizeaza sfera ORL. De la simple raceli pana la amigdalite, faringite, laringite, otite, infectiile pot aparea oricand cauzand micutului tau stari mai mult sau mai putin grave, iar tie nopti albe si vizite la [...]


Cele mai frecvente afectiuni in copilarie vizeaza sfera ORL. De la simple raceli pana la amigdalite, faringite, laringite, otite, infectiile pot aparea oricand cauzand micutului tau stari mai mult sau mai putin grave, iar tie nopti albe si vizite la medic. Unele dintre ele pot fi grupate sub denumirea de infectii acute ale cailor aeriene superioare (IACRS).

Acest diagnostic nu este insa unul concludent, el delimitand numai zona in care exista infectia. Pentru ca medicul sa afle daca este vorba de o infectie virala sau una bacteriana, pe langa simptomele pe care le acuza cel mic (diagnostic clinic), mai sunt necesare si analizele de laborator (diagnosticul paraclinic). Majoritatea afectiunilor din aceasta sfera sunt cauzate de virusuri, insa este important ca agentul cauzator (etiologic) sa fie confirmat deoarece tratamentul este diferit.

Infectiile bacteriene se vindeca cu ajutorul antibioticelor, pe cand tratamentul celor virale se adreseaza in principal ameliorarii manifestarilor de boala (febra, tuse, durere, stare de voma etc). Virusul determina in organismul copilasului tau producerea de anticorpi care vor lupta impotriva efectelor virale. De aceea, mai ales in aceasta situatie se pune un accent deosebit pe buna functionare a sistemului imunitar. Numai in cazul in care o viroza se complica cu suprainfectii de natura bacteriana se apeleaza la tratamentul antibiotic.

Cum un tratament neadecvat sau intarziat poate prelungi sau agrava boala copilasului tau, analizele trebuie efectuate cat mai repede posibil. Una dintre cele mai folosite este exudatul faringian, recomandat ori de cate ori micutul tau se va plange de usturime in gat, durere, dificultate la inghitire asociate cu febra si chiar modificari vizibile la nivelul gatului sau amigdalelor (roseata, depuneri albicioase).

Recoltarea:

- de regula se face dimineata
- copilasul nu trebuie sa se fi spalat pe dintisori, sa fi baut apa sau sa fi mancat: analiza urmareste colectarea acelei secretii matinale de la nivelul gatului ce contine agentul infectios
- cu un betisor ce are la capat un tampon, vor fi atinse zonele afectate. Desi procedura in sine nu dureaza decat cateva secunde si nu implica aparitia niciunui ac ce ti-ar putea intimida copilasul, este posibil ca acesta sa se sperie si sa inceapa sa planga. Prin atingerea acelor zone ale gatului, mai ales daca puiul tau este mai sensibil, se declanseaza reflexul de tuse si chiar cel de voma. Daca este foarte micut, pentru a preveni miscarile bruste este bine sa il tii pe genunchi, cu spatele la tine si sa-l tii lipit de tine, petrecand mana si peste bratele lui.

Analiza de laborator:

Materialul colectat va fi insamantat in laborator pe diverse medii de cultura. Acolo unde agentul infectios va gasi un loc propice, se va dezvolta cultura bacteriana. In gat exista in mod normal flora bacteriana care nu provoaca imbolnavirea. De aceea, daca nu exista bacterii patogene (care provoaca imbolnaviri) sa nu te sperii daca pe rezultatul analizei vei intalni exprimarea: “flora bacteriana normala” alaturi de o enumerare ce nu indica decat prezenta unor celule normale. In dreptul bacteriei cautate prin aceasta analiza va scrie “negativ” sau “absent”. De regula se cauta Streptococul hemolitic de grup A, dar exudatul ofera informatii si despre alte bacterii si chiar ciuperci, ca de exemplu Candida albicans.

Un alt avantaj al folosirii culturilor este antibiograma ce arata comportamentul bacteriei fata de diferite medicamente. Medicul va putea astfel sa recomande pentru copilasul tau antibioticul–tinta.

Rezultatul:

- pentru exudatul ce foloseste medii de cultura, rezultatul este gata in 24-48 de ore
- exista si o varianta rapida a acestei analize, numita “test rapid” (strep) ce ofera informatii in 10-15 minute. Este avantajos numai in situatia in care rezultatul este pozitiv (confirma prezenta streptococului) si astfel tratamentul antibiotic poate fi inceput imediat. Insa, un rezultat negativ nu ofera certitudinea ca, intr-adevar, in gatul micutului tau nu exista streptococi. De aceea testul rapid negativ trebuie urmat de un exudat “clasic”, pe medii de cultura.

Chiar daca un antibiotic cu spectru larg (pentru mai multe tipuri de bacterii) se recomanda atunci cand nu se poate astepta rezultatul unui exudat sau al unei antibiograme, mai ales la copii este indicat ca prima alegere sa fie un antibiotic cu spectru ingust. In acest fel flora normala, bacteriana, inclusiv cea de la nivel intestinal este mai putin afectata.

Nu ezita sa discuti cu medicul tau despre alegerea antibioticului si nu folosi niciodata un antibiotic fara recomandarea acestuia. Abuzul poate provoca micutului tau dezechilibre ale sistemului imunitar.

related posts

Modifică setările cookies