Ce iti provoaca frica de nastere naturala si cum poti scapa de ea


“Travaliul va fi chinuitor, asa ca aleg cezariana. Nu vreau sa simt durerile, asa ca o sa fac anestezie epidurala.” Te recunosti? Ti-au trecut si tie prin minte astfel de ganduri? Nu esti singura care se teme de nastere.


Nu esti singura pe care o incearca astfel de sentimente. Sunt multe mamici care se inscriu in clubul “frica de nastere”, cu tot ce tine de ea: teama de durere, de complicatii sau de probleme pe care le poate avea bebelusul.

De unde vine frica?

De-a lungul timpului, momentul nasterii a fost prezentat ca fiind momentul agoniei. Filmografia recenta a avut grija sa intareasca ideea durere la nastere. Orice scena a travaliului e insotita de tipete si o fata transfigurata a mamei in suferinta. In realitate, toate grimasele de pe fata unei femei in travaliu apar in mare parte din cauza efortului si a stresului.

Cand apare frica, organismul si creierul reactioneaza imediat, iar adrenalina creste. Rezultatul? Tensiunea arteriala urca, ritmul cardiac creste si apare anxietatea. Adica, apar toate conditiile ca travaliul sa se opreasca. Toti muschii corpului sunt incordati, asa ca bebelusul nu isi poate face loc spre lume.

Teama apare si atunci cand simti ca nu te poti baza pe nimeni, cand nu e nimeni langa tine sa te sustina, sa te incurajeze si sa iti spuna ca vei reusi.

Gandeste-te la un sportiv care alearga la maraton. Desi se poate sa aiba momente in care ar renunta si s-ar aseza cu placere pe o banca sa-si traga sufletul, uralele pe care le aude in apropierea liniei de sosire sunt un imbold in plus sa faca ultimele ture de stadion in aplauzele tutuor.

Nasterea e un fel de cursa in care, cu siguranta, vor fi momente in care vei fi epuizata, dar pe care o vei duce la capat daca psihicul tau e pregatit, daca ai langa tine un medic in care ai incredere si persoane dragi.

De ce nu ar trebui sa te temi?

Organismul femeii este programat genetic sa faca fata nasterii, insa de multe ori viitoarele mamici cred ca nasterea este ceva ce li se intampla si nu ceva ce trebuie si pot sa faca natural, fara prea mari eforturi.

Orice femeie care se pregateste psihic inainte de marele moment, va privi nasterea cu mai mult curaj si mai multa incredere ca nimic rau nu se poate intampla. Atunci cand intelegi cum se intampla minunea de a aduce pe lume un copil si cum trebuie sa il ajuti chiar tu pe bebelus la nastere, temerile dispar.

Fii constienta si constiicioasa. Informeaza-te, exerseaza tehnici de respiratie, pozitii care sa te ajute in travaliu, exercitii pentru musculatura, mergi la cursuri si implica-l pe tatic in toate activitatile tale.

Invata sa gandesti pozitiv si in momentul nasterii vei fi pregatita sa faci fata oricarei incercari!

related posts

Modifică setările cookies