Oligospermia – metode de diagnostic si tratament


Scaderea cantitatii de spermatozoizi este una dintre cauzele infertilitatii masculine. Barbatii care isi doresc sa fie tatici trebuie sa faca fata metodelor de tratament ce vizeaza indepartarea cauzei (chirurgical cateodata), investitiilor destul de costisitoare ale alternativei de fertilizare in vitro [...]


Scaderea cantitatii de spermatozoizi este una dintre cauzele infertilitatii masculine. Barbatii care isi doresc sa fie tatici trebuie sa faca fata metodelor de tratament ce vizeaza indepartarea cauzei (chirurgical cateodata), investitiilor destul de costisitoare ale alternativei de fertilizare in vitro si in plus, stresului psihologic creat de incapacitatea de a concepe un copil.

Ce analize confirma oligospermia?

In momentul in care un cuplu se prezinta la medic dupa incercari repetate si esuate de a avea un copil, suspiciunea planeaza asupra ambilor parteneri. De aceea, medicul va recomanda o serie de teste specifice fiecaruia dintre ei.

1. Examenul general. Medicul va cauta modificari la nivelul organelor genitale si va fi interesat de istoricul familial al bolilor, de detalii legate de stilul de viata, obiceiuri alimentare, alte boli sau tulburari de natura sexuala.

2. Analiza spermei. Cu ajutorul microscopului se va identifica numarul de spermatozoizi. Pentru a avea un rezultat fidel, aceasta analiza se va repeta de cateva ori. Valorile normale se regasesc in intervalul de 20 pana la 100 de milioane de spermatozoizi intr-un mililitru de sperma. Diagnosticul de oligospermie este dat de scaderea valorilor sub 20 de milioane, mergand pana la cazurile rare de lipsa a spermatozoizilor, numita azoospermie.

3. Alte teste. Pentru a avea un diagnostic concludent dar si informatii asupra cauzei, medicul poate recomanda si alte tipuri de analize: ultrasonografia scrotala, transrectala, nivelul testosteronului si gonadotrofinelor, teste genetice, biopsie testiculara, nivelul anticorpilor ce pot afecta sperma, vasografia (evidentierea radiologica a ductelor deferente folosind substanta de contrast), teste de calitate a spermei.

Tratament

1. Chirurgical. Se apeleaza la acest tip de tratament in cazul dilatatiilor venoase din varicocel ori a obstructiilor ductelor deferente (prin care spermatozoizii ajung in uretra).
2. Medicamentos:
- antibiotice: in cazul infectiilor la nivelul aparatului reproducator.
- hormoni: in situatia dereglarilor de natura hormonala care au cauzat oligospermia.
3. Tehnici de reproducere asistata (ART). Exista situatii in care blocajele existente sau functionarea anormala a aparatului reproducator reprezinta indicatii pentru reproducerea asistata. Sperma se colecteaza direct din testicul si este inoculata in ovul. Cea mai intalnita forma de ART este fertilizarea in vitro.

Infertilitatea nu este o problema care se trateaza individual, ci o problema care se rezolva in cuplu. Suportul partenerului inclina considerabil balanta catre insanatosire si aparitia unui bebelus.

Cateva sfaturi:
- faceti sex cat mai des, cu preponderenta in perioada fertila
- utilizati numai lubrifiantii vaginali recomandati de doctor deoarece unele tipuri pot inhiba motilitatea spermatozoizilor
- adoptati un regim de viata sanatos
- evitati situatiile stresante si fiti sprijin unul pentru celalalt

related posts

Modifică setările cookies