Scoatem untul din alimentatie?


Un chirurg britanic specializat in operatii pe cord a tras un semnal de alarma in ceea ce priveste folosirea untului in alimentatie.


Untul ar trebui interzis”, a spus medicul Shyam Kolvekar  de la University College, din Londra,  uimit de numarul mare de pacienti sub 30 de ani pe care a trebuit sa ii opereze din cauza blocarii arterelor.

“Consumul excesiv de unt dauneaza grav sanatatii”, este de parere chirurgul, care crede ca untul este principala cauza a problemelor pacientilor sai.
Alerta medicului nu i-a lasat indiferenti pe militantii pentru o alimentatie sanatoasa: consumul de grasimi saturate trebuie redus cu orice pret- este mesajul acestora.

Spre deosebire de grasimile nesaturate din seminte si peste gras, cele saturate cresc nivelul colesterolului din sange, provocand tulburari ale inimii si arterelor.
Grasimile saturate se gasesc cel mai adesea in produsele de origine animala, cum sunt carnea rosie, carnea de pasare, untul, margarina si laptele integral.

Exista insa si voci medicale mai putin radicale, precum expertul in nutritie Amanda Ursell. Aceasta crede ca untul, daca este consumat cu moderatie, nu face niciun rau.
„Daca untul este singura grasime saturata pe care o consumi in ziua respectiva, atunci nu vad care este problema. Totusi daca mananci unt pe paine dimineata, la pranz si seara, acesta nu e un comportament sanatos”, spune nutritionista.

Nici celebrul bucatar Jamie Oliver nu este de accord cu scoaterea untului din alimentatie. Desi a militat in scolile din Marea Britanie pentru o alimentatie mai sanatoase, Jamie Oliver e de parere ca untul este bun daca este consumat “cu masura”.

Pentru o dieta echilibrata, ar trebui sa consumam zilnic in jur de 50 de grame de grasimi, dintre care cele saturate sa nu depaseasca 20 de grame.

related posts

Modifică setările cookies