Meningita la copii, simptome si tratament


Meningita reprezinta o infectie a meningelor (membranele care invelesc creierul si maduva spinarii) si – uneori – a lichidului cefalorahidian continut de acestea. In cazul unei inflamatii a meningelui, celulele creierului primesc mai putin sange, deci mai putin oxigen. Meningita [...]


Meningita reprezinta o infectie a meningelor (membranele care invelesc creierul si maduva spinarii) si – uneori – a lichidului cefalorahidian continut de acestea. In cazul unei inflamatii a meningelui, celulele creierului primesc mai putin sange, deci mai putin oxigen.

Meningita apare in mod frecvent la copii, iar etiologia este dominata de:
- Nou-nascut: E.coli, enterobacterii (bacilli Gram negativi);
- Sugar: pneumococ Haemophilus, meningococ, bacilli Gram negative;
- Copii 1-5 ani: haemophilus, meningococ, pneumococ;
- Copii 5-16 ani: meningococ
- Peste 16 ani: pneumococ, meningococ

Care sunt simptomele meningitei pentru adult si copil mare?

Declansarea infectiei este subita chiar si pentru cei sanatosi, stare de rau general insotita de varsaturi si dureri puternice de cap, frisoane, temperatura ridicata (peste 39°C). Ulterior primelor simptome apare si contractura musculara (ceafa, dorsal si lombar), iar pacientul devine “teapan”, fara a-si putea misca barbia.

Din primele ore ale manifestarii simptomelor meningitei apar si semnele neuro-psihice: agitatie, dezorientare in spatiu sit imp (se poate ajunge la coma), fotofobie, paralizia nervilor cranieni.

De cele mai multe ori, meningita este insotita de eruptia herpesului peribucal, eruptii purpurice si pe tegumente, insotite de otita sau pneumonie si somnolenta.

Pentru copiii de 1-5 ani, simptomele sunt aceleasi cu ale adultului. Apar, in plus:

- sindromul meningian – rigiditatea cefei
- pozitia de „cocos de pusca”
- semnul Kernig, semnul Brudzinski

Care sunt simptomele meningitei pentru nou-nascut si sugar?

Simptomatologia bolii este diferita in cazul nou-nascutilor. Cel mic poate sa faca febra, dar aceasta nu apare in toate cazurile. In plus, apar:
- tulburarile respiratorii (apnee, dispnee)
- tulburari digestive (diaree, varsaturi)
- semne neuropsihice (agitatie, convulsii)

Atentie! In cazul nou-nascutului nu apare contractura musculaturii cefei.

Care sunt simptomele meningitei pentru sugar?

Care este tratamentul?

Daca bebelusul tau are simptome de meningita, mergi imediat la medic pentru diagnostic si tratament (chimioterapie sau antibiotice). Evolutia si prognosticul bolii sunt influentate in mod direct de depistarea din timp a bolii, consultarea unui medic si aplicarea unui tratament potrivit.

Ce complicatii survin in cazul meningitei tratate cu intarziere?

Este foarte important sa mergi la spitalul de boli infectioase imediat ce observi semnele bolii si sa primesti tratament adecvat. Cateva ore intarziere pot determina paralizii de nervi cranieni, hidrocefalie, etc.

Invata-l pe cel mic sa se spele des pe maini si sa foloseasca servetelul cand stranuta sau tuseste. Spala fructele si legumele, precum si lucrurile pe care cel mic le poate baga in gurita.

Daca ai si alti copii, asigura-te ca au mainile curate cand vin la masa, prevenind astfel infectiile si roaga-i sa isi spele manutele cand vin acasa sau dupa ce au mers la toaleta.

Infectiile se produc in general in regiunile nordice si temperate, iar raspandirea este rapida, cu maximum de cazuri in sezonul rece. Forma usoara a meningitei poarta numele de meningita virala si se vindeca in cel mult 10 zile.

Vaccinul impotriva meningitei se poate face dupa varsta de 2 luni, insa nu este obligatoriu in Romania. Iti recomandam sa mergi la spital si sa ceri specialistului mai multe informatii despre acest vaccin.

related posts

Modifică setările cookies