Cum am pierdut controlul: de la cura de ingrasare la cea de slabire


Sa va zic de unde am plecat: in adolescenta, medicul mi-a zis ca am un rinichi deplasat din cauza ca sunt prea slaba. Fuste nu purtam niciodata, si nici pantaloni scurti. Tata imi spunea aschiuta, fratele meu schelet ambulant, iar mama ma indopa cu calciu si vitamine, poate poate prind si eu putina pofta de mancare. Nicio sansa! Pana acum... cand, la 22 de ani, mi-am luat revansa!


Trebuie sa mentionez ca am incercat de-a lungul anilor mei adolescentini numeroase cure de ingrasare. Ma puteati vedea ore in sir in via bunicii mancand struguri – citisem eu intr-o revista ca ingrasa. Nu si pe mine! Am dat-o pe drojdie cu miere – iax.

M-am desfatat cu portii regale de cartofi prajiti cu branza si gratare, de dulciuri nu mai zic, ca mi se face pofta. Culmea, nici macar celulita nu se depunea!

Am crescut si mai inalta, si mai slaba, si am inceput sa lucrez. Si-am invatat un lucru: orele petrecute pe un scaun in fata calculatorului sunt mai eficiente decat orice calciu si vitamine.

Dupa doi ani de munca solicitanta pe scaunul de la birou si dupa mesele petrecute alaturi de o colega care vorba despre mancare cu o pasiune incredibila, am cucerit si teritoriul vast al poftelor culinare.

Acum mananc si de la colegi, asta dupa ce imi termin portia. Bineinteles, rezultatele le depozitez fara sa vreau pe burta si pe coapse. Asa am ajuns in punctul in care sunt intr-o continua crestere si in care ma gandesc pentru prima oara in viata mea la dieta.

Cum am reusit sa ma ingras pana la urma? Nutritionistul Serban Damian mi-a explicat ca de vina este metabolismul. Se pare ca acesta o sa le vina de hac chiar si persoanelor care se lauda ca mananca orice si nu se ingrasa. "Dupa perioada de 25-30 de ani, cand incepe sa se instaleze declinul metabolic, apare riscul de a creste in greutate in cele din urma.” Daca mai punem la socoteala sedentarismul si lipsa sportului, e clar.

Cum sa te ingrasi sanatos?
Nu-mi urma exemplul. Nu vei fi multumita nici de celulita de pe picioarele tale altadata zvelte, nici de colaceii de pe burta si nici de bratele care se clatina unduios la fiecare salut. Asa ca, tine cont de sfaturile de mai jos via csid.ro.

1. Tine o cura supercalorica
Calculeaza-ti indicele mesei corporale, si fa-ti un meniu zilnic adaugand minim 500 kcal/zi peste necesarul tau.

2. Combina proteinele cu carbohidratii
Pastele si orezul cu carnea, salatele cu oua, pui, ton, branza, seminte, la laptele obisnuit poti adauga si ceva lapte praf, pentru a-i mari valoarea nutritionala si il vei consuma cu cereale integrale, paste sau orez, paine cu unt, gem sau branza.

3. Treci la fitness
Daca vrei sa te ingrasi, nu te gandi sa scapi de miscare. Pe langa o alimentatie adecvata, sportul iti ofera avantajul de a te ingrasa prin marirea mesei musculare si de a-ti stimula apetitul. Iar fitness-ul e cel mai potrivit.

Si opreste-te din mancat la timp! Uneori, e prea tarziu:)

related posts

Modifică setările cookies