10 lucruri pe care NU trebuie sa-ti obligi copilul sa le faca


Inainte de a deveni parinti, mamicile si taticii isi creeaza diferite imagini despre tratamentul pe care il vor adopta in cresterea micutului. Majoritatea planifica sa actioneze ferm, dar iubitor in acelasi timp, gandindu-se ca aceasta atitudine va aduce o multime [...]


Inainte de a deveni parinti, mamicile si taticii isi creeaza diferite imagini despre tratamentul pe care il vor adopta in cresterea micutului. Majoritatea planifica sa actioneze ferm, dar iubitor in acelasi timp, gandindu-se ca aceasta atitudine va aduce o multime de beneficii in dezvoltarea armonioasa a copilului lor.

Lucrurile se schimba insa in momentul in care mamicile si taticii sunt pusi in fata faptului implinit si trebuie sa-i ghideze micutii spre anumite directii.

Ajunsi in acel punct, parintii inteleg ca exista situatii in care autoritatea trebuie sa lase loc indulgentei si ca cel mai sanatos lucru este sa nu isi oblige niciodata copilul sa faca anumite actiuni, oricat de avantajoase ar parea ele.

Citeste si: Top 6 obiceiuri proaste care se transmit de la mama la fiica

Iata o lista de lucruri pe care nu ar trebui sa-l obligi niciodata pe copilul tau sa le faca:

1. Sa minta

A spune minciuni reprezinta, evident, unul dintre cele mai gresite obiceiuri pe care le poate avea cineva. Nu-l ruga pe micut sa fie complice la o minciuna, asa cum fac majoritatea parintilor, deoarece aceasta trasatura s-ar putea intoarce impotriva ta.

Daca vrei sa eviti o cina la care te-au invitat socrii, nu-l pune pe copil sa spuna ca este bolnav. Daca suna la usa un vecin pe care il consideri obositor, nu-l ruga pe cel mic sa spuna ca este singur acasa si ca nu are voie sa deschida usa.

Pe masura ce vei proceda astfel, micutul va intelege ca este in regula sa spuna o minciuna. Mai mult, cu cat va repeta astfel de actiuni mai des, cu atat se va “specializa”.

2. Sa manance atunci cand nu ii este foame

Da, stim ca doctorul recomanda trei mese consistente pe zi insotite de alte doua gustari, dar indivizii si nevoile lor difera. Corpul oamenilor este creat in mod distinct si, din fericire, ne poate transmite semnale de alarma atunci cand ne e foame sau sete.

In plus, gandeste-te bine daca ai intalnit vreodata un copil care sa nu fi spus cand ii este foame. Nu insista cu mesele deoarece i-ai putea cauza copilului probleme de alimentatie pe termen lung.

3. Sa pretinda ca este ceva ce nu este

Sa presupunem ca ai un copil timid. Nu are rost sa-l impingi mereu de la spate s-o faca pe indraznetul, sa-l obligi sa socializeze si sa-l pui in situatii problematice deoarece efectul ar putea fi exact opus celui pe care il astepti.

Daca singurul lucru pe care si-l doreste este acela sa se joace de unul singur, cea mai buna solutie este sa-l lasi sa se desfasoare asa cum simte. Pe masura ce va creste el va cauta compania altora si va invata sa se comporte in orice fel de situatie.

4. Sa-si ceara scuze cand nu stie unde a gresit

Peste tot in jur exista mame care spun “Cere-ti scuze!”, insa acestea uita sa le explice copiilor, in prealabil, unde au gresit.

Fa-ti timp sa-i detaliezi micutului punctele pozitive si negative ale actiunilor lui. In acest fel, el va evita greselile pe termen lung, nu va corecta o situatie temporara pe care o va repeta in viitor.

5. Sa salute in strain

Strainii pot fi persoane periculoase. Lectia bunicilor de pretutindeni pentru nepotii lor consta in sfatul vesnic “Nu intra in vorba cu straini”.

Indiferent de cat de moderni suntem, ea ramane valabila. Invata-l pe copil sa actioneze precaut si sa evite pericolele.

6. Sa doarma singur daca nu este pregatit

Orice parinte modern considera ca un copil poate sa ia singur decizii. Oricat de mare sau mic ar fi, nazdravanul tau va identifica momentul in care trebuie sa paraseasca patul parintilor si sa devina independent.

Aceeasi solutie este valabila si pentru decizii legate de renuntarea la suzeta sau la biberon.

7. Sa se joace cu un copil rautacios

Chiar daca tu esti in relatii bune cu mamica celuilalt nazdravan, micutul nu trebuie sa-ti calce pe urme si sa tolereze pe oricine in preajma sa. Inainte de a-l pune in situatia de a petrece timp langa o persoana, intreaba-l ce parere are despre aceasta si daca i-ar face placere sa se joace impreuna cu ea.

Daca raspunsul va fi negativ, ia-o pe mamica deoparte, la o cafea, si lasa-l pe copil sa se bucure de prietenii lui.

8. Sa tina regim

Sigur ca exista o multime de copii care trebuie sa acorde o atentie sporita alimentatiei, dar nu este in regula ca un micut aflat inca in stadiu de dezvoltare sa se abtina de la mancare.

Nutrientii si substantele necesare unei bune dezvoltari se afla in alimente cat mai diverse. Pune sanatatea inainte de orice si ofera-i copilului felurile de mancare necesare unei cresteri armonioase.

9. Sa faca ceva ce nu-i place.

Nu te incurajam sa-l sustii in momentul in care vrea sa se dea batut, dar nu este sanatos pentru niciunul dintre voi sa va implicati in activitati sau actiuni care nu vor avea o finalitate. In momentul in care micutul va avea o pasiune, va depunde tot efortul pentru a o practica si va deveni din ce in ce mai bun in ceea ce o priveste.

Dragostea lui va compensa si astfel veti evita situatiile neplacute ale copiilor care le reproseaza parintilor ca i-au obligat sa faca ceva doar pentru a-si satisface anumite lipsuri.

10. Sa petreaca noptile in locuri straine.

Daca te numeri printre persoanele carora nu le place sa doarma in paturi straine, atunci vei intelege ca micutului s-ar putea sa nu-i surada ideea de a dormi la un coleg sau prieten peste noapte.

Permite-i sa faca acest lucru doar daca il doreste cu adevarat si nu-l obliga sa frecventeze case pe care nu le accepta doar de dragul socializarii.

Tu ti-ai obligat vreodata copilul sa faca ceva? Ai avea completari de adus listei noastre? Spune-ne mai multe in sectiunea de comentarii.

related posts

Modifică setările cookies