"Draga doamna invatatoare" - scrisoarea cu 17 dorinte ale unui scolar


Draga doamna invatatoare, "Am si eu ceva de zis cu privire la scoala asta care sta sa inceapa, cu privire la noi doi, cu privire la drumul pe care-l parcurgem impreuna. Si asta e primul lucru pe care al vrea sa ti-l spun, sa te rog sa-l tii minte: ca si eu am ceva de zis. Ca oi fi eu mic, dar voi creste mare. Iar felul in care o voi face depinde mult de tine, de ce ma vei invata si de cum ma vei invata asta. Nu stiu pe lumea asta o meserie mai responsabila si mai importanta decat a ta: sa cresti oameni mari."

Tag-uri: #desprecopii.com

Draga doamna invatatoare - am o scrisoare pentru tine

Sper ca ai avut o vacanta cel putin la fel de frumoasa si relaxanta ca si a mea. Sper ca te-ai odihnit si ca ti-ai adunat energie pentru un an de zile; eu, unul, stiu ca am facut-o. Si mai stiu sigur ca amandoi aveam mare nevoie de asta.

Iti scriu acum, cand e inca vacanta, cand inca mai sunt cativa copaci de catarat si vreo doua alei de explorat cu trotineta. Dar am hotarat sa-ti scriu, totusi, pentru ca incep sa se ingalbeneasca frunzele si stiu eu ce inseamna asta: ne vom reintalni in curand. Si eu nu vreau ca intalnirea sa ma prinda nepregatit, mi-ai spus de multe ori cat de important e asta. Am hotarat, deci, sa-ti scriu o scrisoare pentru ca s-ar putea ca, fata in fata, sa uit ce voiam sa-ti spun si e important sa-ti comunic toate ideile, sa nu omit nimic.

Si eu am ceva de zis pentru ca si parerea mea conteaza...

Am si eu ceva de zis cu privire la scoala asta care sta sa inceapa, cu privire la noi doi, cu privire la drumul pe care-l parcurgem impreuna. Si asta e primul lucru pe care al vrea sa ti-l spun, sa te rog sa-l tii minte: ca si eu am ceva de zis. Ca oi fi eu mic, dar voi creste mare. Iar felul in care o voi face depinde mult de tine, de ce ma vei invata si de cum ma vei invata asta. Nu stiu pe lumea asta o meserie mai responsabila si mai importanta decat a ta: sa cresti oameni mari.

Iata cele 17 dorinte la inceput de an scolar:

1. Fii un far

Asta esti, din momentul in care ai hotarat sa devii doamna invatatoare. Esti punctul meu de reper in lumea scolii, o lume care la inceput e o nebuloasa, ma copleseste, ma sperie, ma destabilizeaza. Nu stiu de ce copiii mari se imping, de ce suna clopotelul, ce e aia ”cancelarie”, cine e domnul asta director, ce-i cu statul in banca atata timp si de ce trebuie sa ridic doua degetele.

Tu esti farul fata de care ma orientez. Si-atunci scanez intreaga ta persoana, constant, remarcand de la detalii de imbracaminte, tonalitati ale vocii si expresii ale fetei pana la reactii, comportamente si actiuni. Dupa prima saptamana de scoala ti-as recunoaste parfumul discret inca din curtea scolii. Esti punctul meu fix intr-o lume noua in continua miscare cu care trebuie sa ma familiarizez.

2. Invata-ma sa citesc printre randuri

Stiu ca asta e scopul venirii mele la scoala si se presupune ca asta facem, oricum, dar invata-ma cu adevarat. Daca memorez nu inseamna ca am invatat – invata-ma, te rog. Arata-mi cum sa citesc printre randuri, fa-ma sa vad cu ochii mintii toate istoriile pe care mi le povestesti, demonstreaza-mi teoriile din manuale. Arata-mi la ce-mi folosesc, fa-ma sa inteleg ca eu voi fi un om mai bine pregatit daca stiu si retin ceea ce imi spui.

3. Indrazneste sa treci linia dintre catedra si banci

Fa ceea ce imi ceri tu, mie, deseori: sa indraznesc sa fiu eu. Iarta-mi exprimarea aceasta care, dat fiind ca eu sunt elevul si tu esti invatatoarea, poate ca e un pic... indrazneata. Dar as fi mai interesat si as invata mai natural daca, cel putin uneori, te-ai incumeta sa interpretezi creativ chestia aia la care-i zice ”programa” si pe care o invoci deseori cu un soi de obida.

Indrazneste sa treci tu linia aia invizibila dintre catedra si banci; chiar daca nu o vad, ne separa atat de categoric incat cu siguranta un personaj negativ a pus-o acolo odata si a uitat de ea. E simplu, e ca la sotron, trebuie doar o simpla saritura. La urma urmei, ai fost si tu aici, in banca asta, cand erai fetita. Ai uitat?

4. Explica-mi limitele

Stii, daca ar fi sa-ti vorbesc despre mine, ma simt acum ca un calut zburdalnic. Alerg in toate directiile, sar peste obstacole, simt un tremur inautru, in piept, ce nu poate fi linistit decat intr-o zanatica fuga cat e ziulica de lunga. Nu stiu unde alerg: te rog, arata-mi limitele.

Marcheaza-mi drumul, spune-mi unde se poate desfasura in siguranta rotogolul asta de energie cotidiana din pieptul meu. Am nevoie sa-mi spui care sunt limitele, pentru ca in interiorul lor sa caut drumuri si sa le urmez. Si chiar si cand ma imbufnez ca-mi arati limitele, crede-ma, am nevoie de ele. Traseaza-mi-le cu intelepciune, te rog.

5. Lasa-ma sa gresesc

Atat timp cat sunt la scoala, tu esti farul meu, iti amintesti? Dar, daca nu ma lasi sa fac propriile mele greseli, ma vei invata sa ma uit mereu dupa luminitele farului. Iar tu nu vei fi mereu aici, in spatele meu, tinandu-mi mana sa fac corect buclele literelor de mana. La un moment dat, voi fi singur si va trebui sa fac propriile mele alegeri. Ofera-mi sansa de a gresi controlat acum, pentru ca mai tarziu sa stiu cum sa evit asta.

6. Nu-mi pune etichete

Te rog. Nu-mi plac etichetele nici macar cand le lipesc pe caiet – asta daca nu sunt cumva cu supereroii din desenele animate. Alina nu este ”incapabila”, Paul nu este ”rau” si noi cu totii nu suntem ”obraznici”. Da, corecteaza-mi comportamentul si atrage-mi atentia cand fuga mea navalnica face victime colaterale. Arata-mi ca exista niste consecinte pentru asta. Dar nu ma eticheta, nu ma reduce la un cuvant care se va intipari pentru mult timp in inima mea.

7. Lasa-ma sa ma joc

Sunt mare acum, da? Am crescut cu zece centimetri in vara asta. Dar sunt inca copil, te rog, nu uita asta. Merg la scoala sa invat, desigur, dar am nevoie de joaca chiar si aici. Si tu, doamna invatatoare, aminteste-ti ca poate mergeai si tu la scoala cu ursuletul de plus in ghiozdan. Nevoia mea de joaca este, acum, una primordiala: asa cunosc eu lumea. Lasa-ma sa ma joc cu mingea in pauze, invata-ma jocurile de pe vremea ta, inventeaza jocuri de grup, include-ma. Ingrijeste-mi si respecta-mi nevoia de joaca la fel ca si pe cea de invatare, pentru ca ele sunt realmente acelasi lucru.

8. Fii corecta

Nu-mi promite ce nu-mi poti da. Nu ma minti. Tine-ti promisiunile, intotdeauna. Fii impartiala. Nu, nu sunt prea mic pentru principiile astea si sunt extrem, dar extrem de sensibil la acest capitol. Esti farul meu, iti amintesti? Am incredere in tine, sa nu ma dezamagesti niciodata.

9. Trateaza-ma ca pe egalul tau

Doar pentru ca sunt mic, nu inseamna ca nu merit exact acelasi tratament respectuos si civilizat pe care il merita orice adult. Aprecierea si respectul nu se pot impune la nicio varsta – ele se castiga. Tu esti pionul principal aici: esti adult, si esti modelul meu din scoala: arata-mi respect si ti-l voi intoarce.

10. Incurajeaza-ma

Stii cum invat eu cel mai bine? Atunci cand cineva ma urmareste si se bucura de progresul meu. Mai bajbai uneori atunci cand nu-mi iese din prima solutia exercitiului sau atunci cand nu gasesc cele mai potrivite cuvinte pentru a-ti povesti basmul. Am mare nevoie sa ma uit atunci in ochii tai si sa vad incredere. Spune-mi ca sunt in stare s-o fac, asigura-ma ca mersul meu e mereu inainte, in ciuda abaterilor. Spune-mi ce pot sa fac, nu ce nu pot. Arata-mi care sunt atuurile, abilitatile si aptitudinile mele si nu cat de grele-mi sunt poverile.

11. Arata-mi ce e dincolo de carti

Explica-mi cum cartile nu sunt decat o poarta deschisa inspre lume si mai spune-mi cat de bogati sunt cei care citesc. Povesteste-ne despre cartile tale preferate de cind erai mica. Spune-mi cine era eroul tau preferat. Cine te-a facut sa plangi, la final, cine ti-a sters lacrimile cu un zambet larg. Recomanda-mi cartile potrivite pentru varsta mea – vreau sa citesc pentru ca imi place, nu pentru ca ma obligi. Intreaba-ma ce am invatat din carti. Spune-mi sa desenez cartea din capul meu.

12. Fa echipa cu mama

Voi doua semanati foarte mult, stii? Amandoua vreti ca eu sa devin cunoscator, sa stiu multe lucruri despre lumea asta, despre oameni, despre viata. Si amandoua vreti sa imi dati cel mai bun start. Ar fi pacat sa nu fiti amandoua in aceeasi barca, nu crezi? Doua vasle care trag in aceeasi directie ma aduc mai sigur la destinatia dorita. Cere-i ajutorul si ofera-i-l, cand il cere. Vorbeste cu mama, las-o sa-ti vorbeasca. Fa-te ascultata, ori de cate ori e nevoie de cunostintele si experienta ta. Si asculta, la randul tau: ea ma cunoaste, la urma urmei, cel mai bine.

13. Nu ma transforma in concurent

Nu ma compara cu colegii mei; fiecare are drumul lui de parcurs si fiecare este conditionat de propriile lui experiente.Ajuta-ma , in schimb, sa devin un formidabil jucator de echipa. Iar daca e sa ma compari cu cineva, compara-ma cu ”eu” cel de anul trecut si, din cand in cand, povesteste-mi cum va fi „eu” cel din viitor.

14. Nu ma umili niciodata

Chiar daca poti, chiar daca e o metoda la indemana, chiar daca ti-am solicitat, poate, rabdarea la maximum. Chiar daca sunt salarii mici, chiar daca esti, poate, la randul tau, umilita de monstrul asta numit ”sistem” de care aud uneori vorbindu-se la televizor. Chiar daca stii sigur ca voi invata lectia. E o lectie amara, lectia asta a umilintei, iar eu nu vreau sa o invat de la tine.

15. Scoate-ma din clasa

Arata-mi ca lectiile sunt peste tot, ca scoala e doar o cladire, iar invatarea are loc constant in jurul nostru. Deschide-mi ochii si arata-mi lectiile din jurul meu; du-ma la spectacole, la padure, in vizita la muzee, in excursii. Arata-mi lumea asa cum e ea, in afara peretilor scolii.

16. Zambeste-mi, hai sa mai glumim uneori

Arata-mi cum rasul tau e mai frumos decat orice clopotel care-ar putea suna vreodata sfarsitul orei. Mananca-ti cateodata sandwichul impreuna cu mine, in pauza. Lasa-ma sa-ti mangai usor mana.

17. Ai grija de increderea din ochii mei

Ti-o dau tie, sa o meriti, sa ai grija de ea. E increderea pe care o vezi, cu siguranta, in ochii tuturor copiilor in prima zi de scoala si e cel mai frumos dar pe care l-ai putea primi vreodata. Treizeci de inimioare isi pun in mana ta, cu simplitate si candoare, in prima zi de scoala, toate visele lor: tu trebuie sa fii cel mai puternic om din lume.

Mai cititi: Incepe scoala - Ghid pentru parinti

Autor: Desprecopii.com

related posts

Modifică setările cookies