Sugari si copii: Ce trebuie sa stim cand administram medicamente copiilor


Copiii sunt mai complicati decat adultii atunci cand vine vorba despre medicamente, si nu doar pentru ca sunt mai mici. Organismul copilului reactioneaza diferit la medicamentele  folosite.  Mai mult, numeroase medicamente provoaca reactii in organismele aflate in dezvoltare ale copiilor, [...]


Copiii sunt mai complicati decat adultii atunci cand vine vorba despre medicamente, si nu doar pentru ca sunt mai mici. Organismul copilului reactioneaza diferit la medicamentele  folosite.  Mai mult, numeroase medicamente provoaca reactii in organismele aflate in dezvoltare ale copiilor, reactii care nu se manifesta la fel la adulti- unele din aceste reactii pot fi periculoase.

Este important sa nu administram copiilor prea mult sau prea putin dintr-un medicament si sa ajustam dozajul in functie de greutatea copilului. Urmati intotdeauna instructiunile de pe ambalaj si prospect si, daca aveti intrebari, adresati-va medicului.

Primul lucru pe care trebuie sa il tineti minte atunci cand administrati medicamente copilului dumneavoastra este ca medicamentele trebuie administrate doar atunci cand este cu adevarat necesar.

Raceala si gripa sunt provocate de virusuri care infecteaza caile respiratorii superioare. Scapa imediat de aceasta problema! 

Medicul pediatru sau alti medici specialisti sunt cei mai in masura sa va indrume in aceasta privinta. Adesea, tratamentul la domiciliu, lasarea unei boli minore sa treaca de la sine este cel mai bun lucru pentru un copil. Puteti sa-i ajutati asigurandu-va ca au parte de odihna destula si ca beau suficiente lichide si luand masuri care sa ii faca sa se simta mai bine.

Sfaturi importante pentru administrarea medicamentelor la copii

Majoritatea medicamentelor sunt bine tolerate si eficiente doar daca sunt administrate la anumite intervale si in doze specifice. Daca medicul va prescrie medicamente sau va recomanda medicamente care se pot elibera fara reteta, iata cateva lucruri importante pe care trebuie sa le tineti minte.

  • Nu lasati medicamentele la indemana si vederea copiilor. De asemenea, asigurati-va intotdeauna ca ati pus capacele la toate flacoanele de medicamente.
  • Dozaj. Dozajul corect pentru medicamentele prescrise si pentru cele care se elibereaza  fara reteta depinde de greutatea copilului, asa ca asigurati-va ca medicul si farmacistul cunosc greutatea acestuia.
  • Indicatii. Asigurati-va ca stiti si intelegeti indicatiile referitoare la doza dintr-un medicament care poate fi administrata copilului, frecventa si durata tratamentului. In cazul in care copilului ii sunt administrate mai multe medicamente, verificati prospectele pentru a va asigura ca nu primeste acelasi ingredient activ din mai multe produse. Daca exista mai multe persoane care ingrijesc copilul, asigurati-va ca toate stiu cand si cat din respectivul medicament i-a fost administrat copilului pentru a evita dublarea dozelor sau omiterea unei doze.
  • Reactii adverse. Identificati posibilele reactii adverse ale unui medicament inainte de a-l administra copilului, acestea pot fi gasite de obicei pe ambalaj sau in prospect. Apoi, atentie la aparitia unor reactii neobisnuite.
  • Interactiuni. Asigurati-va ca medicul sau farmacistul stiu ce alte medicamente ii mai sunt administrate copilului dumneavoastra si daca exista alergii in familie.
  • Duceti tratamentul pana la capat daca asa vi se indica. Pentru antibiotice, de exemplu, tratamentul trebuie urmat conform prescrierii, chiar si in cazul in care copilul se simte mai bine inainte de incheierea tratamentului. Acest lucru este necesar deoarece bacteriile ramase pot incepe sa se inmulteasca din nou si boala poate recidiva, daca tratamentul cu antibiotice nu este urmat pana la capat. Daca medicul sau farmacistul va spun sa urmati un astfel de tratament – urmati-l pana la capat.
  • Doar medicamentul lor. Nu administrati niciodata unui copil medicamentul altcuiva. Chiar daca este vorba de aceeasi boala, oamenii au nevoie de medicamente diferite si reactioneaza la medicamente diferite. Doar medicul stie ce i se potriveste copilului dumneavoastra.
  • Masurati corect. Daca doza recomandata pe ambalaj este exprimata intr-o unitate de masura diferita (linguri, lingurite, milimetri, picaturi) fata de lingura sau seringa de care dispuneti, nu incercati sa faceti o transformare. Nu folositi alt instrument in afara celui care insoteste medicamentul sau a celui care este recomandat de medic sau farmacist. De asemenea, nu folositi un instrument de masurare de la un medicament pentru a masura altul. Farmacistul va poate furniza linguri si seringi marcate specific pentru administrarea unui medicament.
  • Nu folositi medicamente expirate. Inainte sa administrati un medicament copilului, verificati data de expirare si nu administrati acel medicament daca a expirat. Toate medicamentele expirate trebuie eliminate intr-un mod responsabil (consultati farmacistul).
  • Cititi intotdeauna cu atentie si urmati instructiunile din prospect sau de pe ambalaj.

Inca dinainte ca micutul tau sa se nasca, primesti un numar impresionant de informatii despre cum ar fi mai bine sa ii porti de grija. Insa in momentul in care bebelusul tau vine pe lume, inveti ca nu exista o reteta magica dupa care sa il ingrijesti. Intr-adevar, cei mai multi copii au nevoi similare in primele luni de viata, insa felul in care vii in intampinarea acestor nevoi difera. Poate alegi sa iti alaptezi copilul sau sa apelezi la lapte praf, sa il infesi sau sa il lasi liber, sa il porti in carucior sau in wrap.

Oricare ar fi insa alegerile tale, venirea pe lume a unui copil marcheaza o noua etapa in care au loc nenumarate schimbari menite sa ofere noului nascut un mediu sigur si cat mai confortabil. inveti sa devii o mama buna alaturi de el, hranindu-l, adormindu-l sau jucandu-te cu el. ii porti de grija in fiecare moment, te bucuri de fiecare etapa pe care o parcurge si ii oferi ce este mai bun. Pentru a purta de grija, ai nevoie de putere. Si, uneori de Panadol Baby.

Ce este Panadol Baby? 

Panadol Baby este o suspensie orala cu gust placut de capsuni, fara zahar sau alcool, ce contine paracetamol (120 mg/5ml) si se poate elibera fara prescriptie medicala. Paracetamolul este un analgezic (combate durerea) si antipiretic (reduce febra).

Acest medicament este destinat copiilor incepand de la varsta de 3 luni. 

Panadol Baby poate fi utilizat din a 2-a luna de viata pentru tratamentul simptomatic al al febrei post-vaccinare. Daca febra persista dupa cea de-a doua doza de Panadol Baby se recomanda reconsiderarea diagnosticului si tratamentului. Pentru alte indicatii produsul se va utiliza numai sub supraveghere medicala.

Indicatii - Panadol Baby se foloseste in tratamentul  simptomatic al durerilor de intensitate usoara-moderata:

 Febra asociata bolilor infectioase ale copilariei (pojar, tuse convulsiva, oreion, varsat de vant).
 
Raceala si gripa;
• Dureri asociate eruptiei dentare;
• Dureri de dinti;
• Dureri in gat;
 
Dureri de cap
• Migrene;
• Dureri musculare;
• Dureri musculo-scheletice;
 
Febra post-vaccinare.

Doze si mod de administrareDoza recomandata de paracetamol este de 15 mg / kg corp.

Greutate Varsta Doza (ml)
6 – 8 kg 3 – 6 luni 4,0
8 – 10 kg 6 – 12 luni 5,0
10 – 13 kg 1 – 2 ani 7,0
13 – 15 kg 2 – 3 ani 9,0
15 – 21 kg 3 – 6 ani 10,0
21 – 29 kg 6 – 9 ani 14,0
29 – 42 kg 9 – 12 ani 20,0


Doza se stabileste conform tabelului de mai sus in functie de greutatea copilului. in cazul in care nu se cunoaste greutatea copilului, doza se stabileste in functie de varsta. Doza se poate repeta la intervale de 4 ore, daca este necesar. Nu trebuie administrate mai mult de 4 doze in 24 de ore. A nu se depasi dozele recomandate.

Nu se administreaza impreuna cu alte medicamente care contin paracetamol.

Acest medicament se poate elibera fara prescriptie medicala. Se recomanda citirea cu atentie a prospectului sau a informatiilor de pe ambalaj. Daca apar manifestari neplacute, adresati-va medicului sau farmacistului. Prospect. RCP (Rezumatul Caracteristicilor Produsului).

Pentru mai multe informatii intra pe www.panadolbaby.ro.

related posts

Modifică setările cookies