Alerta in saloanele spa: pedichiura cu pesti garra rufa poate transmite HIV si hepatita C

In ultimii ani, pedichiura realizata cu ajutorul pestisorilor Garra Rufa a devenit din ce in ce mai populara in intreaga lume. Si in Romania exista aceasta procedura la anumite saloane de lux. O veste adusa de expertii din Marea Britanie a venit insa ca un adevarat soc pentru cei care au o afacere in acest domeniu.  
Alerta in saloanele spa: pedichiura cu pesti garra rufa poate transmite HIV si hepatita C

Expertii au tras un semnal de alarma: terapia cu pestisorI Garra Rufa poate fi o metoda de transmitere a hepatitei C si virusului HIV. “Riscul este destul de mic, dar nu exclus”, transmit expertii.

Se pare ca persoanele care sufera de diabet, psoriazis sau care au sistemul imunitar slabit sunt cele mai vulnerabile.

Infectiile si facteriile pot fi transmise de la un om la altul prin intermediul pestilor sau prin apa folosita de clientul precedent si neschimbata dupa utilizare.

In cosmetica, pestii Garra Rufa "mananca" din cuticulele din jurul unghiilor de la maini si picioare cautand in permanenta zone de unde sa-si procure "hrana".

Ai incerca pedichiura cu pestisori Garra Rufa? VIDEO pe www.perfecte.ro

In Turcia acesti pesti sunt folositi si pentru tratarea psoriazisului, a eczemelor sau a pielii tari de pe picioare. Efectul terapeutic se datoreaza unei enzime secretate in saliva lor, diathanol, care are proprietati vindecatoare.

Cei care detin spa-uri cu pestisori recunosc ca “tratamentul” pentru diverse afectiuni nu este decat o solutie temporara. Dupa tratamente repetate cu pesti garra rufa, mai multi pacienti s-au vindecat de psoriazis. Insa din cauza naturii acestei boli, psoriazisul a recidivat dupa oprirea tratamentului.

Pestisori Garra rufa sunt originari din apele calde din jurul orasului Kangal din Turcia, hranindu-se in mod normal cu plancton. Deoarece aceasta sursa de hrana se gaseste cu greu in mediul natural, pestisorii si-au modificat gusturile culinare, ciugulind pielea moarta de pe corpul oamenilor.

“In Japonia sunt spa-uri unde acesti pestisori curata pielea de pe intregul corp”
, spune patroana unui salon din Londra, care a introdus recent aceasta practica.

Nu toata lumea apreciaza insa tratamentele cu Garra rufa. In statul Texas, SUA, aceasta practica a fost interzisa.
Autoritatile din statul american au ajuns la concluzia ca sanatatea clientelor care apeleaza la acest tip de pedichiura poate fi pusa in pericol.

Si in Romania exista cateva saloane cu pestisori Garra Rufa, specializate in tratarea psoriazisului.

 

MARINELA (2015-05-25 20:18:43)
SI UITE ASA SE CREAZA PANICA SI TEAMA. MANIPULARE LA NIVEL COLECTIV , CA SI CU ATATEA ALTE VESTI SI ZVONURI SENZATIONALE. ORI VREI SA STRICI AFACEREA CUIVA, ORI SA ITI UMPLI BUZUNARELE. ACESTE DOUA MOTIVE EXISTA DE OBICEI. iDEEA EStE CA INTENTIA CU CARE A FOST FACUT ACEST MESAJ ASA ITI VEI ATRAGE RASPLATA. IAR DIN CATE STIU EU HIV SE TRANSMITE PRIN SANGE SI ******. PESTISORII NU AU ACCES LA SANGE , DACA ESTI ATENT SA NU PUI OAMENI CU RANI DESCHISE IN BAZIN. LUCREZ IN DOMENIU DE UN AN DE ZILE SI NIMIC DIN TOATE ASTEA NU S-A NTAMPLAT. EXISTA STERILIZATOARE SI FILTRE UV, IAR CULMNEA CAND SE DUCE OMUL LA UN SPA, NU ISI PUNE PROBLMA ASTA SI SE BAGA INCA CU 100 DE OAMENI IN BAZIN. INTELEGETI IDEEA OAMENI BUNI???
J.R (2014-08-20 20:52:12)
Un articol scris fara autor si cu pretentii de material stiintific. Acei oameni de stiinta din Marea Britanie trebuie sa aibe un jurnal in publicatiile medicale de specialitate catre care ar putea sa faca si articolul aici de fata referire. Nu este nicio referinta in text ba chiar mai mult, titlul este tipic pentru ziarele de scandalde la noi de acasa "Atentie", " Alerta", "Extraordinar".. Aceasta mizerie redactata intr-o seara inainte de culcare nu are niciun sambure de adevar ci doar dezinformeaza si descurajeaza oamenii care chiar ar putea beneficia de pe urma acestor tratamente cu pestii garra rufa. Pentru toti cei care au rabdare sa se documenteze acesti pesti sunt folosititi in apele termale ale regiunii din Turcia de aproape 750 de ani. Iar pentru toti pseude-redactorii de pe acest site, SIDA este o boala care se transmite prin fluidele corporale. Acesti pesti nu au dinti si toate zvonurile legate de posibilitatea transmiterii hepatitei sau a virusului HIV sunt doar zvonuri venite de obicei din partea aceluias tip de publicatii fara niciun pic de substanta si fara vreo referire la jurnale medicale care sa ateste. Pentru cei care sufera de psoriazis sau alte boli ale pielii voi lasa si un link catre un jurnal medical publicat in 2006. Ramane la latitudinea fiecaruia sa traga concluziile necesare, pentru cei fara o parte din creier care citesc astfel de pseudo-articole si isi schimba radical pararea, ar fi cazul sa mai citeasca o carte. //pmc/articles/PMC1697753/
elena (2011-10-21 20:42:10)
Este clar ca acest articol este tendentios ,nu stiu ce castig ar avea persoana care l-a scris dar trebuia sa dea mai multe detalii de acesti specialisti care au afirmat acest lucru.Nu cred nimic din toate acestea!Rusine sa-ti fie ca vrei sa dezinformezi populatia!
Mihaela (2011-10-20 09:08:48)
Articolul mi se pare mai mult decat rauintentionat. Apreciez ideea de a ne proteja, dar, de ce nu se spune nimic despre metodele de dezinfectare? Bazinele in care se face pedichiura sau manichiura cu acesti pestisori au( trebuie sa aiba, din cate stiu eu!!!) doua metode diferite de sterilizare: prima este cea cu ultraviolete, adica apa se recircula printr-un sistem care are o lampa cu ultravilolete care sterilizeaza tot. A doua metoda este cea cu ozon, pentru ca intre tratamente , pe langa oxigenul care e pentru pesti se introduce in bazin si ozon, ceea ce face sa se obtina o alta dezinfectie. Apoi, din cate stiu eu, nici sida si nici virusul hepatiteti de care se vorbeste in articol nu se ia prin piele. Trebuie sa intre in contact cu sangele. Dar, acesti pestisori, nu au dinti, deci nu au cum sa vina in contact cu sangele nostru. Ei sunt din familia crapului, ei doar se lipesc de piele si "sug" pielea moarta inmuiata de apa. De asta eu personal, nu cred ca exista aceste riscuri de care vorbiti in articol.
emma (2011-10-18 13:36:25)
Am incercat si eu ,este foarte tare senzatia dar nu o sa mai incerc dupa articolul asta:D.
”România, te iubesc!”: Sistemul Sanitar este tot mai bolnav, deși sumele alocate au crescut de 20 de ori
Recomandari