Nutritia celor mici, pe timp de vara. Cum stii ce poate manca, cum cantaresti hrana si care este meniul ideal


Vara copilul consuma mult mai multa energie decat in restul sezoanelor. Sotronul, jocurile cu mingea, alergatul, saritul corzii, lupta cu valurile sau chiar innotatul ii pot solicita la maxim micutul organism pentru a face fata efortului indelungat. Cand „motorul” incepe sa mearga, respiratia se intensifica, sangele incepe sa circule mai repede si arderile calorice sunt accelerate. Se hranesc copiii adecvat insa pentru a acumula la loc energia utilizata?


„Nutritia este un element deosebit de important, care ridica de cele mai multe ori probleme atat in cazul adultilor, dar in special in cazul copiilor. Cu toate acestea, problemele referitoare la nutritie au un numitor comun, acesta fiind o educatie alimentara corecta. Pentru a evita o practica incorecta in alimentatie, este ideal ca aceasta educatie alimentara sa fie realizata inca din copilarie. Este foarte important sa nu transmitem copilului impresia ca trebuie sa invete aceste notiuni, din contra, educatia alimentara trebuie perceputa ca o normalitate, ce poate fi dobandita si prin joaca”, explica Adina Radu Cosma, manager Lumea Copilariei.

Meniul zilnic al unui copil intre 3-7 ani, din punct de vedere nutritional

In Romania, conform unui studiu realizat de Ministerul Sanatatii la nivelul populatiei de copii, incidenta supraponderabilitatii este de 26,75%, iar a obezitatii este de 11% - valori relativ mari in comparatie cu vestul Europei. Acelasi studiu arata ca cei mai afectati sunt copiii din mediul urban si de doua ori mai mult baietii de 8 ani decat fetele de aceeasi varsta.

Desi in aceasta perioada cresterea este mult mai lenta, corpul trebuie sa fie pregatit sa sustina o activitate musculara puternica, refacerea rapida a tesuturilor precum sa ofere si o aparare strasnica impotriva bacteriilor.

In alimentatia prescolarului, meniul trebuie sa fie cat mai variat si mai abundent. Ca si calorii, acestea variaza in functie de varsta astfel: la 3 ani are nevoie de 1300 cal/ zi, la 4 ani are nevoie de 1500 cal / zi, la 5 ani are nevoie de 1650 cal /zi, iar la 6 ani are nevoie de 1800 cal / zi.

In ceea ce priveste carnea, copilul trebuie sa primeasca in jur de 50-75 grame/ zi si un aspect foarte important, nu trebuie administrata in fieacare zi. Mezelurile sunt recomandate a fi oferite foarte rar. Painea – integrala si nu calda si proaspata, este mult mai bine digerata de stomacul celor mici. Aceasta nu se va administra in cantitati mai mari de 150-200gr zilnic. Lipidele sunt considerate adevarate rezerve de energie si reprezinta 8,7% din greutatea prescolarului. Principalele surse de lipide sunt untul, laptele, grasimea vegetala si ouale.

5 portii de legume si fructe zilnic – chiar daca suna a cliseu, acest sfat nutritional din parte specialistilor este inca aplicat in nutritia copiilor. Aportul de vitamine are rol energetic in metabolismul micutului.

Pumnul, unica masuratoare corecta cand vine vorba de marimea portiilor

Nutritionistii recomanda orientarea dupa marimea pumnului copilului in alegerea portiilor. 3 mese pe zi inseamna 3 portii de marimea pumnului lui strans. Aceea este capacitatea stomacului si cantitatea de mancare in urma careia acesta se va simti satul. Obligarea copilului sa manance o portie supradimensionata este o practica rea intalnita in parenting si nu este sustinuta de nici un nutritionist specializat.

5 zile de povesti (de nutritie) cu talc

Este foarte important ca cel mic sa imbine utilul cu placutul. Lumea Copilariei a invitat-o in cadrul Taberei de Gatit pe Jessica (MasterChef 2015), care va invata copii retete simple pe care le vor gati impreuna in fiecare zi. In plus in cadrul taberei sunt incluse si vizita la herghelie, dar si distractia si sportul.

Astfel copiii vor deprinde abilitati de a combina alimentele corect, isi vor crea un program alimentar personalizat, vor descoperi care alimente sunt sanatoase si care sunt nocive. Vor avea ocazia chiar sa invete sa isi gateasca o gustare cu putine calorii si nu numai.

Tabara de Gatit se adreseaza copiilor intre 5-10 ani si are program zilnic, informatiile complete putand fi gasite pe: www.lumea-copilariei.ro.

related posts

Modifică setările cookies