Dieta Paleo - dieta cu care au slabit Megan Fox si Matthew McConaughey. Ce nu ai voie sa mananci si ce rezultate spectaculoase obtii


Dieta Paleo reprezinta o metoda in voga pentru a slabi. Ea are insa si alte beneficii importante, intrucat reduce la jumatate riscul de cancer intestinal.  Megan Fox si si Matthew McConaughey sunt doua exemple concrete ca daca ii respecti principiile, dieta Paleo te scapa de kilogramele in plus.


Adeptii acestei diete au renuntat la alimentele procesate, precum preparatele servite in restaurantele fast-food, preparatele semicongelate, paine si paste. In schimb, ei mananca doar acele alimente care erau disponibile pentru populatiile de vanatori-culegatori din paleolitic, precum fructe, legume, nuci, seminte si carne slaba.

Oamenii de stiinta au afirmat in anii 1970 ca organismul uman este mai bine adaptat pentru dietele preistorice. Insa aceasta idee a devenit una in mare voga abia dupa ce a fost publicata de nutritionista americana Loren Cordain, in 2010. Criticii ei spun ca dieta Paleo nu tine cont de felul in care au evoluat oamenii si ca un astfel de regim ar putea duce la malnutritie.

Dieta Paleo se  bazeaza pe doua componente majore: alimente de origine animala si plante naturale. Cu alte cuvinte, carnea este carne, leguma e leguma, iar fructul e fruct si nimic mai mult. Nu mezeluri, lactate si dulciuri!

Astfel, dieta Paleo, in linii mari, include consumul de peste, oua, pui, curcan, rata, fructe de orice fel, proaspete sau in coaja lemnoasa, seminte si legume crescute in mod natural, fara ingrasaminte si altti aditivi care le pot modifica structura.

Aceste alimente nu doar ca asigura necesarul de vitamine, nutrienti si antioxidanti de care corpul are atata nevoie, ci au capacitatea de a reduce indicele glicemic, scazand astfel riscul de diabet, previn tulburarile digestive si obezitatea, datorita continutui crescut de fibre, care previn constipatia si confera rapid senzatia de satietate, iar proteinele continute de carne asigura energia de care avem nevoie pentru a face fata unei zile obositoare la serviciu.

Persoanele care au urmat aceasta dieta sustin ca au reusit sa slabeasca  in 6 luni chiar si 30 de kilograme, fara sa se infomteze si fara sa-si dea metabolismul peste cap, deci merita incercata.

Sa vedem care sunt regulile care trebuie urmate in dieta Paleo si cum putem utiliza strategiile din trecut pentru a ne imbunatati viitorul:

Regula numarul 1: vegetalele ocupa doua treimi din farfurie – iar restul va fi ocupat de o portie de proteine, respectiv carne de marimea podului unei palme, un fruct si o portie de grasimi sanatoase, cum este avocado de exemplu.

Regula numarul 2: eliminarea tuturor alimentelor care provoaca inflamatii in corp – dieta imita regimul alimentar al stramosilor, deci elimina din start produsele ambalate si procesate. Aceasta categorie de alimente vine “la pachet” cu o sumedenie de aditivi, conservanti, sare si zahar, ingrediente recunoscute pentru efectul lor negativ asupra organismului, in special asupra sistemului imunitar si care creeaza mediul propice de aparitie a inflamatiilor, cauza a numeroase afectiuni. Deci, vor fi excluse lactatele de orice fel si dulciurile rafinate, precum si cerealele, atat de ridicate in slavi la momentul actual.

Sustinatorii dietei Paleo sunt de parere ca toate „beneficiile nutritionale”ale acestor alimente pot fi la fel de bine regasite in compozitia fructelor si legumelor. In plus, ce nu se prea mentioneaza despre cereale este faptul ca pot irita intestinul, ducand la probleme precum balonarea si sindromul de colon iriabil.

Regula numarul 3: adio, numarat de calorii – daca pana acum erati cu ochii pe tabelul care indica numarul de calorii pentru fiecare aliment, iata ca paleodieta va scapa de aceasta povara. Puteti manca oricat si orice doriti, bineinteles in limitele impuse de regula numarul 1. Atata vreme cat corpul nu primeste aditivii care se gasesc acum in majoritatea alimentelor, acesta se va comporta normal si nu va resimti nevoie de dulce sau de sarat. Pofta de dulce se taie cu un fruct iar cea de sarat cu o masa formata din proteine si legume.

Regula numarul 4: luati cina la micul dejun – ati auzit bine, ceea ce se presupune ca veti manca la masa de seara este recomandat sa fie servit la micul dejun, prima masa din zi, pentru ca acela este momentul la care organismul are cea mai mare nevoie de substantele nutritive pentru a trece cu bine de o zi lunga si solicitanta. Deci, uitati de celebrele cereale cu lapte si mancati o portie de carne de pui, curcan, somon sau chiar un burger, pentru ca acestea va tin satui pe durata intregii zile si rezervati seara unui fruct sau unei salatae usoare de legume.

Regula numarul 5: aveti voie sa trisati doar o data pe saptamana – puteti obtine beneficiile promise de dieta Paleo chiar daca o urmati doar in proportie de 85 %. Desigur, urmata 100% ca la carte, timp de o luna de zile va scapa de kilogramele nedorite, insa aceasta nu se doreste a fi inca o dieta fada si restrictiva, ci un stil de viata, deci cand si cand mai puteti pofti la o prajitura sau un pahar cu vin rosu.

În plus, MEDIAFAX scrie ca oamenii de stiinta americani au descoperit de curand ca dieta Paleo reduce la jumatate riscul de cancer intestinal. Cercetatorii de la Universitatea Emory din orasul Atlanta au analizat obiceiurile alimentare ale unui numar de 2.301 persoane - femei si barbati -, cu varstele cuprinse între 30 si 74 de ani.

Participantii la studiu au fost catalogati in functie de cât de "paleolitica" era dieta lor. Voluntarii au fost rugati apoi sa încerce si dieta mediteraneana, care permite consumul moderat de lapte, iaurt, cereale si alcool. Apoi, datele despre dietele lor au fost comparate cu dosarele medicale ale participantilor.

In total, 564 dintre voluntari au dezvoltat un adenom colorectal - o tumoare benigna care este un precursor al cancerului intestinal.

Pentru femeile care respectau cel mai mult regulile dietei Paleo, riscul de aparitie a tumorilor a scazut cu 29 de procente, iar cele care au adoptat dieta mediteraneana au prezentat un risc cu 26% mai scazut.

In cazul barbatilor, dieta Paleo a avut beneficii si mai mari: riscul de cancer intestinal a scazut cu 51%

Dieta Paleo prezinta anumite similaritati cu o alta dieta celebra, Atkins, care mizeaza pe o abordare stricta - renuntarea totala la carbohidrati.

Cel mai important aspect al ambelor diete consta in faptul ca ele incearca sa evite produsele alimentare moderne, cele din viata de zi cu zi, precum painea, cartofii, pastele si orezul, mizand in schimb pe un aport mare de proteine care provin din carne slaba, peste si oua.

Dar, in timp ce dieta Paleo ii incurajeaza pe adeptii ei sa manance si o varietate larga de fructe si legume proaspete, acestea sunt, in mod traditional, limitate in dieta Atkins.

Dieta Atkins accepta, de asemenea, carnea procesata precum sunca si produsele lactate precum branza si smantana, insa acestea nu vor fi gasite niciodata in meniurile concepute pe baza dietei Paleo.

  • Dieta Paleo - dieta cu care au slabit Megan Fox si Matthew McConaughey. Ce nu ai voie sa mananci si ce rezultate spectaculoase obtii

related posts

Modifică setările cookies