Cum trebuie sa iti ingrijesti tenul daca ai acnee. Cele mai frecvente greseli


Acneea ignorata sau incorect tratata poate dezvolta noduli durerosi, pete pigmentare si cicatrici profunde. De obicei, aceste semne raman pe termen lung sau pentru totdeauna pe fata sau toracele posterior, creand o stare permanenta de disconfort, frustrare, uneori chiar forme de depresie si izolare sociala. 


Dr. Oana Spanu, medic specialist dermatolog Academica Medical Center, detaliaza care sunt cele mai frecvente greseli pe care le fac cei care sufera de acnee vulgara si ne invata cum sa ne ingrijim pielea daca ne confruntam cu aceste probleme.

Cine face acnee? 

Acneea vulgara afecteaza majoritatea adolescentilor (debuteaza chiar de la 11 ani) in grade de severitate diferite. O parte dintre acestia se pot confrunta cu aceasta problem si la varsta adulta. O alta categorie afectata este cea a adultilor intre 30-40 ani, fara istoric de acnee in adolescenta.

Cauzele sunt multiple si trebuie investigate si solutionate. Tratand cauza, sansele de a vindeca acneea sunt mult mai mari, iar consecintele pe termen lung si riscul de reaparitie a bolii semnificativ reduse.

As mentiona aici excesul de hormoni androgeni sau raspunsul exagerat al glandelor sebacee la acestia, asociate sau nu cu ten gras, hirsutism si alopecie androgenetica, sindromul ovarului polichistic, colonizarea pielii cu Propionibacterium acnes si generarea unui proces inflamator cu aparitia de cosuri .

Cum influentam noi acneea in sens negativ?

Cele mai frecvente greseli , care se soldeaza cu semne uneori ireversibile, sunt stoarcerea cosurilor, folosirea unor produse de ingrijire a pielii si machiaj nepotrivite, iritante si lipsa de perseverenta in efectuarea tratamentului indicat de medic.

Care sunt pasii de urmat cand ne confruntam cu acnee vulgara? 

Indiferent de varsta la care debuteaza, primul pas ar trebui sa fie prezentarea la medicul specialist pentru a nu lasa afectiunea sa se agraveze si sa fie cu atat mai dificil de tratat. Parintii ar trebui sa fie atenti si la primele cosuri aparute pe fata copilului sa efectueze o vizita la medic.

Uneori sunt doar manifestari minore, tranzitorii, care pot fi tratate cu medicamente locale, sub forma de creme si cu aplicarea unor lotiuni cosmetice de curatare a pielii destinate tenului acneic. In multe situatii insa, la adolescenti si la adulti, acneea vulgara evolueaza cu numar crescut de cosuri. Acestea devin nodulare, chistice, dureroase, iar prin stoarcere se suprainfecteaza si se vindeca cu pigmentare sau cicatrici atrofice (depresiuni ireversibile ale pielii).

Un plan corect de tratament este cel indicat de dermatolog si se adreseaza formei de acnee, suprafetei pe care se extinde boala si afectiunilor asociate (uneori e necesar si consult endocrinologic, ginecologic).

Tratamentul in acneea vulgara este de lunga durata, necesita aplicarea zilnica de medicatie locala (creme, lotiuni, solutii) cu rol de a inhiba secretia de sebum, de a inlatura straturile superficiale ale pielii, rol antiinflamator si antibacterian.

Tratamentele sistemice cu antibiotice sau derivati de vitamina A se folosesc cu precautie, numai la indicatia si in dozele prescrise de medic, de obicei pe termen lung in formele moderate si severe, iar in paralel se efectueaza periodic analize de laborator pentru a controla efectele tratamentului asupra organismului. Atentie la produsele cosmetice! Pot fi nocive pentru tenul acneic!

Tratamentele locale impotriva acneei exfoliaza pielea si o sensibilizeaza, aceasta poate deveni uscata, astfel ca trebuie evitate lotiunile alcoolice de demachiere sau tonice, iar cremele care contin parabeni, parfumuri sau care sunt colorate pot irita pielea.

Fondul de ten si fardurile lichide sunt comedogenice, incarca porii, genereaza cosuri si stimuleaza inflamatia. Se folosesc numai creme si produse de machiaj hipoalergenice, destinate tenului acneic (noncomedogenice) , iar numarul produselor aplicate ar trebui sa fie cat mai mic. Crema hidratanta si fondul de ten in baza apoasa sunt suficiente!

Nu utilizati produse de machiaj din game diferite (ingredientele diferite pot reactiona nefast pentru pielea dvs). Atentie la termenul de valabilitate al produselor cosmetice si la perioada de utilizare in siguranta dupa deschiderea produsului (e mentionata pe ambalaj, de exemplu 6 M, ceea ce inseamna 6 luni valabilitate de la deschiderea cutiei).

Trebuie evitate cu orice pret traumatizarea pielii prin stoarcerea cosurilor, expunerea la soare sau aparate de bronzat cand se urmeaza tratament medicamentos sistemic pentru ca , pe langa riscul aparitiei petelor pigmentare, medicatia in acnee este fotosensibilizanta si poate determina arsura solara intensa pe toata suprafata de piele expusa (inclusiv pe brate, picioare).

Daca boala este veche si avem deja cicatrici pe fata, mai putem scapa de ele?

Pentru cicatricile restante dupa acneea vulgara , in functie de numarul, adancimea si localizarea acestora, dar si pentru diminuarea dimensiunilor porilor si stergerea petelor pigmentare se pot efectua tratamente laser noninvazive sau invazive (peeling laser) cu rezultate exceptionale. Cicatricile adanci se pot umple cu acid hialuronic, pentru a le atenua aspectul inestetic si a netezi suprafata pielii.

Care sunt cele mai noi tratamente impotriva acneei? Se potrivesc acestea oricarei forme a bolii?

Pentru formele acute, cu leziuni inflamatorii, pe langa tratamentul local si general medicamentos, rezultate bune s-au obtinut in ultimii ani cu terapie fotodinamica si cu lumina intens pulsata (IPL) asociata cu vacuum. Sunt necesare mai multe aplicari, in functie de forma clinica si evolutia dupa fiecare sedinta.

Exista tratamente eficiente pentru formele acute, dar si pentru semnele lasate de acnee, exista insa si forme greu responsive la tratament si tocmai de aceea este important sa ne prezentam inca de la debut la medic pentru un tratament adecvat si investigarea cauzelor.

Informatiile au fost oferite Dr Oana Octavia Spanu, specialist Academica Medical Center

  • Cum trebuie sa iti ingrijesti tenul daca ai acnee. Cele mai frecvente greseli

related posts

Modifică setările cookies