Ce trebuie sa facem daca descoperim ca avem noduli la san

Nodulii mamari reprezinta formatiuni mai mult sau mai putin voluminoase, care se dezvolta in tesutul glandular si care sunt de doua mari categorii: benigni (necancerosi) sau maligni (cancerosi).
Tag-uri: nodul la san, cauze

"Femeia care si-a descoperit un nodul la san trebuie sa mearga la medic de urgenta. Daca sunt duri si fibrosi, inseamna ca avem de-a face cu fibroadenoame - nu inseamna cancer sau ca femeia o sa aiba cancer. Ei, in general, sunt fara risc pentru femeia care ii are. Dupa alaptare, de exemplu, pot sa dispara", a spus medicul ginecolog Ruxandra Dumitrescu.

Doar 5% din noduli prezinta caractere care ar putea duce la o eventuala transformare maligna a acestora. Deci, cel mai frecvent, nodulii mamari sunt benigni.

"Nodulii care variaza cu fazele ciclului menstrual sunt mai mari si mai sensibili premenstrual - sunt hormonal dependenti si asta inseamna ca nu au nimic malign. Pentru a diferentia aceste tipuri de nodului trebuie neaparat sa mergem la medic si sa facem o mamografie si termografie", mai spune medicul ginecolog.

Ginecologul spune ca nu este bine ca fibroadenoamele sa se opereze, pentru ca vor reaparea si "nu putem face operatie in fiecare an". Orice operatie inseamna traumatism local pe organul operat.

Palparea sanului trebuie facuta individual in fiecare luna, la 5-10 zile dupa menstra. Controalele de specialitate trebuie efectuate anual sau ori de cate ori sunt indicate de medic.

Ciclul menstrual determina modificari ritmice, lunare la nivelul tesutului mamar, modificari care in timp pot duce la fibrozarea acestuia. Procesul de fibrozare este fiziologic, orice femeie, mai devreme sau mai tarziu, dezvoltand acest tip de tesut la nivelul sanilor. Iar fibrozarea se manifesta adesea prin aparitia nodulilor.

Alte cauze de noduli mamari benigni sunt chisturile, papiloamele intraductale, abcesele mamare, ectazia ductelor mamare, pseudonoduli, necroza tesutului gras.

A renuntat la sutien si a ramas doar in bikini: Cum a facut show un model brazilian! FOTO A detronat-o pe Miley Cyrus. Dovada ca Amber Rose este noua regina a twerk-ului. Cum arata dansul lasciv dedicat lui Wiz Khalifa

Horoscopul saptamanii 1-7 septembrie 2014. Cum stati cu banii, dragostea si sanatatea in aceasta perioada

Recomandari