Prima zi pe doua roti. Afla cum iti inveti copilul sa mearga cu bicicleta


Iti aduci aminte cat chin, cate cazaturi si genunchi zgariati si cat efort ai depus ca sa reusesti sa iti tii echilibrul pe bicicleta. Dar ce frumoasa a fost ziua in care ai reusit sa pornesti fara ajutor prin spatele [...]


Iti aduci aminte cat chin, cate cazaturi si genunchi zgariati si cat efort ai depus ca sa reusesti sa iti tii echilibrul pe bicicleta. Dar ce frumoasa a fost ziua in care ai reusit sa pornesti fara ajutor prin spatele blocului pe Pegasul primit cadou de ziua ta!

Acum e randul tau sa iti ajuti micutul sa invete sa dea din pedale si sa nu cada din sa. Citeste mai departe cateva trucuri care te vor ajuta sa il inveti pe pici sa mearga mai repede si mai bine cu bicicleta.

Daca ti-ai amintit momentele copilariei tale, pregateste-te sa mai treci o data prin aceleasi emotii alaturi de piciul tau, care abia isi tine echilibrul pe doua roti. Nu exista un manual de utilizare a bicicletei si nici reguli de urmat, doar experienta ta si dorinta de a invata a copilului.

Cand e micutul pregatit sa inceapa?

De obicei, copiii prind usor miscarile cand au intre 3 si 6 ani, dar se poate sa nu resuseasa sa invete sa stea in echilibru in sa mai devreme de 10-12 ani. Nu e nicio tragedie! Momentul potrivit depinde de dezvoltarea fizica si psihica a copilului tau, de dorinta lui de a invata, de determinare si de confortul pe care i-l da mersul pe bicicleta.

Bicicleta potrivita

Daca prima conditie este indeplinita, atunci trebuie sa ii cumperi copilului tau bicicleta lui. Nu adopta bicicleta unor prieteni pornind de la ideea : „mai intai sa invete si apoi primeste una personala”. Cumpara o bicicleta potivita cu varsta si inaltimea micutului tau, astfel incat atunci cand sta in sa, sa poata atinge si sa se poata sprijini cu picioarele pe pamant, cu genunchii usor indoiti. Altfel, se va chinui sa se urce si sa coboare de pe bicicleta. Poti sa ii cumperi o bicicleta cu roti ajutatoare, una fara pedale (care il ajuta sa invete sa isi mentina echilibrul) sau una normala. Micutul va fi incantat de noua achizitie si va avea un motiv in plus sa isi doreasca sa invete sa mearga singur pe bicicleta.

Adauga in cosul de cumparaturi si o casca de protectie, cotiere si genunchiere pentru ca veti avea parte de multe cazaturi.

Unde faceti primele lectii?

Ca sa va puteti desfasura in voie si sa nu aveti parte de prea multe accidentari, evitati parcurile in week-end si cautati un loc mai putin aglomerat. Ar fi bine sa gasiti un teren drept si asfaltat: curtea scolii din apropiere, o parcare goala, aleile din spatele blocului.

Lectia nr.1 – echilibrul

Primul lucru pe care trebuie sa il invete piciul tau ca sa poata merge cu bicicleta, este sa isi mentina echilibrul in sa. Acest lucru se invata usor daca bicileta nu are pedale, iar copilul nu e preocupat de pedalare, ci de a merge drept. Iata cateva sfaturi simple pentru a-l ajuta sa invete prima lectie.

• Scoateti pedalele si rotile ajutatoare de la bicicleta.
• Coborati scaunul astfel incat micutul sa poata atinge cu picioarele solul.
• Umflati bine rotile.
• Micutul poate incepe sa mearga cu bicicleta impingand cu picioarele ca sa prinda viteza.
• Pe masura ce invata sa se mentina in echilibru, incurajati-l sa ridice picioarele de pe sol. Puteti face din asta o provocare si o joaca in acelasi timp. Incurajati-l sa stea cu ele ridicate cat mai mult timp 10, 15, 20 de secunde si faceti din fiecare performanta o victorie.
• Incurajati-l sa priveasca inainte si nu catre rotile de la bicileta pentru a capata mai multa stabilitate.
• Abia dupa mai multe saptamani de exersare si dupa ce micutul isi poate mentine echilibru un timp indelungat, puteti monta la loc pedalele.

Lectia nr.2 – invatam sa punem frana

Acum, ca micutul a descoperit placerea pe doua roti, e din ce in ce mai tentat sa pedaleze cu viteza. E cazul sa invatati sa puneti si frana atunci cand trebuie! Copilul va invata sa opreasca bicicleta fie folosindu-se de picioare, fie folosindu-se de frana.

Puteti face si din asta un joc. Exersati pe distante mai lungi sau mai scurte si puneti-l pe cel mic sa reactioneze la comanda “Stop!” pe care i-o dati.

Lectia nr.3 – reguli de urmat in “trafic”

Fiecare succes, oricat de mic, trebuie recompensat. Insa marea victorie, de a putea merge de unul singur, trebuie sarbatorita cu o plimbare in familie prin parc. Inainte de marea aventura reamintiti-i copilului regulile pe care trebuie sa le urmeze o data ce iese pe alei sau pe pistele de biciclisti.

• Ne uitam si in stanga si in drepata cand traversam strada, aleea, trotuarul cu bicicleta (de preferat impingand la ea si nu in sa).
• Purtam casca de protectie.
• Claxonam atunci cand ne apropiem de un grup sau un loc aglomerat.

Mersul pe bicicleta nu se uita niciodata! Chiar daca nu ai mai pedalat de ani buni te poti urca oricand pe doua roti fara sa o iei de la capat cu invatatul. Luati bicicletele si porniti prin parc. E distractia ideala pentru o dupa-amiaza de week-end.

related posts

Modifică setările cookies