Nu numai consumul excesiv de alcool crește riscul de demență. Ci și abstinența, spun noile studii


Atât consumul excesiv de alcool, cât și abstinența sunt legate de riscul de apariție a demenței. 


Oamenii de știință încearcă să găsească o cauză, tratament și vindecare pentru demență: termenul care se referă la bolile neurodegenerative - dintre care cea mai frecventă  este Alzheimer

Studiile anterioare au arătat că un consum moderat de alcool ar putea reduce riscul de demență, în timp ce consumul ridicat  nu ar avea efectul opus. 

Motivele nu sunt clare

Astfel, o echipă internațională de cercetători a evaluat datele colectate pe 9000 de funcționari publici britanici între 1985 și 1993, cu vârsta cuprinsă între 35 și 55 de ani la începutul studiului. 

Din totalul participanților, 387 au fost în cele din urmă diagnosticați cu demență, la o vârstă medie de 76 de ani.

Dr. Servine Sabia de la departamentul de epidemiologie si sănătate publică de la Institutul Național Francez de Sănătate și Cercetare Medicală  și co-autor al studiului, a declarat pentru Newsweek: Majoritatea studiilor anterioare privind asocierea consumului de alcool și a riscului de demență sunt  făcute pe persoane în vârstă, unde obiceiurile de băut s-au stabilit în tinerețe. 

Citește și: Consumul moderat de bere crește colesterolul bun. Ce cantitate de bere avem voie să bem


Având în vedere faza lungă latentă a demenței, este important să se ia în considerare modul în care consumul de alcool după maturitate crește riscul de demență.

Cu toate acestea, cercetătorii spun că rezultatele nu ar trebui să-i motiveze pe cei care nu beau să înceapă să o facă.

Trebuie luate în considerare și alte efecte negative ale consumului de alcool, cum ar fi creștertea mortalității, tulburari neuropsihiatrice, ciroza hepatică și apariția cancerului.


In plus, nu putem exclude posibilitatea ca persoanele care se abțin de la alcool la mijlocul vieții să fi fost anterior consumatori de alcool.

Astfel, potrivit cercetătorilor, cosumul de până la șase pahare de vin pe săptămână ar putea avea un efect protector împotriva demenței 

  • Nu numai consumul excesiv de alcool crește riscul de demență. Ci și abstinența, spun noile studii

related posts

Modifică setările cookies