Cum sa alegi numele perfect pentru copilul tau. 7 reguli de baza


Sa gasesti numele ideal pentru un copil nu e deloc usor. De aceea, vrem sa va intindem o mana de ajutor si sa va aratam care sunt capcanele de care ar fi bine sa va feriti.


Iata sapte reguli de care ar fi bine sa tii cont inainte sa ii pui numele copilului tau:

Regula nr. 1

Prenumele trebuie sa se potriveasca cu numele de familie. Evita cacofoniile sau repetitiile: Cosmin Minulescu – min-min sau Ion Ionescu, sau Calin Mihalca– Mihalca Calin. Trebuie sa aiba o sonoritate placuta indiferent daca pronunti mai intai numele, apoi prenumele, sau invers.

Regula nr. 2

Fara initiale stanjenitoare. Corina Andreea Costache pare un nume dragut, asta doar pana cand observi ce acronim formeaza initialele… “Nu m-am gandit deloc la monograme cand i-am pus numele fetitei mele”, spune o mama. “Acum, fiica mea are 11 ani si monograma ei este LSD…”, adauga ea.

Regula nr. 3

Alege un nume usor de pronuntat. De exemplu, Mayra e un nume frumos si exotic, de care fetita ta o sa fie mandra cand va creste, dar exista riscul sa se plictiseasca la un moment dat sa-i corecteze pe cei din jurul ei “Ma cheama Mayra cu y, nu Maria!”. La fel si Eolande (de origine celtica, inseamna “floare violeta” ) sau Makeeda (origine africana, inseamna “acea frumoasa” ) – suna bine, recunoastem, dar sunt greu de pronuntat.

Regula nr. 4

Sa nu fie un nume mult prea popular. Nu ne referim doar la nume precum Andrei, Andreea sau Maria, ci si la nume mai exotice, dar care sunt “pe val” la un moment dat. “Nu vroiam pentru copilul meu un nume din top 10 cele mai populare nume, dar am taiat de pe lista si numele Pandora, care ne placea si mie si sotului, dupa nebunia din jurul filmului “Avatar”. Cred ca mii de parinti au pus fetitelor lor numele Pandora in 2010”, povesteste o mamica.

Regula nr. 5

Tine cont si de semnificatia numelui. De exemplu, Fabian suna frumos, dar vine din latina, unde “fabianus” inseamna crescator de fasole. Sergiu e un nume destul de des intalnit, dar semnificatia sa e neclara: vine din latina, unde “servare” inseamna a salva, dar poate veni si de la “servus”=servitor.

Regula nr. 6

Nu ii trece pe certificatul de nastere un nume deja diminutivat, precum Nicusor, Lenuta, Ginuta sau Auras. Lasa-i copilului posibilitatea ca atunci cand va creste mare, sa se poata prezenta si sa semneze cu un nume intreg, serios, nu cu o porecla draguta cu care nu ar avea nicio sansa sa candideze la presedintia tarii.

Regula nr. 7

Ai in vedere si posibilele porecle. Copii sunt foarte inventivi si n-au nicio jena in a pune porecle care mai de care mai incomode, doar pentru a se distra pe seama asocierilor: Tristan cel trist, Elena balena, Alexia Lexy sexy sau Ana banana. Sau, ce rimeaza cu Denis?…

Dar asta n-ar trebui sa te opreasca sa alegi un nume care-ti place, fiindca poreclele bazate pe asocieri amuzante cu numele nu sunt singurele optiuni: porecle mai pot fi puse si pe seama caracteristicilor fizice (Grasu’, Aragaz cu patru ochi etc.), asa ca orice nume i-ai pune copilului tau, tot nu poti elimina complet riscul ca odorul tau sa se aleaga cu o porecla deloc magulitoare.

Unele nume sunt prea banale, altele prea sofisticate, unele sunt prea traditionale, altele prea moderne. La urma urmei, regulile de mai sus au rol pur consultativ, de a atrage atentia asupra anumitor aspecte, iar parintii sunt cei care au ultimul cuvant de spus in alegerea numelui. Asa ca… mult succes in gasirea numelui ideal pentru copilul vostru!

  • Cum sa alegi numele perfect pentru copilul tau. 7 reguli de baza

related posts

Modifică setările cookies