Top 6 obiceiuri proaste care se transmit de la mama la fiica


Te-ai gandit vreodata care este impactul pe care il ai asupra fetitei tale in momentul in care te uiti in oglinda si iti spui cat de mult te-ai ingrasat sau cat de urat iti vine o anumita tinuta? Ei bine, [...]


Te-ai gandit vreodata care este impactul pe care il ai asupra fetitei tale in momentul in care te uiti in oglinda si iti spui cat de mult te-ai ingrasat sau cat de urat iti vine o anumita tinuta?

Ei bine, poate de acum inainte vei fi putin mai rezervata in momentul in care vei face anumite remarci, deoarece copiii sunt asemenea unor foi albe pe care se noteaza orice fel de informatie.

Degeaba incerci sa-ti convingi micuta sa manance mai multe legume cand tu insati preferi o felie de pizza. Degeaba o avertizezi ca nu este frumos sa-i jigneasca pe cei din jur, daca tu folosesti cuvinte urate cand esti la volan.

Cordonul ombilical a fost taiat demult, insa legatura dintre voi este la fel de puternica si, in mod constient sau inconstient, fetita ta incearca sa-ti calce pe urme. Expresia “fa ce spun eu, nu ce fac eu” nu va avea sorti de izbanda pentru mult timp in ceea ce o priveste, asa ca iti propunem sa-ti revizuiesti comportamentul si sa inveti cum poti deveni un exemplu pozitiv pentru copilul tau.

Citeste si: Top 10 lucruri pe care NU trebuie sa le lasi la indemana copilului

1. Replicile despre greutate sunt “contagioase”

Probezi hainele, te uiti in oglinda si te strambi sau iti spui ca te-ai ingrasat. Fetita te vede si isi insuseste remarcile. Tine minte ca acest tip de critica iti afecteaza stima de sine. Mai rau insa, este faptul ca o afecteaza, indirect, si pe micuta.

In zilele noastre, toate femeile sunt ingrijorate de felul in care arata si isi doresc sa obtina siluetele de invidiat ale vedetelor pe care le vad pe micile si marile ecrane, dar si pe copertele revistor glossy. Problema este ca verbalizarea acestui tip de complexe afecteaza moralul fetitelor si le influenteaza sa foloseasca acelasi tip de critici in ceea ce le priveste, peste ani. Tot mai multe studii arata ca micute de cinci si sase ani sunt preocupate de aspectul fizic si ca ele se transforma in adolescente care vor sa fie cu cateva kilograme mai slabe.

Solutie: In calitatea ta de mamica trebuie sa ai grija la ce fel de comentarii faci in preajma fetitei tale. Accepta-ti corpul, formele si incearca sa privesti aspectele pozitive ale infatisarii tale. Transmite cat mai multe mesaje pozitive legate de aspectul tau fizic si pune accentul pe adoptarea unui stil de viata sanatos, intrucat acesta este cel mai important lucru pentru copilul tau.

2. Mancarea nesanatoasa nu este potrivita pentru un copil

Ii repeti micutei tale in mod constant ca trebuie sa manance fructe si legume, dar tu nu ai mai pus gura pe o salata de luni bune. Daca nu faci decat sa lauzi proprietatile verdeturilor, fara sa le consumi insa, micuta ta va face la fel. Ea va observa ca nu mananci ce trebuie si se va intreba de ce ea trebuie sa respecte regulile si tu nu.

Solutia: Cu toate ca nu poti controla intotdeauna ce mananca fetita ta, poti totusi sa impui un anumit stil de viata in cadrul familiei, iar ea va respecta obiceiurile si in afara caminului. Tipul acesta de lectii vor persista de-a lungul vietii, asa ca trebuie sa fii un exemplu bun si sa-ti folosesti creativitatea daca cea mica refuza sa asculte. Implic-o in treburile de la bucutarie, faceti sandwich-uri sanatoase si creative si adoptati un regim alimentar sanatos si echilibrat.

Citeste si: Vezi 3 obiceiuri proaste ale copiilor si cum scapi de ele

3. Nu te transforma intr-o persoana statica

Daca cel mai dificil efort fizic pe care il faci se rezuma la a apasa pe butonul de la telecomanda, inseamna ca ceva nu este in regula. Obezitatea devine una dintre cele mai intalnite afectiuni la copii, iar una dintre cauzele principale este ca acestia au devenit din ce in ce mai sedentari. Cercetarile arata ca cei mici urmeaza exemplul parintilor si ca, daca adultii nu fac miscare, nici cei mici nu vor fi mai presus.

Solutie: Exista atat de multe modalitati prin care familia ii poate influenta pe cei mici sa faca sport. Parintii pot, de exemplu, sa-si inscrie micutii la lectii de inot, karate, scrima, dans, baschet, handbal si orice fel de activitate care implica miscare fizica. In plus, isi pot face un obicei din a iesi in parc. Important este sa vreti si sa respectati regula.

4. Atentie la vocabular

Daca te exprimi mai urat decat un birjar, trebuie sa incepi sa-ti corectezi pornirile. Copiii repeta cuvintele pe care le aud de la adultii din jur si profita de orice ocazie pentru a-si etala “talentele”.

Solutie: Tot ce poti sa faci este sa te abtii. Foloseste “metoda borcanului” la care apeleaza americanii si pune cate o moneda intr-un recipient de fiecare data cand scapi “porumbelul”.

5. Nu-l jigni pe tatic

Femeile care il vorbesc de rau pe sotul lor, fie ca inca sunt intr-o relatie cu acesta, fie ca au divortat, le ofera fiicelor lor un exemplu negativ. Prin a spune lucruri negative despre partener, mamele isi pun fetitele intr-o pozitie delicata. Ele vor simti brusc nevoia sa ia atitudine, sa isi apere tatal si astfel se vor afla intre ciocan si nicovala.

Solutie: Gandeste-te la felul in care iti doresti sa se comporte micuta ta de-a lungul vietii si, in functie de aceste proiectii, schimba-ti comportamentul inainte de a fi prea tarziu. Stilul de comunicare al fetitei trebuie sa fie echilibrat si corect, lipsit de resentimente si amaraciune. Nu iti supune copilul unor traume pe care nu le va putea depasi in viitor.

Citeste si: Paternitatea ii ajuta pe barbati sa renunte la obiceiurile proaste

6. Mesajele amestecate despre bani nu sunt bune

Ii spui fetitei tale ca trebuie sa faceti economii, dar peste doua zile iti cumperi o pereche noua de cizme? Copiii isi formeaza obiceiurile in ceea ce priveste modul de a cheltui urmarindu-i pe parinti. Studiile arata ca adultii sunt cei care isi pun amprenta intr-un mod accentuat asupra copiilor lor si in ceea ce priveste finantele, asa ca trebuie sa o formezi pe micuta de la o varsta frageda.

Solutie:  Invata-o pe fetita ta cum trebuie sa procedeze cu banii si, nu in ultimul rand, respecta lectiile pe care le predai. Foloseste banii de alocatie sau economiile ei pentru a-i da exemple si pune-o in situatia de a economisi pentru a obtine ceea ce vrea.

Crezi ca esti un exemplu pozitiv pentru fetita ta? Ce ar trebui sa corectezi si ce lectii gresite a invatat copilul de la tine? Spune-ne mai multe in sectiunea de comentarii.

related posts

Modifică setările cookies