9 secrete ale familiilor fericite


Din pacate, cartile de dragoste si filmele pline de romantism si dulcegarii nu sunt altceva decat minciuni frumoase. Nu exista familii fericite non-stop, de dimineata pana seara, 7 zile pe saptamana, 365 de zile pe an. Pur si simplu, fericirea [...]


Din pacate, cartile de dragoste si filmele pline de romantism si dulcegarii nu sunt altceva decat minciuni frumoase. Nu exista familii fericite non-stop, de dimineata pana seara, 7 zile pe saptamana, 365 de zile pe an. Pur si simplu, fericirea e o stare greu de atins, dar si mai greu de pastrat.

Iarba e intotdeauna mai verde in curtea vecinilor – ei bine, cuplurile solide nu gandesc niciodata asa. Sa nu crezi ca in alte case curge numai lapte si miere la robinet si ca numai tie ti se intampla sa ai certuri in familie si diverse nemultumiri.

Perechile care au o relatie stabila si armonioasa au invatat, in timp, ca e mai bine sa isi foloseasca energia pentru a incerca sa rezolve problemele in cuplu, pe masura ce apar, decat sa fuga in alta parte si sa o ia de la capat cu altcineva, sperand sa le mearga totul mai bine, fara sa depuna niciun efort special.

Afla (sau redecopera) noua principii foarte simple pentru buna functionare a unui cuplu:

1. Comunicarea, solutia pentru orice conflict. E vorba aici de comunicarea reala, in care toata lumea spune exact ce are pe suflet si nu raman cuvinte nespuse. Pentru a comunica eficient, incearca sa nu ridici tonul, sa nu faci reprosuri fara rost sau amenintari, sau sa apelezi la santaje emotionale de genul “iau copiii si plec la mama“. E mai simplu si mai benefic sa spui de fiecare data ce gandesti, cum te simti si ce asteptari ai – pe un ton cat mai calm. In timp, roadele acestei strategii nu vor intarzia sa apara.

2. Echilibru. Trebuie sa existe un echilibru intre viata profesionala si cea de familie. Nu e ok daca tu sau partenerul, dupa ce ajungeti acasa, va asezati direct la calculator sau la TV si nu va mai pasa de nimeni si nimic. Dupa o zi obositoare la serviciu, e de inteles sa ai nevoie de putina relaxare, dar nu in detrimentul familiei.

3. Respect pentru celalalt. Respectul sta la baza oricarei relatii normale si sanatoase. Nu cere sa fii respectata pentru ca speli rufele si vasele, stergi praful, schimbi scutece si hranesti copilul, faci de mancare – totul in acelasi timp, fara pic de ajutor. E impresionant ca esti atat de multi-tasking si de harnica, dar e posibil ca sotul sa nu aprecieze aceste calitati pe cat ti-ai dori tu. Respectul nu se cere niciodata, il primesti sau nu! Daca vrei sa fii respectata, regula esentiala este sa te respecti tu insati pe tine.

4. Totul se face in doi. Ideal e ca sarcinile sa se imparta: cineva spala farfuriile, celalalt sterge masa de firimituri. Unul da cu aspiratorul, celalalt cu mopul. Unul sterge praful, altul spala geamurile. Unul baga rufele in masina de spalat, celalalt le scoate si le intinde pe sarma. Daca cineva se ocupa singur de toate treburile casnice, iar celalalt se uita la televizor, atunci e de asteptat ca in timp sa se acumuleze tot felul de nemultumiri si frustrari.

5. Masa in familie. Cu totii am auzit in copilarie si ne amintim cu placere de chemarea mamei: “copii, haideti la masa!“.  Mesele impreuna in familie sunt un truc extrem de simplu, dar care chiar tine familia unita. Daca dimineata nu se poate, atunci macar seara, la cina sa se adune toti – cu mic, cu mare – in jurul mesei. E o ocazie excelenta pentru a vorbi despre ce s-a mai intamplat in timpul zilei si de a va cunoaste mai bine.

6. Rutina, o placere. Desi cuvantul “rutina” nu are o sonoritate prea placuta, un program bine stabilit poate face minuni pentru niste parinti foarte ocupati si stresati. Dimineata – ora fixa de trezire pentru toata lumea, micul dejun – obligatoriu, apoi fiecare merge la treaba lui: gradinita, scoala sau serviciu. Seara, cand va regasiti, lucrurile se petrec in ordinea binecunoscuta: joaca, verificarea temelor, cina, baie si apoi odihna. Previzibil, dar si destul de confortabil.

7. Cartile, o comoara accesibila, pentru care nu trebuie sa devii pirat. Pentru ca cei mici sa se obisnuiasca de la o varsta frageda cu cartile si lectura, e important ca adultii sa le ofere un exemplu bun in acest sens. In afara de obiceiul de a le citi dintr-o carte de povesti din cand in cand, nu e o idee rea ca voi insiva sa aveti cate o carte pe noptiera (si nu doar de decor!). Va imbogatiti cultura generala, gasiti noi subiecte de conversatie in cuplu sau cu prietenii, aflati lucruri noi, evolutie pe plan personal – beneficiile lecturii sunt nenumarate.

8. Jocuri in familie. Fie de carti (macao, septica, popa prostu’ etc.), fie de-a v-ati ascunselea sau baba oarba, jocurile in familie sunt un prilej de voie buna si de multe, multe rasete.

9. Iubiti-va ca la inceput! E clar ca meseria de parinte a adus schimbari importante in viata voastra, dar aceste schimbari ar fi bine sa nu se reflecte prea mult in dormitor. Ideal ar fi sa nu uitati sa va iubiti si rasfatati cand sunteti doar voi doi, iar momentele de intimitate sa nu fie mult prea rare.

Important este sa stii sa te bucuri de ceea ce ai, sa traiesti intens fiecare moment alaturi de cei dragi, sa ii faci pe fiecare in parte sa se simta iubit si apreciat si vei primi inapoi inzecita toata dragostea pe care o oferi.

related posts

Modifică setările cookies