Adevarul despre indulcitorii hipocalorici


Indulcitorii hipocalorici, cei care au provocat o “revolutie dulce”, au starnit controverse de-a lungul timpului si inca o fac. Cat de sigure sunt, de fapt, aceste substante pentru consum?

Tag-uri:

Siguranta consumului lor a ridicat multe semne de intrebare chiar de la aparitia pe piata. Autoritatea Europeana pentru Siguranta Alimentara a confirmat insa ca aceste substante cu gust dulce si cu un continut scazut de calorii sau fara calorii sunt absolut sigure pentru consum.

"Indulcitorii hipocalorici și fara calorii reprezinta una dintre cele mai importante descoperiri din domeniul nutriției și științei alimentatiei. Aceștia sunt frecvent utilizați pentru indulcirea alimentelor și bauturilor, iar multi dintre ei aprobați pentru consum sunt disponibili in prezent pe piața: aspartamul, acesulfam-K, ciclamatul de sodiu, sucraloza, zaharina si indulcitorul obtinut stevia", spune dr. Luiza Pirvu, consultant in nutriție. 

Cum ajung indulcitorii hipocalorici si fara calorii sa fie aprobati pentru consum

Indulcitorii sunt indelung studiati de catre experti, inainte de a primi aprobarea pentru consum. Organizatiile internationale care raspund de siguranta alimentelor, precum Comitetul Mixt de Experți pentru Aditivi Alimentari (JECFA) al Organizatiei Națiunilor Unite pentru Alimentatie si Agricultura (FAO) si al Organizatiei Mondiale a Sanatatii (WHO) si Autoritatea Europeana pentru Siguranta Alimentelor evalueaza toate informatiile stiintifice disponibile. Verificarile sunt repetate la intervale regulate de timp, chiar daca o substanta a primit „verde” pentru consum.

Dupa ce s-a stabilit ca sunt siguri pentru populatie, fara efecte nedorite, pe termen scurt si lung, in doza zilnica recomandata pentru utilizare, autoritatile pot spune da folosirii lor in alimente si bauturi. Acesti experti sustin ca indulcitorii hipocalorici pot fi consumati de oricine. Cu o singura exceptie: persoanele care sufera de fenilcetonuria (PKU). Pentru acestea aspartamul este interzis.

Declaratia comuna a Asociatiei Americane pentru Diabet si a Asociației Americane de Cardiologie, din 2012, spune despre indulcitori ca „ar putea ajuta la reducerea consumului de zaharuri adaugate, rezultatul fiind o scadere a aportul energetic și un control al greutatii”. Mai mult, confirma faptul ca permit o mai buna gestionare a nivelului glicemiei din organism, fara sa le afecteze pe cele de zaharuri si insulina in cazul diabeticilor.

Trebuie sa tinem cont insa de o regula: nu marim aportul energetic prin intermediul altor produse. Exista acum alimente si bauturi (precum unele racoritoare) care prin inlocuirea totala a zaharului cu indulcitori permit un gustul dulce fara niciun aport caloric si fara modificarea nivelului glicemiei. Atentie insa, sunt alte produse de consum, care contin si calorii ce provin din carbohidrati, grasimi, proteine. Iar acest aspect nu trebuie sarit cand sunteti preocupati de numarul caloriilor si valoarea indicelui glicemic.

Este foarte important sa citim etichetele produselor pentru a ne lua toate informatiile nutritionale de care avem nevoie.

”In incercarea de a controla greutatea, prin pastrarea echilibrului intre aportul caloric si numarul caloriilor arse, s-ar putea sa nu ne mai bucuram de gustul dulce atat de des pe cat ne-am dori. In plus, anumite grupuri de populație, precum persoanele diagnosticate cu diabet, se vad nevoite sa-și limiteze consumul de zaharuri, pentru a evita efectele acestora asupra glicemiei. Ca atare, indulcitorii hipocalorici se dovedesc a fi aliați de incredere ai tuturor celor care au indicația sa reduca consumul de zaharuri și/sau de calorii” este de parere Dr. Luiza Parvu.

In produsele de zi cu zi se folosesc cantitati atat de mici incat nu au cum sa dea, in cazul unui consum normal, probleme de sanatate, decat daca mancam, de exemplu, o cutie de indulcitori o singura data.

related posts

Modifică setările cookies