Cum revii la masurile ideale dupa ce ai nascut


Orice proaspata mamica doreste sa isi recapete abdomenul de dinainte de sarcina sau macar sa se apropie de forma fizica pe care o avea inainte sa aduca pe lume un bebelus.


Chiar daca ai scapat de o mare parte din kilogramele in plus odata cu nasterea, burtica nu se va dezumfla ca prin minune. Este normal sa iti ramana burtica dupa nastere, ca sa te simti din nou bine in pielea ta e nevoie de timp si rabdare, de exercitii fizice si alimentatie sanatoasa.

Cand privesti in oglinda nu vezi o silueta supla, ci un abdomen fara o forma precisa, care nu este tocmai pe placul tau? Observi acest lucru chiar daca tu te simti din nou slaba?

Trebuie sa stii ca recuperarea burticii depinde de fiecare organism in parte, dar si de nasterea pe care ai avut-o: naturala sau prin cezariana. Indiferent de modul in care ai adus pe lume micuta comoara a familiei, te vei simti dintr-o data mult mai usoara si mai slaba decat in ultimele luni.

Ai rabdare si fii optimista

Transformarea abdomenului tau s-a produs pe parcursul celor noua luni de sarcina, asa ca ii va trebui aproximativ aceeasi perioada pentru a reveni la forma initiala. Nu te compara cu alte mamici sau prietene care au nascut. Cand ti-a ramas burtica dupa nastere, perioada de recuperare depinde de multi factori personali: greutatea pe care o aveai inainte sa ramai gravida, kilogramele acumulate in timpul sarcinii, stilul de viata, exercitiile facute in timpul sarcinii, alaptarea, numarul de sarcini anterioare si, de ce nu, mostenirea genetica.

Recuperarea dupa nastere naturala

Daca esti mamica pentru prima data, vei fi uimita de schimbarile bruste care se petrec in corpul tau imediat dupa ce bebelusul a venit pe lume. In primele saptamani te vei simti din ce in ce mai usoara si vei vedea cum burtica isi revine incet, incet la o forma tonica.

Explicatia? In primul rand uterul continua contractiile pentru a reveni la dimensiunile de dinainte de sarcina. In numai o saptamana acesta va ajunge la jumatate din dimensiunea pe care o avea la nastere. In plus, organele interne, impinse de uterul in care s-a dezvoltat bebelusul, isi vor recupera pozitia normala. Te vei simti un pic balonata si te poti confrunta cu incontinenta urinara, dar aceste schimbari vor disparea in cateva saptamani.

Hormonii feminini isi reiau locul in mecanismul intern, iar unele schimbari din exterior se datoreaza acestor fluctuatii hormonale. Estrogenul, cel care in timpul sarcinii a fost responsabil pentru extinderea uterului si dezvoltarea fatului, scade dramatic dupa nastere si iti lasa tesuturile moi si pufoase.

Trebuie sa stii, totusi, ca recuperarea dupa nasterea pe cale naturala este, in general, mai rapida decat cea prin cezariana. De aceea, daca nu ai indicatie medicala de a naste prin cezariana, nu insista doar de frica unei nasteri mai dureroase. Anestezia se practica in ambele tipuri de nastere, frica de durere nu este un argument pentru practicarea operatiei cezariene.

Recuperarea dupa cezariana

Transformarile pe care le sufera organismul sunt asemanatoare indiferent de cum ai ales sa nasti. La fel ca in cazul unei nasteri pe cale vaginala, uterul tau se va contracta dupa o cezariana si va reveni la dimensiunile initiale, organele isi vor relua locul, in timp ce nivelul hormonilor va cobori brusc.

Spre deosebire de o nastere naturala, vei avea de ingrijit o cicatrice dureroasa, care va amana momentul in care poti face exercitii pentru tonifierea musculaturii.

Chiar daca nu iti va fi foarte usor, este indicat sa incerci sa te ridici din pat a doua zi dupa nastere si sa iti misti putin picioarele, gleznele si genunchii. Chiar si o scurta plimbare prin salon este necesara daca vrei o recuperare rapida.

Cat de sprintena si activa trebuie sa fii?

Nu te forta sa te misti daca ai dureri, dar nici nu iti petrece toata ziua in pat. Nivelul de activitate si miscare zilnica trebuie adaptat la nivelul de recuperare la care ai ajuns. Revenirea la activitatile obisnuite de dinainte de nastere trebuie sa o faci treptat.

Perioada de dupa nastere este extrem de solicitanta pentru o mamica, asa ca iti recomandam sa mentii un echilibru intre orele de odihna si miscare. O plimbare scurta este uneori suficienta pentru a te dezmorti si pentru a pune sangele in miscare.

Cand e bine sa incepi exercitiile?

Cele mai multe dintre proaspetele mamici se simt pregatite sa inceapa sa faca miscare si exercitii la sase saptamani dupa nastere. Aceasta perioada depinde insa de felul in care ai nascut. Daca nasterea naturala a fost una usoara si nu a necesitat o epiziotomie, s-ar putea sa te simti pregatita de miscare la doar doua saptamani dupa venirea pe lume a micutului.

In cazul in care ai trecut printr-o cezariana, te vei putea antrena abia dupa ce se vindeca total cicatricea. Indiferent de nastere, e bine sa ceri si opinia unui medic inainte sa incepi exercitiile fizice intense. De cele mai multe ori doctorii recomanda in primele saptamani dupa ce ai fost externata doar miscari usoare, plimbari si multa odihna. Dupa ce ai primit si aprobarea medicului, nu-ti ramane alteceva de facut decat sa alegi ce ti se potriveste: exista o multime de exercitii postnatale.

Exercitii fizice pentru proaspete mamici

Daca esti pregatita sa incepi exercitiile postnatale, adapteaza-le! Nu face ore epuizante de aerobic sau fitness. Nu vei putea si nici nu e indicat. Incepe cu plimbari de o jumatate de ora, de cateva ori pe saptamana si alterneaza cu stretching sau yoga pentru mamici. Nu uita ca slabirea dupa nastere trebuie sa fie un proces treptat!

In primele luni dupa nastere ligamentele si articulatiile tale sunt inca slabite, asa ca exercitiile prea dure ar putea sa iti aduca entorse sau glezne luxate. Nu exagera nici cu ridicarile de greutati sau seriile de abdomene pentru ca te poti alege cu o ruptura a operatiei de cezariana. Efortul se creste treptat, fara exagerari, chiar daca te grabesti sa-ti recapeti formele de dinainte de sarcina.

Relaxare si alinare

Masajul te poate ajuta sa treci mai usor peste perioada postnatala, sa iti tonifici mai repede musculatura, sa iti recapeti mai usor energia si sa eliberezi stresul. In plus, te face sa-ti creasca increderea in tine, sa-ti placa mai mult felul in care arati. Poti incepe sedintele de masaj de indata ce ai primit unda verde pentru a face miscare. Daca ai nascut prin cezariana, e bine sa astepti vindecarea cicatricei inainte de a face masaj.

Un ajutor in plus

Multe mamici se simt mai confortabil daca poarta o centura postnatala dupa ce bebe vine pe lume. Aceasta poate fi cumparata din farmacii, este usor de purtat si de adaptat fiecarei dimensiuni a soldurilor si taliei (ajuta la recapatarea siluetei si la intarirea muschilor abdominali). Chiar daca nu ajuta la micsorarea dimensiunilor si la intarirea muschilor abdominali, purtata pe sub haine, iti va imbunatati aspectul simtitor.

Recuperarea formelor pe care le aveai inainte de sarcina si nastere nu e o misiune usoara, dar nici imposibila. Cand ai ca obiectiv slabirea dupa nastere, pe langa miscare si exercitii postnatale, poti adauga o dieta sanatoasa, multa apa pentru hidratare si multa odihna care sa iti ajute metabolismul.

related posts

Modifică setările cookies