Tot ce nu stiai despre exfoliere


Exfolierea e un proces care se intampla in mod natural fara sa investesti vreun ban in creme si tratamente. Dar daca celulele moarte oricum se desprind singure intr-un final, de ce sa o faci?


Exfolierea are mai multe beneficii. Iti curata pielea de celule moarte, grasime si impuritati si permite celulelor sanatoase, nou formate, sa iasa la suprafata. Astfel, pielea e mai stralucitoare si tenul are un aspect sanatos. Pentru ca exfolierea imbunatateste circulatia sangelui, pielea va avea parte de mai mult oxigen si nutrienti si vei observa o schimbare a culorii tenului tau. In plus, tratamentele cosmetice vor avea rezultate mai bune daca au fost aplicate dupa exfoliere.

Cand trebuie s-o faci? Necesara imediat ce simti ca pielea se descuameaza, exfolierea nu trebuie sa devina un obicei. Daca apelezi la ea mai des de o data, maximum de doua ori pe saptamana inseamna prea des. Risti sa indepartezi si celule sanatoase, nu doar pe cele moarte si te vei alege cu o piele mai sensibila, iritata si mult prea expusa la radiatiile solare. Nu uita nici ca doar apa nu este de ajuns. Oricat de blande ti se par granulele pentru exfoliere, pielea are nevoie de ceva mai mult decat apa. Un strat subtire de ulei - chiar si de masline - nu va afecta procesul, dar iti va lasa pielea moale dupa, fara sa mai ai nevoie de o crema hidratanta.

Cand vine vorba de ten, e important sa nu te machiezi dupa exfoliere, pentru ca pielea are nevoie de cateva ore ca sa-si revina. Evita produsele care contin granule abrazive din samburi de fructe macinati, multe prea aspre, care vor lasa urme si iti vor rani pielea. Si in niciun caz nu folosi exfoliantele pentru corp pe fata deoarece sunt mult prea dure pentru ten. Daca iti faci singura exfoliantul, inlocuieste zaharul (care are colturi ce-ti pot rani pielea) cu zatul de cafea.

Exfolierea chimica, realizata cu ajutorul unor creme cu acizi, pe care le aplici pe ten sau pe corp si le lasi sa actioneze peste noapte, este mai eficienta decat cea mecanica pentru care ai nevoie de scrub. Mare atentie la concentratia de acizi, In cazul acizilor alfa-hidroxizi (AHA), recomandate persoanelor cu ten uscat, trebuie sa fie de 1-2%. In schimb pentru produsele cosmetice cu acizi beta-hidroxizi (BHA), potrivite pentru tenul mixt si gras, concentratia benefica este in jur de 5-10%. Indiferent de tipul de crema, aplicata pe tenul curatat, perfect uscat, este obligatorie apoi si o crema hidratanta cu factor de protectie solara.

 

related posts

Modifică setările cookies