Top 4 reguli de baza pentru alimentatia corecta a unui copil


Un program prea strict de alimentatie ar putea sta la baza cresterii numarului copiilor cu probleme de greutate, asa ca specialistii le recomanda mamelor sa isi hraneasca bebelusii doar atunci cand acestia solicita zgomotos biberonul sau bolul cu cereale. 1 [...]


Un program prea strict de alimentatie ar putea sta la baza cresterii numarului copiilor cu probleme de greutate, asa ca specialistii le recomanda mamelor sa isi hraneasca bebelusii doar atunci cand acestia solicita zgomotos biberonul sau bolul cu cereale.

1 din 5 copii prezinta tendinte spre ingrasare. Acesta este motivul pentru care familia trebuie sa tina cont de cateva reguli esentiale ale alimentatiei corecte, care se aplica din prima zi de viata.

1. Hrana se ofera la cerere. Daca bebelusul tau face zgomot si te anunta ca ii este foame, nu ezita sa ii dai sa manance. Nu ii da hrana foarte des, pentru ca trebuie respectat timpul de digestie al laptelui.

Tine cont si de faptul ca nu intotdeauna plansul se traduce prin nevoia de foame. Trebuie sa existe cel putin doua ore intre mese, pentru ca stomacul se goleste la aproximativ doua ore si jumatate.

Daca ii dam sugarului hrana la cerere, de exemplu din ora in ora, riscam sa ingreunam digestia laptelui, copilul sa aiba colici sau regurgitatii mai abundente. Pot sa apara si scaune frecvente, asa numita diaree prin supraalimentatie“, spune dr. Cristina Ivascu, medic primar medicina generala.

Nu stii cum sa te porti in intervalul de 2 ore si jumatate dintre mesele de lapte ale bebelusului? Daca cel mic solicita din nou sa fie hranit, ar trebui sa primeasca un biberon cu ceai neindulcit. Dupa varsta de doua luni, poti sa ii dai apa plata.

2. Nu trezi bebelusul din somn pentru masa. In carte scrie ca bebe trebuie sa manance la intervale regulate? Daca il trezesti pe cel mic din somn pentru a-l alapta, ii dereglezi metabolismul si mai tarziu pot sa apara probleme de greutate. Asa ca sfatul specialistilor este sa ii oferi hrana celui mic abia dupa ce este perfect constient si dupa cateva minute in care plange de foame.

3. 5 mese pe zi dupa diversificare. Numarul maxim permis de mese dupa diversificare este cinci. Acestea sunt la cerere, dupa nevoile copilului, sau se stabilesc dupa orarul copilului.

Copiii nu se trezesc toti la aceeasi ora dimineata si nici nu trebuie sa ii trezim noi. Programul meselor trebuie facut si in functie de programul lor de somn“, sustine spune dr. Cristina Ivascu, medic primar medicina generala.

In acest fel se respecta metabolismul copilului, reglat de hormonii care se secreta in timupl somnului. Orarul strict de masa poate dezechilibra sistemul hormonal aflat in crestere.

4. Alimentele sanatoasa nu trebuie sa lipseasca din dieta. Copilul trebuie sa consume alimente precum supa, carne la cuptor, cereale si fructe. Daca cel mic refuza mancarea, nu-i pregati imediat ceva ce stii ca ii place. Lasa-l sa astepte pana cand senzatia de foame devine acuta, moment in care trebuie sa ii oferi exact aceeasi mancare pe care i-ai pregatit-o initial.

related posts

Modifică setările cookies