Afla cum afecteaza consumul de cofeina fertilitatea


Daca te straduiesti sa concepi si nu ramai insarcinata, inseamna ca exista o problema la mijloc. Excesul de produse alimentare care contin cofeina poate fi una dintre ele.


Parerile sunt impartite in ceea ce priveste felul in care cafeina poate reduce fertilitatea in randul femeilor sanatoase. Oricum ar fi, alaturi de alcool si tutun, cofeina este un stimulent si este trecut pe lista produselor ce ar trebui consumate cu moderatie (sau deloc) in perioada de preconceptie si in sarcina.

Citeste si: Consumul de cafeina, sigur in timpul sarcinii?

De exemplu, potrivit unui studiu, sansele unei femei care consuma zilnic 300 de mg de cofeina (sau mai mult) se reduc cu 27% cand vine vorba de conceperea unui copil.

Atunci cand incerci sa ramai insarcinata n-ar fi rau sa reduci consumul de cofeina. Majoritatea expertilor sunt de acord ca atunci cand o femeie consuma mai putin de 300 de mg de cofeina pe zi nu sunt sanse ca aceasta sa-i afecteze fertilitatea.

Pe de alta parte, exista anumite evidente conform carora ingerarea a peste 200 mg de cofeina zilnic in timpul sarcinii cresc riscul unui avort spontan.

Renunta definitiv la cofeina!

E important s-o iei usurel, adica sa nu inlocuiesti de prima oara cofeina cu cafeaua (sau alta bautura) decafeinizata. Redu cantitatea de cofeina treptat.

Citeste si: Alimentatia in timpul sarcinii. Uite ce NU trebuie sa mananci cand astepti un bebe

Daca esti amatoare de ceaiuri negre, nu e musai sa treci imediat pe ceaiuri din alte plante inofensive. Tine in schimb pliculetul cu ceai tot mai putin in apa fierbinte: un minut in loc de cinci reduce nivelul cafeinei la jumatate.

Odata ce te-ai obisnuit cu noua ta viata fara cofeina (sau cu foarte putina), ar putea sa-ti placa sa amesteci putin lapte in sirop – este un substitut excelent al cafeinei si, in plus, calciul din lapte este benefic pentru organism.

Ce alimente contin cafeina?

Pe primul loc este cafeaua. Cantitatea de cafeina dintr-o ceasca de cafea variza insa de la un soi la altul, in functie de boabe, de metoda de fabricare si de taria cafelei.

Trebuie sa fii atenta si la alte surse de cafeina: ceaiul negru, bauturile energizante, ciocolata si inghetata de cafea. Mai mult, cafeina este prezenta si in unele produse pe baza de plante sau in medicamentele eliberate fara reteta (cele pentru dureri de cap, raceli sau impotriva alergiilor).

Citeste si: Top 7 mituri despre cafeina

Ce simptomele anunta dependenta de cofeina?

Daca incerci sa ramai gravida si decizi sa renunti la cofeina, ai putea trece prin anumite stari mai putin placute in cazul in care esti deja dependenta.

Ele isi pot face aparitia la 12 ore dupa ce ai renuntat la doza zilnica si ating faza culminanta intre 24-48 de ore de la renuntare. Acestea sunt:
• Iritabilitate
• Neliniste
• Tensiunea muschilor
• Dificultati in concentrare
• Migrene moderate sau severe
• Frisoane

Nu renunta brusc la cofeina. Inlocuieste-o treptat cu produse cu gust asemanator, dar mult mai sanatoase, sau macar inofensive. Cu putina vointa, vei sta departe de savoarea cafelei si vei dezvolta apetitul pentru gusturi noi.

related posts

Modifică setările cookies