Numarul bolnavilor de hepatita B, in crestere. Englezii vor sa vaccineze toti copiii


Toti copiii din Marea Britanie ar putea fi vaccinati obligatoriu impotriva hepatitei B, dupa ce numarul cazurilor de infectie s-a dublat in ultimul deceniu. Pentru a scade numarul de cazuri de hepatita B in randul copiilor, expertii din Marea Britanie [...]


Toti copiii din Marea Britanie ar putea fi vaccinati obligatoriu impotriva hepatitei B, dupa ce numarul cazurilor de infectie s-a dublat in ultimul deceniu.

Pentru a scade numarul de cazuri de hepatita B in randul copiilor, expertii din Marea Britanie propun ca solutie includerea vaccinului antihepatic in programul national de imunizare pentru copii. Numarul celor afectati de aceasta boala s-a dublat in ultimii 10 ani.

Ministerul sanatatii din Marea Britanie are in vedere vaccinarea tuturor copiilor impotriva hepatitei B, in acelasi timp cu vaccinarea impotriva poliomielitei, a tusei magaresti si a tetanusului.

Peste 325.000 de britanici sunt infectati cu hepatita B, un virus care poate provoca boli ale ficatului, inclusiv cancer de ficat si poate fi chiar fatal, daca nu e descoperit si tratat la timp. Numarul bolnavilor este de doua ori mai mare decat in 2002, cand se inregistrau 180.000 de cazuri de hepatita B, scrie dailymail.co.uk.

Un sfert dintre persoanele infectate cu hepatita B, care nu se trateaza timp de 6 luni sau chiar mai mult, vor muri de boli ale ficatului. Multi bolnavi nici nu realizeaza ca sunt infectati, din moment ce simptomele sunt similare cu cele ale gripei. Printre simptome, se numara dureri de cap, febra, ameteli, pierderea poftei de mancare, dureri de stomac si icter.

Virusul se raspandeste prin sange si alte lichide biologice – sperma, secretie vaginala, lacrimi, urina si chiar saliva, si se transmite inclusiv de la mama la fat. Se spune ca virusul care provoaca hepatita B este de 100 de ori mai infectios decat virusul HIV. In prezent, in Marea Britanie vaccinul impotriva hepatita B este oferit in mod gratuit doar persoanelor din grupele “de risc”, precum prostituatele, homosexuali, femei care au mai multi parteneri sexuali sau detinuti.

Dar, conform Organizatiei Mondiale a Sanatatii, a Asociatiei Medicale Britanice si a catorva specialisti de renume, vaccinul ar trebui oferit “fara intarziere” si copiilor. In alte tari – de exemplu SUA, Canada, Germania, Franta, Italia, Portugalia si Grecia, dar si Romania, vaccinul impotriva hepatita B face parte din schema obligatorie de vaccinare la copii.

La englezi, vaccinul ar putea fi inclus in vaccinul cu 5 valente – care se face bebelusilor la 2 si 4 luni si care include protectie impotriva difteriei, a tusei magaresti, a tetanusului, a poliomielitei si a haemophilus influenza Hib, intr-o singura injectie. Cealalta varianta luata in calcul de autoritatile britanice este sa le fie oferit copiilor ca un vaccine separat, inainte de prima aniversare a copilului.

In Romania, vaccinul antihepatic B este inclus in programul national de imunizari si e administrat nou-nascutilor inca din maternitate, apoi la 2 si la 6 luni.

related posts

Modifică setările cookies