Claudia Suhov, profa de antreprenoriat din Topul Forbes care ii invata pe copii sa devina afaceristi inca de mici


27 de ani, 2 afaceri  de succes si sute de copii ce o numesc “profa de antreprenoriat”. Asa s-ar putea rezuma in cifre viata Claudiei Suhov, tanara absolventa a Facultatii de Comert, care a ajuns in topul Forbes “30 sub 30”.  


Claudia Suhov ii ajuta pe copii sa isi descopere inca de mici abilitatile si talentele. Interesant este faptul ca in prezent isi manageriaza afacerile din Olanda, tara in care s-a stabilit in urma cu 10 luni.

A ajuns in Bucuresti la varsta de 19 ani si s-a descurcat singura intr-un oras ce ii parea ca este un fel de New York. S-a implicat in asociatia Voluntari pentru Idei si Proiecte (VIP), iar asta a ajutat-o sa isi dea seama ce directie doreste sa urmeze: vrea sa aiba propriul business.

KIDster, afacerea de suflet a Claudiei Suhov, este un program educational pe care l-au urmat pana acum peste 400 de copii din Romania, care au “dobandit abilitati practice de lucru in echipa, vorbit in public, programare, editare in photoshop, comunicare in limba engleza si competente antreprenoriale”.

Proiectul a  luat nastere dintr-o razvratire. Cu toate ca nu are copii, urmareste atent schimbarile din educatie si spune ca nu este multumita de acestea. La acea vreme, si-a dorit sa ofere copiilor sansa sa vada altfel viata pe care o au la scoala, in familie, sa gandeasca mai departe. Mai presus de asta, a vrut sa le dea increderea ca pot face orice lucru bun le trece prin minte. 

Acum mai mult de 5 ani, cand in Bucuresti existau predominant cursuri de arts and crafts, ea a mers catre o zona de educatie practica, punand mai putin accent pe partea teoretica. “Personal, nu cred ca exista un sistem perfect de educatie, ci doar sisteme pentru copii, pentru oameni cu cautari si nevoi diferite”, considera Claudia. 

A pornit la drum singura.  Era propriul sau coleg, sef si angajat. In prezent, are o echipa de 3 persoane, la care se adauga colaboratori. Spune ca se bazeaza mai mult pe feeling, atunci cand alege persoanele cu care lucreaza, desi are si o metoda de evaluare a cunostintelor. 

Dupa ce a pus pe picioare KIDster, a aparut si “Tortulet”.  Practic poti comanda online torturi festive, care iti sunt livrate direct acasa.

Profa de antreprenoriat care a dat nastere generatiei KIDster

In Romania, Claudia a lucrat cu sute de copii in proiecte educationale, pe care le-a creat si organizat, a fost inclusa in topul Forbes “30 sub 30”, iar in septembrie 2015 a primit un premiu in Gemania din partea organizatiei internationale “Leonardo Award”, pentru implicarea ei in educatie, “Young Leonardo 2015”.

A dat nastere generatiei KIDster, despre care spune ca vrea sa fie urmatoarea generatie de profesionisti si antreprenori din Romania. Toti copiii pe care i-a cunoscut ii sunt dragi si vorbeste despre ei ca un tot unitar, niciodata la singular. 

Intrebata cum ar convinge un parinte sa isi inscrie copilul la cursurile KIDster, Claudia marturisea ca, in primul rand, s-ar bucura ca acel parinte se informeaza. Spune ca la cursurile sale acorda multa atentie copilului, experientei, procesului de invatare, dar si organizarii. Pentru ea nu este un business, ci o activitate care o implineste si o ajuta sa dea valoare celorlalti. In prezent, ofera consultanta unor firme care dezvolta servicii in zona de educatie, iar astfel simte ca ajuta. Ii place ceea ce face pentru ca implica multa organizare, creativitate si atentie la detalii. 

Reinvesteste banii castigati

“Nu ma va auzi nimeni ca am fost si mi-am cumparat pantofi, pentru ca asta sigur nu s-a intamplat. Nu sunt genul care sa mearga dupa lucrurile materiale”, marturiseste Claudia.  

Primii bani i-a castigat in liceu, pe vremea cand vindea bijuterii pe care le confectiona chiar ea. Atunci i-a reinvestit in cumpararea unor alte materiale. Reinvesteste si acum. In marketing, in educatia sa si a copiilor. Nu se lasa condusa de instinct si analizeaza destul de mult inainte de a cumpara un parfum, o rochie sau ceva material. 

Cine e femeia din spatele afaceristei

Claudia este o persoana simpla, deschisa, dar mai presus de orice, modesta. Si-a gasit linistea alaturi de Dragos, omul cu care imparte totul de un an jumatate, in Haga, capitala Olandei. Ii place arta, sa pregateasca delicii raw vegane si iubeste copiii. 

Ziua buna incepe cu…un smoothie. Sau cel putin asta ne spune Claudia, pentru care a devenit un ritual matinal. 

Isi imparte ziua intre mersul la cumparaturi pentru diverse mancaruri pe care le prepara, atat pentru ea, cat si pentru prieteni, intalniri pe skype, mail-uri si sala.

Pentru ea, fiecare moment este un rasfat, cu atat mai mult de cand a plecat din Bucuresti. Spune ca orasul o agita  si tanjea dupa momentele de pauza. Isi dorea sa puna stop, sa se relaxeze, sa se dedice mai mult vietii personale. O implineste dragostea si considera ca orice alta activitate, fie de natura profesionala sau persoanala, reprezinta o clipa de rasfat. 

“Rasfat este atunci muncesc pentru lucrurile care imi plac. Este faptul ca imi pot alege clientii din Bucuresti si ca pot lucra de la distanta.”

Decizia de a parasi tara

S-a inconjurat de oameni mai buni decat ea, iar asta a ajutat-o sa invete constant si sa se perfectioneze. Unul dintre acestia este sufletul sau pereche. 

Acum 8 ani, Claudia era voluntar in echipa de organizare a unui proiect studentesc, iar Dragos, participant. “Povestea noastra e putin haioasa pentru ca noi ne-am imprietenit la multe luni dupa finalizarea proiectului, cand el s-a oferit sa imi faca o tema pentru facultate, iar de atunci am ramas prieteni. Ne-am apropiat mai mult dupa ce anul trecut mi-a venit ideea sa-i fac o gluma si o bucurie in acelasi timp. Iar pentru ca se apropia si ziua lui in acea perioada, i-am trimis un borcan cu dulceata de capsuni facuta de mama cand era intr-o vacanta la ski in Austria, sa imi “achit” cumva datoria. Cred ca aceasta actiune a mea l-a facut pe Dumnezeu sa zambeasca si mi-a trimis un om minunat langa mine.”

Sunt impreuna de aproape 2 ani si spune despre el ca o completeaza, o face sa se simta ea, sa fie naturala. Este cel cu care rade, se distreaza, gateste, mananca, face toate lucrurile care ii aduc fericire. Din pricina serviciului, Dragos a trebuit sa se mute, iar acum 10 luni, Claudia a luat decizia de a pleca alaturi de el.  

Viata printre straini

Stilul de viata din ultimele luni s-a schimbat foarte mult fata de cel cu care era obisnuita in Bucuresti. “In Bucuresti eram mereu “in priza”, mereu pe fuga. Aici imi fac programul si dupa agenda lui Dragos, astfel incat in timpul liber sa fim impreuna. Cateodata imi lipsesc energia si eleganta orasului, iar uneori chiar imi este dor sa ma imbrac in rochii si sa port tocuri. Aici nu vezi pe nimeni care sa poarte rochii sau tocuri, pentru ca in general este frig si ploua, iar toata lumea este imbracata sport si comod pentru a merge cu bicicleta.” 

Atunci cand merge intr-un restaurant si ii place un preparat, cerceteaza totul despre acesta. Vrea sa inteleaga de ce au fost alese respectivele ingrediente si cum poate adapta preparatul preferintelor sale. Este constant intr-un proces de invatare, iar Dragos o sustine si ii impartaseste stilul alimentar vegan. 

Planuri pentru viitor

Vrea sa isi dezvolte o afacere cu produse raw vegan in Olanda si deja face workshop-uri si seminarii pe aceasta tema. In septembrie va merge in America pentru a participa la un curs ce ii va aduce titulatura de Raw Vegan Chef. 

Sfaturi pentru viitoarele antreprenoare

“Atunci cand pui intrebari, oamenii iti dau raspunsuri potrivite lor. Atunci cand pui si mai multe intrebari, vei primi raspunsuri potrivite tie”, spune Claudia. Ea le sfatuieste pe tinerele care vor sa isi deschida o afacere sa invete de la persoanele care au deja afaceri, sa puna intrebari. Considera ca in mediul de business trebuie sa fii atat o persoana pragmatica, cat si una visatoare. 

  • Claudia Suhov, profa de antreprenoriat din Topul Forbes care ii invata pe copii sa devina afaceristi inca de mici

related posts

Modifică setările cookies