Cum sa le vorbesti copiilor despre sexualitate. Ce trebuie sa stie cei mici in functie de varsta


Sexualitatea este o parte importanta a fiintei umane si implica mai mult decat contactul fizic sexual cu o alta pesoana. Relatiile intime afecteaza felul in care ne simtim si influenteaza unele alegeri pe care le facem in viata. De aceea, [...]


Sexualitatea este o parte importanta a fiintei umane si implica mai mult decat contactul fizic sexual cu o alta pesoana. Relatiile intime afecteaza felul in care ne simtim si influenteaza unele alegeri pe care le facem in viata.

De aceea, ar fi o idee buna sa le vorbesti copiilor tai despre sex. Oricum vor intra in contact cu informatii din acest domeniu si cel mai bine ar fi sa le afle de la parinti.

Cea mai buna perioada pentru a incepe sa le vorbesti copiilor despre viata sexuala este in timpul scolii primare (6-12 ani). Nu trebuie sa te ingrijorezi! Discutiile despre acest subiect nu ii incurajeaza pe pitici in a avea activitati sexuale de la o varsta asa frageda.

Citeste si: Cand este momentul sa discuti despre sex cu un copil. Ce trebuie sa stie despre acest subiect

S-ar putea sa nu iti fie prea comod sa vorbesti cu micutul tau despre acest subiect, dar discutiile in jurul sexualitatii dau copilului tau sansa de a lua decizii mai sigure.

Daca nu stii cum sa incepi, te poti referi la situatiile de zi cu zi: o vecina a ramas insarcinata, o mama a unui coleg de la scoala are burtica si asteapta un bebelus . Nu-i transmite copilasului tau o senzatie de disconfort, astfel incat discutia sa ramana deschisa pentru anii care urmeaza si sa-i poti fi alaturi in deciziile si problemele de natura sexuala.

Explica-i celui mic faptul ca fetele si baietii sunt diferiti si ca, atunci cand ajung la varste mai mari si se iubesc, barbatul si femeia pot lua hotararea de a se casatori si a concepe un copilas care sa le semene. Explica-i cu rabdare ca un bebelus are casuta in burtica mamei si evita povestile cu barza. Cand va creste va afla oricum adevarul si s-ar putea sa nu mai aiba incredere in ceea ce-i spui.

Poti incepe conversatia prin intrebari ca: “Stii cum se numesc partile corpului tau?”, “Stii de ce fetele arata diferit fata de baieti?”, “Matusa ta e insarcinata. Stii ce inseamna asta?”.

Citeste si: Intrebari indecente? Afla ce trebuie sa stie un copil despre sex

Copiii au diferite curiozitati legate de sex chiar de cand sunt mici, iar capacitatea lor de a intelege evolueaza in timp. Daca micutul tau de cinci ani te intreaba ce inseamna sa nasti un bebelus, poti sa-i spui ca nasterea are loc atunci cand un bebelus iese din burtica mamei sale, care i-a fost casuta timp de noua luni.

Daca intrebarea vine din partea copilului tau de 10 ani, poti ii oferi mai multe detalii si sa-i explici ca dupa moment special dintre femeie si barbat, in uter (aflat in burta femeii) va creste timp de noua luni un copilas.

In functie de cat de receptiv este copilul tau la informatiille din jur si de gradul de curiozitate fata de chestiunile sexuale, iti vei da seama cand e momentul sa-i explici ce inseamna pubertatea, actul sexual si ceea ce implica el.

Incearca sa nu-i vorbesti doar despre aspectele negative ale sexualitatii, ca bolile cu transmitere sexuala. Evita sa-i spui fiicei tale minciuni precum “daca saruti un baiat ramai insarcinata“. Mentioneaza si aspectele pozitive ale intimitatii intre doua persoane, ca respectul reciproc, iubirea, increderea, elemente care trebuie sa existe intr-un cuplu!

Discutia despre metodele de contraceptie variaza in functie de valorile familiei. Sa interzici discutiile despre acest subiect inseamna sa-i faci o mare defavoare copilului tau. Este esential sa te asiguri ca acesta intelege cum se poate proteja de bolile cu transmitere sexuala, cum ramane o femei insarcinate cum poate fi evitata o sarcina nedorita – fie ca e vorba despre abstinenta sau o metoda de contraceptie.

Citeste si: Raman insarcinata daca…? 9 mituri spulberate

Copiii afla adesea lucrurile nepotrivite pentru varsta lor (de pe internet, televizor, presa). Chiar daca s-ar putea sa ai o senzatie de jena fata de subiect, nu evita sa aduci in discutie chestiunea sexului oral. Multe adolescente sunt convinse de colegi sau alte persoane sa se implice in acest gen de act sexual tocmai pentru ca nu au suficiente informatii despre acest subiect.

Astfel, fetele considera sexul oral ca o cale sigura de a trai placerea sexuala, cu risc mai scazut de a se simti vinovate, de a-si strica reputatia sau de a-si incalca valorile, iar foarte multe dintre ele cred eronat ca nu pot dobandi boli cu transmitere sexuala si pe aceasta cale.

Vorbeste-i copilului tau si despre abuzul sexual si viol. Invata-l sa nu se aventureze in locuri izolate, sa mearga doar acolo unde sunt mai multi oameni si se simte confortabil. Incurajeaza-l sa aiba incredere in instinctele sale sa nu ezite sa iasa din situatiile in care se simte vulnerabil. Spune-i ca daca o anume persoane nu are un comportament potrivit fata de el sau ea, nu ar trebui sa ii fie teama ca are un comportament nepoliticos si este recomandat sa evite contactul cu acea persoana.

Nu uita sa-i explici efectele negative ale alcoolului si drogurilor, produse care compromit capacitatea de a lua decizii responsabile. Sugereaza-i adolescentului tau, cel putin pentru inceputul unei relatii, sa iasa alaturi de alti amici sau impreuna cu un alt cuplu. Astfel va avea ceva timp sa-si cunoasca prietenul/prietena si sa-ti dea seama daca vrea sa se intalneasca singuri.

Este important ca si cei mici sa inteleaga senzatiile si relatiile sexuale inainte de a deveni activi sexual. Vorbindu-le deschis, sincer, le vei castiga increderea si vei avea mai multe sanse sa-i ghidezi atunci cand sunt pusi in fata unei decizii!

related posts

Modifică setările cookies