10 reguli de aur pentru educarea unui copil


Incepand de la varsta de 3 ani, copilul incepe sa-si dea seama ca exista cauze si efecte, ca actiunile sale sunt urmate de consecinte si ca parintii au anumite asteptari de la el. Educarea unui copil solicita multa rabdare din [...]


Incepand de la varsta de 3 ani, copilul incepe sa-si dea seama ca exista cauze si efecte, ca actiunile sale sunt urmate de consecinte si ca parintii au anumite asteptari de la el.

Educarea unui copil solicita multa rabdare din partea parintilor. Coerenta e foarte importanta pentru cei mici: daca ieri nu a avut voie la calculator, nici azi nu trebuie sa aiba voie. Nu iti face griji ca ii repeti ceva de prea multe ori: copiii pot avea nevoie, la propriu, sa auda de cateva zeci de ori un mesaj pana sa il inteleaga de-a binelea.

Parintii care l-au luat pe “nu” in brate

De cand copilul incepe sa mearga si sa vorbeasca si pana cand creste suficient de mare incat sa inteleaga cat de cat regulile dupa care functioneaza lumea – si sa le mai si respecte – cuvantul pe care-l aude cel mai des este “nu”: “nu ai voie sa faci asta”, “nu pune mana”, “nu te duce acolo”, “nu arunca jucaria”, “nu acum” si alte variatiuni pe aceeasi tema.

Si totusi, a face educatie unui copil nu inseamna a-i intregi zilnic lista cu toate lucrurile pe care NU are voie sa le faca, pentru ca este mic si inca nu stie ce e bine si ce e rau. Mai degraba, parintii ar trebui sa priveasca disciplinarea micutului ca pe un proces continuu de invatare.

A educa un copil inseamna a-l ajuta sa se auto-controleze, inseamna sa-l incurajezi, sa-l indrumi ca sa-si poata corecta singur greselile, sa poata gandi singur pentru el si sa se simta bine in pielea lui.

Copilul tau trebuie sa invete sa socializeze cu alti copii, sa se joace si sa fie in siguranta, pe tot parcursul zilei. E un invatacel mereu dornic sa afle lucruri noi, dar cele mai importante lectii – sa aiba rabdare, sa coopereze cu ceilalti, sa fie atent si prudent – nu are cum sa le invete de pe o zi pe alta. E nevoie de cativa ani pentru a si le insusi cu adevarat.

Descopra cele 10 reguli de aur pentru a avea un copil educat, care are “cei 7 ani de acasa”:

  1. Cunoaste-ti copilul.
  2. Stabileste reguli simple si clare, pe intelesul lui.
  3. Foloseste cu moderatie si recompensele, si pedepsele. Nu ii oferi cadouri scumpe pentru a incuraja un anumit comportament, dupa cum nu trebuie sa apelezi nici la pedepse fizice. Extremele sunt de evitat; e de preferat sa il trimiti sa stea la colt cateva minute sau pe “un scaun de pedeapsa” daca face un lucru interzis, mai degraba decat sa-i dai o palma.
  4. Intr-o zi, nu ai voie sa-l surprinzi facand mai multe lucruri rele decat lucruri bune. Daca il coplesesti de reprosuri in fiecare zi, se va obisnui sa iti atraga atentia numai prin nazbatii si greu il vei mai aduce pe calea cea buna.
  5. Ignora detaliile insignifiante, precum tanguirile si plansetele slabe.
  6. Fii coerenta si nu face exceptii de la regulile stabilite.
  7. Fii o buna ascultatoare a copilului si repeta-i intotdeauna dupa ce vorbeste cu tine ce ai inteles tu din ce ti-a spus.
  8. Lasa-l sa te ajute sa alegi consecintele comportamentului sau (dupa 3 ani).
  9. Nu tipa la copil. Vorbeste-i cu respect si va fii mult mai cooperant. Nimenui nu-i place sa auda tipete in jurul sau.
  10. Nu ii spune ca este un copil rau, care face numai lucruri rele. In timp, va ajunge chiar sa creada asta despre el.
  11. Adu-ti aminte ca fiecare copil e unic si creste in ritmul propriu, iar comportamentul lui difera in functie de stadiul dezvoltarii in care se afla.

related posts

Modifică setările cookies