Mituri si adevaruri despre igiena intima


Ingrijirea zonei intime este extrem de importanta si de aceea este necesar sa o faci corect. Iata tot ce trebuie sa stii despre regulile corecte de igiena ale zonei intime: 


1.       Spalaturile vaginale sunt recomandate zilnic. - FALS

Spalaturile vaginale nu sunt recomandate fara indicație medicala. Acestea pot altera flora protectiva si mucoasa vaginului.

 2.       PH-ul corect pentru solutia de igiena intima este cuprins Intre 4,5-8/9? - ADEVARAT

Pentru utilizarea zilnica sunt recomandate produse cu un pH cuprins Intre 4,5 si 8/9.Ca si pentru igiena corporala generala, In afara acestui interval, exista riscul ca produsul sa fie prea agresiv si caustic pentru piele si mucoase. In cazul infectiilor vulvo-vaginale - patologia cea mai frecventa la nivelul zonei intime – este recomandat un pH neutru sau usor alcalin (7-9) pentru a stopa dezvoltarea ciupercilor, acestea multiplicandu-se rapid In mediu acid.

 

 3.       Un exces de igiena intima poate perturba flora vulvo-vaginala expunand-o infectiilor - ADEVARAT

Zona intima este formata din tesuturi foarte sensibile. O igiena precara sau una excesiva si utilizarea produselor neadecvate pot dezechilibra flora cu rol de protectie din mediile vulvar si vaginal ducand la aparitia iritatiilor sau favorizand infectiile. Practicati cel mult 2 spalari intime zilnice (dimineata si seara).

 4.       Este suficienta utilizarea apei pentru igiena intima - FALS

Nu se utilizeaza doar apa. Chiar daca pe moment calmeaza, In realitate, apa este un factor care deshidrateaza mucoasele. Gelul de îngrijire intimă poate fi folosit zilnic sau ca tratament adjuvant în cazul infecțiilor vulvo-vaginale.

Igiena intimă a femeilor de toate vârstele este un subiect adeseori neglijat în programele de educație ceea ce generează adoptarea unor practici fără suport științific. Nu toate femeile au nevoie de același tip de igienă intimă. Aceasta depinde de vârsta, statusul hormonal, sexual sau alte condiții patologice. În mod curent însă toaleta intimă ar trebui să se efectueze de cel mult două ori pe zi respectându-se o serie de precepte care au drept scop prezervarea mediului vaginal și vulvar cât mai aproape de normal atât din punctul de vedere al Ph-ului, cât și al florei. Diseminarea unor reguli corecte de igienă intimă ar trebui să fie un obiectiv esențial al medicilor ginecologi în cadrul consultației ginecologice", spune Conf. Dr. Liana Pleș, medic primar obstetrică - ginecologie, doctor în științe medicale.

  • Mituri si adevaruri despre igiena intima

related posts

Modifică setările cookies