7 sfaturi pentru parintii divortati care isi educa micutul impreuna


Cine are oare dreptate: mama sau tata? Cine ma iubeste oare mai mult? Multi dintre copiii cu parinti divortati isi pun asemenea intrebari. Ca sa nu-l faceti pe cel mic sa gandeasca astfel trebuie sa invatati sa va implicati amandoi, [...]


Cine are oare dreptate: mama sau tata? Cine ma iubeste oare mai mult? Multi dintre copiii cu parinti divortati isi pun asemenea intrebari. Ca sa nu-l faceti pe cel mic sa gandeasca astfel trebuie sa invatati sa va implicati amandoi, in mod egal, in educatia lui, sa ii fiti amandoi exemplu si sa respectati aceleasi reguli.

Transformarile prin care trece familia dupa un divort sunt greu de suportat pentru un copil. Dezvoltarea lui intr-un om mare, cu o personalitate solida si un caracter integru depinde mult de felul in care cei doi parinti, care au ales sa traiasca separat, se implica in educatia copilului.

Acesta are nevoie sa se simta in siguranta si iubit, sa nu poarte vina si resentimentele celor mari. Parintii trebuie sa incerce sa cada de acord in privinta regulilor si a felului in care va fi crescut copilul, sa isi imparta responsabilitati si griji, chiar daca nu mai stau sub acelasi acoperis.

Fiecare familie care trece printr-un divort are propria experienta, dar exista unele reguli bune de aplicat in orice situatie de acest gen.

1. Nu pune suferinta ta pe primul plan

Nu incurca sentimentele tale cu cele ale copilului. Daca tu esti fericit ca ai rupt relatia cu partenerul, nu inseamna ca si copilul tau se simte la fel. In plus, nu te astepta sa aiba cel mic grija de sentimentele tale, sa iti asculte supararile si durerea. Cauta mai bine un prieten de varsta ta, un psiholog sau o ruda careia sa ii impartasesti ceea ce simti.

2. Impartiti responsabilitatile

Stabileste de la inceput cu fostul partener, cat mai civilizat, cine are grija de copii in timpul saptamanii, in week-end sau in vacante. Anunta-i si pe cei mici despre aceste schimbari si despre program pentru ca, astfel, se vor simti in siguranta si vor sti ca niciunul din parinti nu ii ignora.

3. Nu il intoarce impotriva celuilalt parinte

Oricat de suparat ai fii pe jumatatea ta pentru divortul prin care ai trecut, rezista tentatiei de a-l vobi de rau pe fostul partener de viata in fata copilului tau.

Pentru cei mici, parintii sunt un model, iar vorbele urate nu isi au locul in relatia cu copilul. Dimpotriva, ar trebui ca atunci cand va intalniti sa treceti peste resentimente si sa va vorbiti frumos, sa va faceti complimente si sa aveti conversatii placute. Copiii vor invata din asta sa se poarte la fel de frumos.

4. Spune nu rasfatului

Continua sa te porti si sa il cresti pe cel mic asa cum o faceai si inainte de divort. Nu il rasfata mai mult, nu ii permite sa incalce reglulile si nu ii face mai multe mofturi pentru a-l face sa se simta mai iubit sau pentru a-i arata ca tu esti un parinte mai bun. Aceeasi atitudine ar trebui sa vina din partea ambilor parinti.

5. Implicati-va amandoi in activitatile scolar

Amandoi ar trebui sa mergeti cu micutul in prima zi de scoala sau de gradinita, sa faceti cunostinta amandoi cu invatatoarea, educatoarea sau profesorii si sa mergeti pe rand la sedintele cu parintii. Chiar daca nu mai sunteti impreuna acasa, pentru copil e important sa va stie pe amandoi la scoala, la serbari, la competitiile sportive, la concursuri, la zile de nastere sau onomastica.

Totusi, aveti grija sa nu ii faceti suprize neplacute si daca vrei sa iti aduci noul partener la unul dintre evenimentele importante din viata celui mic, intrebati-l inainte daca e de acord cu asta.

6. Reguli comune in case separate

Odata cu divortul si apoi o eventuala nou casatorie, copilul vostru va avea doua familii si doua case. Asta nu inseamna ca regulile se schimba atunci cand isi petrece week-endul la celalalt parinte.

Daca la tine acasa ora de culcare este 22.00, atunci si in casa numarul 2 aceasta se respecta. Daca la tine nu are voie sa manance la televizor, atunci regula nu trebuie sa se schimbe cand petrece cateva zile cu celalalt parinte.

7. Tine conflictele departe de urechile copiilor

Orice nemultumire ai avea referitoare la comportamentul celuilalt parinte, la educatia pe care i-o da copilului sau la actiunile sale, nu discutati de fata cu cel mic.

Orice conflict ii supara pe copii, care au nevoie sa se adapteze la ideea ca mama si tata nu mai stau in aceeasi casa, asa ca nu au nevoie sa le aratati cat de mult va urati si va desconsiderati.

Fiti adulti si protejati-va copiii de astfel de scene care mai tarziu pot da nastere la anxietate si depresii. Chiar si pe vremea cand erati o familie unita era o provocare sa va implicati in educatia copilului. Acum va trebui sa cooperati de doua ori mai mult pentru ca cel mic sa nu simta diferente intre viata lui de dinainte si dupa divort.

related posts

Modifică setările cookies