Raceala comuna la copii. Cum iti poti ajuta copilul cand raceste


Raceala este una dintre cele mai frecvente boli. In fiecare an, numeroase zile de scoala sau de munca sunt pierdute din cauza gripei sau racelii. In ciuda incercarilor asidue de peste un secol ale cercetatorilor, nu a fost gasit inca un [...]


Raceala este una dintre cele mai frecvente boli. In fiecare an, numeroase zile de scoala sau de munca sunt pierdute din cauza gripei sau racelii. In ciuda incercarilor asidue de peste un secol ale cercetatorilor, nu a fost gasit inca un tratament.

Pana la urma, denumirea de raceala comuna este aplicata uniform unei familii de virusi care contine pana la 200 de virusi diferiti. Acest lucru explica de ce copiii dezvolta o noua raceala cat timp prezinta inca simptome ale vechii raceli, dand astfel impresia ca sufera de o raceala care tine de o luna de zile.

Raceala comuna poate afecta oameni de toate varstele, dar in general, sugarii si copiii se imbolnavesc mai frecvent decat adultii, iar simptomele lor de obicei sunt prezente mai mult timp. Copiii se imbolnavesc de raceala in medie de 7-10 ori pe an,prezentand simptome care pot dura pana la doua saptamani la copiii mici.

Din fericire, putine raceli sunt grave si majoritatea racelilor se amelioreaza de la sine, fara tratament.

De ce exista atat de multe raceli?

Exista multe cauze pentru si multi factori care contribuie la aparitia racelilor:

  • Virusii. Cel mai comun este rinovirusul – exista peste 100 de varietati
  • Caracteristici sezoniere. Majoritatea racelilor apar in timpul toamnei si al iernii.
  • Transmitere directa. Virusii racelii raman activi pe mainile unei persoane racite timp de aproape trei ore.3 Daca aceasta atinge o alta persoana, iar apoi acea persoana isi atinge ochii, nasul sau gura, virusul se raspandeste.
  • Transmitere indirecta. Unii virusi pot supravietui pe suprafete cum sunt blaturile de bucatarie sau pe clanta de la usa pana la doua sau trei ore.
  • Inhalarea particulelor virale. Virusii pot fi expirati in aer de catre persoana infectata prin tuse sau stranut si apoi inhalati de alta persoana.

In general, cel mai bun mod de a evita racelile este spalarea frecventa pe maini. De asemenea, este o idee buna sa tinem copiii departe de oamenii bolnavi si sa stergem suprafetele din casa si jucariile cu dezinfectant.

Cum pot ajuta adultii atunci cand un copil raceste?

Cand copilul dumneavoastra este bolnav, principala dumneavoastra prioritate este sa il faceti sa se simta mai bine. Ameliorarea tusei si a nasului infundat cu medicamente pentru raceala recomandate de medic sau farmacist il poate ajuta sa se simta mai bine.

Patru moduri de a ameliora simptomele de raceala ale copilului dumneavoastra:

  1. Instalati un umidificator in camera lui pentru a-l ajuta in simptomele de nas infundat.
  2. Folositi picaturi saline (solutie de apa de mare) sau spray nazal pentru a-i usura respiratia.
  3. Asigurati-va ca bea multe lichide si doarme destul.
  4. Dati-i supa. Studiile au aratat ca aceasta poate reduce inflamatia care se manifesta in infectiile cauzate de raceala si poate desfunda temporar caile nazale.

Cand sa chemam medicul

In cazul in care copilul dumneavoastra prezinta unul dintre urmatoarele simptome, trebuie sa cereti sfatul unui medic specialist:

  • Simptome care tin mai mult de 10 zile, mai ales in cazul in care copilul are si febra sau produce sputa verde, galbena sau maro (sputa este lichidul gros produs in plamani si in caile respiratorii ce duc la plamani)
  • Dificultati in respiratie
  • Somnolenta neobisnuita
  • Febra mai mare de 39 grade Celsius care dureaza mai mult de 3 zile
  • Febra mai mare de 39,5 grade Celsius
  • Simptomele se inrautatesc
  • Tuse persistenta
  • Copilul plange incontinuu
  • Dureri confirmate ale urechii

In majoritatea cazurilor, cu putina atentie si multe servetele, raceala poate disparea de la sine.

Pentru mai multe informatii intra pe www.panadolbaby.ro.

related posts

Modifică setările cookies