Femei in CTRL: Andreea Toader si Oana Deliu, surorile care au transformat mersul pe bicicleta intr-o miscare nationala cool


Pana acum cativa ani, femeile pedalau doar  pentru a face sport. Prin Bucuresti sau celelalte orase mari din Romania, mersul pe bicicleta era chiar un sport extrem si, trebuie sa recunoastem, inca este. Doua surori, una inginer proiectant in constructii (Andreea) si cealalta inginer in IT (Oana), au reusit sa schimbe asta si sa transforme mersul pe bicicleta intr-un mijloc de transport foarte cool.


M-am intalnit cu Andreea intr-o zi cu soare. Cu zambetul pe buze, cocheta si, evident, cu bicicleta langa ea, mi-a povestit cum a reusit, impreuna cu sora ei, sa schimbe atitudinea romanilor fata de mersul pe bicicleta.


La inceput a fost un blog
Pasiunea Oanei pentru mersul pe bicicleta s-a concretizat intr-un blog. „Eu nici nu mergeam pe bicicleta cand sora mea a inceput sa scrie pe Velobello. Ea mergea in fiecare zi cu bicicleta la serviciu. Asa ca dupa ce l-am lansat, prin 2009, am zis ca povestile noastre frumoase si fotografiile pot inspira si alte femei sa mearga pe bicicleta. Dupa 3-4 luni, lumea a inceput sa ne citeasca si a fost prima comunitate a femeilor care merg pe bicicleta”, a povestit Andreea.

Foto, de la stanga la dreapta: Andreea si Oana

De la pantofi sport la tocuri inalte
Daca in 2009 femeile pedalau pe biciclete Mountain Bike, imbracate ca la un tur ciclist, acum in orice colt al Bucurestiului poti vedea femei cochete, imbracate in rochii si incaltate in pantofi cu toc, care pedaleaza cu spor pe biciclete urbane:

„Atunci cand am inceput sa merg pe bicicleta erau femei care se imbracau foarte sport si in general purtau echipamente de ciclism. In Bucuresti, mersul pe biciclete era mai mult un sport decat mijloc de transport. Ulterior, eu cred ca am avut o contributie mare si am inspirat, acum am inceput sa vad o gramada de fete pe biciclete urbane”.

De la Velobello la SkirtBike
„Am vrut sa fim mai vizibile, asa ca am facut Skirtbike.ro. Ne-am gadit sa iesim din sfera online-ului in plina strada, sa le aratam si femeilor care nu citesc bloguri cum e cu mersul pe bicicleta. Am atras apoi atentia multor bloguri de moda, chiar si reviste print si televiziuni."

Ploaie cu noroc

Atat la prima editie, din 2010, cat si la cea din acest an, ploaia a fost si ea prezenta. Se pare ca a fost de bun augur, pentru ca biciclistele au ramas cu o experienta de neuitat. 

„Prima editie de Skirtbike a fost in 2010, a fost o editie pe ploaie, o ploaie torentiala, dar am fost 150 de femei. Aceasta editie a fost ca un boom international, imediat dupa asta am vazut miscari asemanatoare in toata lumea – un ziar din Hong Kong chiar a publicat poze cu Skirt Bike din Bucuresti. Asta ma motiveaza sa merg mai departe. Tot mai multa lume afla si prind curaj”, a marturisit Andreea.

A doua editie, cu soare si culoare

„La a doua editie a fost si cel mai frumos pentru ca a fost singura data cand am avut o vreme buna. Au fost peste 450 de femei, dintre care unele au pedalat pentru primele dati, noi am desfasurat si o scoala pentru bicicliste si am invatat 14 femei sa mearga pe doua roti si unele dintre ele chiar au avut curajul sa intre in trafic. Cel mai mult m-a impresionat motivcatia unei fete care a venit cu prietenul ei. Ea nu stia sa mearga pe bicicleta, iar el a alergat 4,5 kilogrametri cu mana in sa, ca sa o ajute”, si-a amintit Andreea.

Cea de-a treia editie, tot cu ploaie a fost, dar asta nu a insemnat ca biciclistele au dat inapoi. Pe langa cele 300 de femei, au pedalat si barbati. „Unde sunt mai multe femei la un loc, sunt mai multi barbati sa le admire”, a glumit Andreea.

Una din surprizele evenimentului a fost Diana Dumitrescu, care nu a vrut sa lipseasca de la un astfel de eveniment, mai ales ca ea este o biciclista convinsa.

„M-a bucurat foarte mult prezenta Dianei Dumitrescu si asa am aflat ca si ea e biciclista. A fost foarte dragut”, a spus Andreea.

Pericolele din trafic
Andreea recunoaste ca a avut ceva retineri la inceput, mai ales ca Bucurestiul nu este cel mai prietenos oras pentru biciclism. Insa acum pedaleaza fara probleme. „Evenimentele in grup m-au ajutat sa prind curaj. Traficul este unul din motivele pentru care femeile nu prea indraznesc sa mearga cu bicicleta. Apoi mai exista problema ca nu au unde sa si le parcheze, de teama de a nu le fi furate. S-a intamplat si sa se lege barbatii de mine in trafic, dar pana la urma femeile sunt fluierate si pe trotuar, asa ca nu este un motiv”.

Ce oras din Europa a impresionat-o? „Din punctul de vedere al infrastructurii, cel mai mult mi-a placut Munchen. Mi-a mai placut si in Gent, Belgia, unde poti vedea mai multi biciclisti decat masini pe strada. Si aici am vazut pentru prima oara biciclete create pentru familii cu locuri pentru adulti si 3 locuri in fata pentru copii”, ne-a povestit ea.

Ce zic autoritatile?
„Noi tot incercam sa schimbam ceva, dar e foarte dificil. Pana si aprobarea pentru un eveniment este greu sa o obtinem. Autoritatile nu creeaza infrastructura pemtru ca considera ca umarul de biciclisti este suficient, pe cand cele din strainatate au procedat invers – au creat infrastructura ca sa incurajeze mersul pe bicicleta. Nu lucram noi personal, pentru ca suntem mici, dar sunt organizatii care se ocupa de asta”, ne-a explicat Andreea.

In Bucuresti, s-au facut piste foarte periculoase care intre timp au fost inchise, sa nu mai zicem ca in multe zone sunt inexistente. Andreea viseaza insa ca lucrurile sa se schimbe cat mai repede.

SkirtBike s-a desfasurat anul acesta la Timisoara, Sibiu, Iasi, Arad, Baia Mare,Drobeta Turnu Severin, Bucuresti si va continua sa promoveze ciclismul in randul femeilor  la Cluj, Brasov sau Oradea, unde anul viitor se va organiza SkirtBike. Eu visez sa ducem SkirtBike si international. Am fost remarcate de cei din Ungaria, care ne-au spus ca sunt impresionati din miscarea din Romania.

Acum, Andreea si Oana se pregatesc de editia de toamna SkirtBike, care va avea loc in acest weekend, pe data de 30 septembrie. Incepand cu ora 15.00,  fetele care vor dori sa participe la aceasta plimbare pe doua roti, vor fi asteptate in Parcul Izvor, la standul dedicat femeilor bicicliste, unde organizatoarele au pregatit o expozitie foto a evenimentului SkirtBike desfasurat in toata tara, o istorie ilustrata a ciclismului feminin si un Bike Art Bazar – tricouri pictate, brose, ilustratii cu biciclete, fotografii cu bicicliste de alta data transferate pe lemn, croitorie in strada.

Mai multe detalii despre eveniment aici!

  • Femei in CTRL: Andreea Toader si Oana Deliu, surorile care au transformat mersul pe bicicleta intr-o miscare nationala cool

related posts

Modifică setările cookies