Cum îți pregătești copilul pentru creșă sau gradiniță. 6 lucruri de care trebuie să ții cont


Grădinița și mai apoi școala reprezintă pentru copilul tău etape definitorii ale comportamentului sau viitor. Zilnic, ceea ce va trăi alături de ceilalți micuți de vârstă similară își va pune amprenta asupra caracterului sau.


 

Pe lângă toate acestea, educația primită în familie și felul în care îl vei susține sunt lucruri extrem de importante care îl vor ghida către clipa în care va fi capabil să aleagă ceea ce este mai bun pentru el. Până atunci ai în vedere câteva lucruri menite să te ajute atât în anii de grădiniță, dar și în cei de școală.


 

1. Boală trece acasă


Primele săptămâni într-o colectivitate echivalează și cu primul contact cu germeni necunoscuți încă organismului puiului tău și față de care nu a dezvoltat încă anticorpi. De aceea multe mămici se confruntă cu situația de a ține mai mult acasă pe cel mic decât la grădiniță. Este o perioada trecătoare care nu trebuie să te descurajeze. Aproape toți copiii trec prin așa ceva. În timp, rezistența copilului tău la germeni va crește.

 

Îmbolnăvirile nu depind însă numai de starea imunității, ci și de cantitatea de germeni din jur. Dacă “atacul” acestora este prelungit, până la urmă infecția se va produce. De aceea, dacă puiul tău este bolnăvior nu îl trimite așa la grădiniță sau școală, deoarece reprezintă un risc pentru cei din jur.

 

Este o regulă a comportării într-o colectivitate care demonstrează responsabilitate și grijă. Dacă ai posibilitatea, menționează acest aspect într-o ședința cu părinții pentru a-i sensibiliza.


2. Violență nu este bună


Dacă ai un copil micuț, la grădiniță sau în primii ani de școală trebuie să te aștepți să apară situații conflictuale cu ceilalți copii. Cu cât sunt mai mici, cu atât micuții sunt mai temperamentali și acționează sub impulsul instinctelor, fără a mai ține cont de consecințe.

 

În această situație, comunica cu el și explică-i că niciodată nu va rezolva nimic prin gesturi violente și că procedând așa se expune și pe sine pericolului de a fi rănit.

 

3. Îmbrăcăminte comodă


Cum uniformă nu mai este, cel puțîn în momentul de față, obligatorie evita să-ți îmbraci micuțul în haine pretențioase, scumpe. Pe de o parte, el va induce o stare de inferioritate și chiar poate atrage antipatia copilașilor cu mai puține posibilități materiale. Pe de altă parte, jucându-se, mai mult că sigur că nu va putea păstra acele hăinuțe impecabile, așadar efortul tău financiar va fi în van.

 

Dacă doreșți să-i iei o anumită îmbrăcăminte de firmă, păstrează-o pentru situații speciale (aniversări, sărbători).


4. Somnul trebuie respectat


La grădinițele cu program prelungit există câteva ore de somn pentru cei mici. Convinge-ți puișorul să profite de ele. Somnul este deosebit de prețios, mai ales la vârste fragede. Dacă nu poate sau nu dorește cu niciun chip să doarmă, învață-l că în acele ore să se joace în liniște astfel încât să nu-i deranjeze pe ceilalți.


5. Pachețelul cu mâncare


Ai grijă că în pachețelul cu mâncare să nu se regăsească alimente periculoase, cum ar fi alunele, nucile, căpșunele. Chiar dacă puiul tău știe cum să pape o alună este mai sigur să fii de față. Pericolul de a se îneca există.

 

Alimentele ce pot produce alergii nu sunt o bună alegere pentru că mulți copii simt nevoia să facă schimb sau să împartă. Un astfel de aliment, ajuns în guriță unui alt copil alergic, poate provoca accidente grave.


6. Copilul înregistrează și redă tot


Să nu te mire că la o ședința cu părinții, de exeplu, toată lumea să știe cu ce te ocupi, ce ai mai gătit sau ce eveniment s-a petrecut recent la ține în familie. Copiii sunt deschiși și își comunica unul altuia tot felul de lucruri care se petrec în jurul lor. Nu este nimic grav până acum. Însă lucrurile se schimbă dacă micuțul tău începe să repete anumite expresii nepotrivite, auzite din întâmplare în familie, la televizor sau de la alți tovarăși de joacă.

 

Fii foarte atentă la ceea ce spune micuțul tău și explică-i cu răbdare și diplomație că nu sunt cuvinte deloc amuzante, pe care un copil bun și educat nu trebuie să le rostească niciodată. Poate îți va fi greu să lupți cu influență prietenilor săi ce consideră astfel de cuvinte că fiind “la modă”. În acest caz, ia în serios posibilitatea de a-i schimbă grupul în care se joacă.

 

Lista sfaturilor este mult mai lungă și experiență fiecărei mămici o poate îmbogăți. Împărtășește-ne cu ce alte probleme te-ai confruntat și cum ai făcut pentru a le evita

related posts

Modifică setările cookies