25 de lucruri care ti se pot intampla daca nu dormi suficient


In 1942, oamenii acordau 8 ore pe noapte somnului, insa potrivit unui studiu recent, aceasta a scazut la 6,8. Acest lucru poate fi extrem de periculos pentru individ, odihna fiind cel mai important aliat pentru o viata sanatoasa.


Fiecare dintre noi a experimentat cel putin o data unul dintre cele 25 de simptome de mai jos, care pot deveni periculoase daca nu sunt sesizate la timp.

1.Iritabilitate

O echipa de cercetatori israelieni au observat ca cea mai comuna problema a persoanelor care nu au parte de suficient somn este iritabilitatea.

Studiul a demonstrat ca exista un impact emotional negativ major asupra psihicului in momentul in care actiuniile persoanei private de somn sunt intrerupte de un factor extern, iritabilitatea acestuia fiind amplificata.

2. Dureri de cap

Oamenii de stiinta nu pot spune inca cu exactitate de ce lipsa somnului duce la dureri de cap, insa conexiunea a fost observata cu un secol in urma. Migrenele apar in lipsa orelor de somn necesare, iar un procent semnificativ de oameni se trezesc cu dureri de cap in lipsa odihnei de pe noapte.

3. Incapacitatea de a invata

Lipsa somnului este una dintre cele mai intalnite probleme in randul elevilor. Un studiu care a avut drept subiecti elevii de liceu a demonstarat ca cei care intarziau la scoala intre 7:30 si 8:30, au mari sanse sa isi scada performantele scolare.

Se pare ca acest lucru se intampla si in cazul adultilior, memoria de scurta durata fiind afectata de privarea de somn.

4. Cresterea greutatii corporale

Daca nu dormi suficient, dezechilibrul hormonal va duce la cresterea apetitului si la o lipsa a controlului asupra cantitatii de hrana ingerata.

Este adevarat ca arzi mai multe calorii atunci cand esti treaz, insa nu atat de multe pe cat consumi intr-o zi in care esti obosit.

5. Probleme de vedere

Privarea de somn este asociata cu imprecizie a vederii sau vederea dubla. Cu cat petreci mai mult timp fara somn cu atat cresti sansele erorilor de vedere, care uneori poate duce la halucinatii.

6. Aparitia bolilor cardiace

Potrivit Business Insider, un grup de cercetatori au facut un experiment in care cativa voluntari au fost privati de somn pentru 88 de ore.

Tensiunea arteriala a acestora a crescut semnificativ pe durata cercetarii. In a doua parte a studiului, oamenii de stiinta au observat ca si cei care au avut voie sa doarma pentru 4 ore pe noapte au suferit schimbari vizibile a tensiunii arteriale.

Concentratia proteinei C reactive, proteina folosita in diagnosticarea mai multor boli de inima, a crescut ingrijorator, atat in randul acelora care au fost privati partial de somnn, cat si a celor care nu au dormit intreaga perioada de 88 de ore.

7. Incetinirea activitatilor

Timpul de reactie este vizibil incetinit in momentul in care corpul nu are parte de intreaga perioada de somn. Un studiu a aratat ca exista o conexiune directa intre lipsa somnului si incetinirea reactiilor sau a activitatilor individului.

8. Aparitia infectiilor

Lipsa somnului duce la scaderea sistemului imunitar, si la imposibilitatea acestuia de a lupta cu diferitele infectii ce pot aparea.

9. Aparitia unui risc economic

Daca ai de gand sa iei decizii care iti pot schimba viata, ai grija sa te odihnesti inainte. O singura noapte fara somn poate schimba directia strategiei pe care vrei sa o urmezi.

10. Supraproducere de urina

Cand dormi, corpul incetineste producerea urinei. Din aceasta cauza, unii oamenii nu simt nevoia sa urineze noaptea. In momentul in care nu dormi suficient, corpul supraproduce urina.

De aceea,unii copii urineaza in pat iar unii adulti simt nevoia sa se trezeasca in noptii pentru a se duce la baie.

11. Distragerea atentiei

Daca ai probleme de concentrare in timp ce citesti sau asculti muzica este bine sa aloci mai mult timp odihnei. In caz contrar, fluctuatiile de distragere a atentiei vor creste.

12. Scaderea eficientei vaccinelor

Vaccinele ajuta la crearea anticorpilor in lupta cu un specific virus. Dar atunci cand nu dormi, sistemul imunitar iti este compromis si nu lucreaza in parametri normali.

O cercetare a oamenilor de stiinta a demonstrat ca lipsa somunului conduce la o scadere a eficientei vaccinului antigripal.

13. Incoerenta in vorbire

Un studiu a aratat ca oamenii care nu isi asigura necesarul de somn sunt predispusi la folosirea repetitiilor si a cliseelor. Acestia au un discurs monoton si dau dovada de incoerenta in vorbire.

14. Raceala

Daca te intrebi de ce esti racit mai tot timpul, trebuie sa stii ca unul dintre factorii care duc la banala raceala este lipsa odihnei  corpului. De asemena, calitatea somnului este foarte importanta.

15. Probleme gastrointestinale

Lipsa somnului contribuie in mod direct la inrautatirea simptomelor problemelor intestinale si de asemenea la dezvoltarea acestora.

16. Accidentele de masina

Daca nu te odihnesti destul, poti creste riscul producerii unui accident de masina. Pilotii, soferi de camioane si medicii rezidenti sunt cateva dintre categoriile sociale care dezvolta un risc major de producere a unor astfel de accidente.

17. Scaderea apetitului sexual

Testosteronul este un component important in cresterea apetitului sexual atatla femei cat si la barbati. Somnul creste nivelul acestuia din corp, in timp ce lipsa sa duce la reducerea libidoului si la disfunctii sexuale.

18. Cresterea intensitatii durerii

Fie ca vorbim de durerea provocata prin lovire sau una de tip cronic, acestea sunt intensificate prin lipsa somnului.

19. Diabet

Daca nu dormi atunci cand ar trebui poti sa iti dai peste cap metabolismul, si sa risti sa iti cresti rezistenta la insulina. Pentru a nu dezvolta un posibil diabet ar fi bine sa iti cresti perioada alocata somnului.

20. Superficialitate

Unii oameni chiar nu pot functiona daca sunt somnorosi. Un studiu a aratat ca lipsa somnului contribuie la marirea sansei de producere a erorilor, cu pana la 30%.Persoanele care practica un sport in care este necesara precizia risca sa isi piarda atentia daca nu dispun de perioada de somn necesara.

21. Cancer

Daca cresterea tensiunii arteriale si reducerea imunitatii sunt cauzate in mod direct de catre somn, dezvoltarea unui tip de cancer nu este imposibila.. Recent, cercetatorii au aflat ca lipsa somnului poate duce la aparitia cancerului de colon sau a celui mamar.

22. Probleme de memorare

Lipsa odihnei la varste fragede poate duce la schibar structurale la nivelul creierului,care sunt asociate cu pierderi de momori pe termen lung. In 1924, oamenii de stiinta au demonstrat ca oamenii care dorm mai mult,uita mai putin.

23. Disfunctii la nivelul genetic

Un studiu recent a aratat ca lipsa somnului poate produce probleme serioase la nivelul activitatii genetice. Dupa o saptamna in care subiectii au dormit mai putin de 6 ore pe noapte, cercetatorii au descoperit ca peste 700 de gene nu functionau la parametri normali.

24. Depresii

Un studiu al castigatorului Premiului Nobel Daniel Kahneman a aratat ca unul dintre factorii principali care duc la aparitia depresiei si a starii de nefericire este lipsa somnului. Insomniacii sunt predispusi la un risc de doua ori mai mare in ceea ce priveste aparitia depresiei.

25. Decesul

Multe dintre problemele de sanatate sunt asociate cu privarea somnului sau a lipsei somnului profund, insa tot mai multe studii arata ca persoanele care nu dorm in mod constant 7-8 ore pe noapte, risca sa moara mai repede decat cei care au program de somn bine definit.

related posts

Modifică setările cookies