Cum iti protejezi pielea de gerul de afara. Sfaturile dermatologului


Dupa ninsorile abundente, gerul a pus deja stapanire pe Romania, iar temperaturile scazute ne pot afecta serios sanatatea. Dr. Oana Spanu, medic dermatolog, ne invata ce sa facem pentru a ne proteja pielea si pentru a nu dezvolta alergii, eczeme ori dermatita atopica.


"Iarna, pielea are de suferit in special in zilele geroase. Temperaturile scazute, vantul puternic, atmosfera uscata din incaperi, completate de faptul ca bem mai putine lichide si facem dusuri calde, chiar fierbinti, diminueaza stratul protector de lipide din piele", sustine medicul.

"In zilele friguroase, trebuie sa ne protejam corpul cu imbracaminte adecvata, din materiale care nu irita pielea (bumbac, nu lana sau poliester), si sa aplicam creme emoliente pentru a evita uscaciunea, inrosirea si iritarea pielii, aparitia eczemei, infectiile pielii si agravarea unor boli precum dermatita atopica sau psoriazis. Sapunurile si lotiunile de dus trebuie sa fie cat mai blande, hipoalergenice, sarace in parfum si coloranti. Nu e bine sa ne spalam cu apa fierbinte, chiar daca avem tendinta sa compensam astfel frigul de afara. Apa fierbinte indeparteaza filmul lipidic protector natural", adauga dr. Oana Spanu.

"Nu faceti gomaj in aceasta perioada, nu folositi geluri si bureti abrazivi si nici nu faceti baie prelungita in spuma. Apoi, dupa ce am facut dus, trebuie sa ne uscam pielea prin tamponare cu prosop de bumbac. Nu frecam pielea. Daca aveti posibilitatea, folositi umidificatoare in camerele unde locuiti, in special in camerele copiilor, pentru a evita dezhidratarea pielii. Folositi detergenti de rufe hipoalergenici, fara parfum sau inalbitor, daca aveti pielea uscata sau fisurata", a mai spus medicul. 

"De asemenea, copiii cu astm sau dermatita atopica vor trebui tinuti departe de contactul cu anumiti alergeni de mediu (praf de casa, acarieni, detergenti) si se vor evita alimentele cu potential alergenic pentru ca pot agrava leziunile de pe piele", a incheiat dr. Oana Spanu, medic dermatolog.

related posts

Modifică setările cookies