Cum m-am vindecat de acnee in 6 ani


“Mai lasa farmaciile si treci prin dormitor!” Asta e o varianta ‘light” a glumelor pe care trebuia sa le indur acum 6 ani, cand acneea incepuse incet, dar sigur sa ma desfigureze. 


Aveam 21 de ani si preferam sa stau in casa decat sa se holbeze lumea la mine. Umilintele incepeau cu zecile de priviri pe care le observam fixandu-ma cand ieseam pe strada si se terminau cu faptul ca trebuia sa explic ce am de cel putin 5 ori pe zi, de cate ori eram intrebata cu un amestec de curiozitate si groaza: “Ce ti s-a intamplat?”.

Nu stiam nici eu de fapt ce mi se intamplase. Nu avusesem cosuri pana atunci. Credeam ca sunt sanatoasa. Mancam normal, nu faceam niciun exces, faceam miscare si nu se schimbase nimic in viata mea: mediul, alimentatia, stilul de viata. Pur si simplu, intr-o zi am inceput sa am cosuri dureroase pe fata. Le-am “atacat” cu produse cosmetice care promiteau un ten perfect in numai 2 saptamani de la folosire. Am ajuns in scurt timp la medic, pentru ca era evident ca nimic din rafturile magazinelor sau ale farmaciilor nu ma ajuta. Nici sexul.

Nu va lasati pacaliti de faptul ca pornostar—urile au tenul impecabil! Nu cred ca exista o legatura de tip-cauza efect intre activitatea lor de pe platourile de filmare si sanatatea pielii. Probabil ajung pe sticla pentru ca sunt, printre altele, telegenice si nu invers: adica li se infrumuseteaza pielea datorita activitatii profesionale / sexuale.

Numai ca se pare ca la tratarea acneei, la fel ca la fotbal si politica, toata lumea se pricepe. Asa ca sfaturile de la cei binevoitori le incep de la sex si se termina cu tamponarea cu urina sau masti cu argila, castraveti, pepene, miere sau ce mai gasesti prin bucatarie. In realitate, va spune o persoana patita, o astfel de boala poate fi tratata numai cu rabdare si multe vizite la dermatolog.

In cazul meu, dermatologii de la o clinica privata mi-au prescris antibiotice, mi-au recomandat sapunuri pentru ten acneic si mi-au spus sa nu mai pun mana pe fata nici daca viata mea depinde de asta. Evident, nici sa ma machiez nu aveam voie: nici nu as fi avut cum daca nu aveam voie sa imi ating pielea…

Nimic nu m-a ajutat, ba chiar aveam impresia ca problema devine din ce in ce mai grava. Aveam pustule mari si dureroase in zona obrajilor si pe gat. Ma trezeam de zeci de ori noaptea din cauza durerii: perna ma atingea in somn. Iar ziua, ca musulmanele, purtam indiferent de vreme esarfe in care ma infasuram pana mi se vedeau doar ochii.

Citeam in fiecare zi despre asta, eram disperata sa gasesc un leac. Dupa cateva kilograme de antibiotice luate fara rezultat, un dermatolog mi-a recomandat sa merg la un ginecolog pentru a afla daca ovarele mele sunt de vina pentru tenul infect. Ovarele polichistice pot fi o cauza a acneei si se trateaza medicamentos. Am bifat-o si pe asta: nu ovarele erau de vina. Ginecologul m-a sfatuit atunci sa merg la Institutul Cantacuzino pentru a mi se recolta din pustule si pentru a mi se face o antibiograma si un autovaccin.

Se faceau deja 2 ani de cand cheltuiam milioane de lei in fiecare luna incercand sa ma vindec, iar fata mea arata din ce in ce mai rau. Eram dispusa sa incerc orice. Intre orele 7 si 11 dimineata, la Institut, un medic recolteaza probe pentru analize. Ce-ti face exact? Cu un ac steril inteapa o pustula si trimite la laborator proba obtinuta. In aproximativ doua saptamani am aflat rezultatul: infectie cu sfatilococul auriu. Am cerut sa mi se prepare autovaccin: pretul a fost de 120 de lei (1.200.000 lei vechi) pentru cele 20 de fiole care trebuiau injectate de 2 ori pe saptamana dupa un grafic.

Nefiind medic, n-as sti sa spun ce contin fiolele, dar mi s-a explicat ca scopul lui este sa iti stimuleze sistemul imunitar in lupta cu infectia care te supara. Solutia care trebuie injectata este preparata in laborator din microbii proprii ai bolnavului: ei se omoara la caldura (ca nu mai provoace infectie) si sunt amestecati cu o solutie de clorura de sodiu. Injectarea microbilor morti ajuta anticorpii sa se organizeze mai eficient, ca o armata care pune mana pe planurile de atac ale inamicului. Sau cel putin asa vizualizam eu treaba asta.

Antibiograma este o analiza care arata, in urma unor teste de laborator, la ce anume reactioneaza microbul tau. Medicul meu mi-a recomandat totusi sa fac doar autovaccinul, fara antibiotice. Timp de 10 saptamani, lunea si joia, mi-am injectat fiolele alea afurisite fara a vedea vreun rezultat. Mergeam de fiecare data la un cabinet medical, singur nu te pot idescurca. Injectiile dureau groaznic si durerea locala nu trecea nici dupa 2 zile, dar rezistam eroic cu speranta ca ma voi face bine.

A meritat. Dupa cele 10 saptamani, am aveam un singur cos pe fata si nici nu ma durea. Aveam in sfarsit pielea mea, de dinainte de acnee. Am aflat totusi ca putini medici recomanda autovaccinul pentru ca nu ar fi eficient la toata lumea si pentru ca nu da rezultate pe termen lung. Adica, dupa un timp, acneea revine. Asa s-a intamplat si la mine.

Dupa aproximativ un an, aveam din nou acnee, desi parea mai putin grava. Am ajuns astfel la dr. Ioan Nedelcu, dermatolog renumit, citisem despre el pe Internet si abia asteptam sa ajung la cabinetul lui. Dupa ce i-am povestit despre tratamentele pe care le-am incercat, mi-a recomandat sa iau Roaccutane, un medicament foarte controversat din cauza efectelor secundare. Se pare ca poate da depresie si ganduri suicidale. Discutiile sunt lungi la acest capitol: toate medicamentele au posibile efecte secundare, dar le luam fara sa ne facem griji. Eu am simtit o schimbare de stare pe perioada tratamentului, dar cred ca daca faci lucrurile ca la carte, iti faci analizele lunar si mergi la control cel putin la fel de des, sunt riscuri foarte mici sa ti se intample ceva.

Medicamentul este contraindicat femeilor gravide sau care vor sa ramana gravide: da malformatii fatului. Pentru asta, medicul m-a intrebat de la inceput daca intentionez sa raman insarcinata in urmatoarele 6 luni. Am citit insa pe Internet ca in SUA, femeilor li se recomanda sa astepte 2 ani dupa incheierea tratamentului pana sa incerce sa ramana insarcinate pentru ca sunt riscuri mari ca medicamentul sa ramana in organism.

Roaccutane se prescrie in functie de greutatea si inaltimea pacientului: e vorba de o anumita doza per kg corp. Eu am luat 2 pastile pe zi timp de 2 luni si apoi o pastila pe zi timp de o luna. In timpul tratamentului, medicul mi-a recomandat o dieta si anumite produse cosmetice. Astfel, foloseam produse din gama Deuteria (gama patentata de dr. Nedelcu) si o dieta care presupunea sa elimin din alimentatie prajelile, grasimea animala, conservantii, cofeina, condimentele, alcoolul si dulciurile si sa consum zilnic 2 iaurturi, 2 mere si 2 morcovi. De baut, daca nu e clar, aveam voie doar apa, suc proaspat stors de legume sau fructe (fresh), ceai sau cafea fara cofeina.

Am tinut dieta cu religiozitate si m-am dat numai cu cremele indicate: in 3 luni aveam tenul perfect si nici parul nu mi se mai ingrasa. Dupa incetarea tratamentului am luat vitamine timp de 3 luni si am continuat sa tin regimul. De fapt, pentru cei cu acnee, alimentatia trebuie tinuta sub control toata viata. Chiar si dupa Roaccutane se stie ca e posibil ca acneea sa reapara, dar intr-o forma mult mai usoara. Asa ca nici acest miracol nu a tinut mai mult de un an, cand mi-au aparut cosuri pe spate. 

Din nou la Institutul Cantacuzino. Stafilocul Alb. Autovaccin. 20 de injectii. Din nou vindecata. A trecut un an de atunci si din cand in cand, am cate o pustula pe fata. Chiar si acum, cand scriu acest text, am una dureroasa pe gat. Trebuie sa mananc numai salate, din nou, o perioada si iau in considerare varianta ca toata viata, o data la cativa ani, sa fac un autovaccin. E un chin, dar mi se pare un pret mic de platit pentru o piele frumoasa si incredere de sine.
 

related posts

Modifică setările cookies