Cand are bebelusul nevoie de suzeta


Ai observat cum micutul tau isi intoarce imediat fata si deschide gurita daca il atingi cu degetul pe obraz? Acesta este reflexul de supt al bebelusilor, unul dintre reflexele specifice la aceasta varsta si care dispare in conditii normale, pe masura ce inainteaza in varsta.


Pe langa de rolul in hranire, reflexul ajuta copilasul sa se relaxeze. De aceea se ridica intrebarea: “Este suzeta absolut necesara sau ramane doar o optiune?”. Exista parinti care considera suzeta drept un obiect indispensabil pentru un nou-nascut, alaturi de scutece, carucior, ori patut.

Citeste si: Cum sa-ti dezveti bebelusul de suptul degetelului

Care sunt beneficiile suzetei?
• efectul de calmare: copilasul tau devine mult mai linistit atunci cand are suzeta. Daca este deosebit de activ, in acest mod energia va fi canalizata catre reflexul de supt.
• il adoarme: il relaxeaza si ii da o stare de confort
• distragerea atentiei: daca iti trebuie un pic de ragaz pentru a te pregati sa-i dai sa pape, suzeta este o buna idee pentru a-l tine ocupat cateva minute
• cercetarile au relevat faptul ca folosirea suzetei reduce riscul Sindromului mortii subite (decesul in somn la varste mai mici de un an) deoarece:
- copilasul nu va avea un somn deosebit de profund care l-ar impiedica sa reactioneze in cazul in care caile aeriene ar fi obstructionate accidental;
- cum bebelusul tine la confortul dat de suzeta, instinctiv va evita sa se rasuceasca cu fata in jos, pentru a nu-i cadea din gurita

!!! Atentie: alege un tip de suzeta alcatuita dintr-o singura piesa pentru a nu exista pericolul de sufocare cu diverse componente mici.
• il poti dezvata mai usor de suzeta decat sa-l convingi sa renunte la un degetel pe care nu l-ar scoate cu nici un chip din gurita

Citeste si: Cum sa iti feresti bebelusul de sufocare

Care sunt dezavantajele folosirii unei suzete?
• alaptare dificila: daca apelezi la suzeta prea devreme micutul va avea probleme in a face diferenta intre modul de hranire la san si suptul suzetei. El trebuie mai intai lasat sa invete cum sa bea lapticul si apoi se va deprinde si cu suzeta. Unii medici recomanda un interval de o luna pana la prima suzeta, timp in care bebelusul se va obisnui sa fie hranit la san.
• puterea obisnuintei: adoarme usor cu ea, se linisteste, il distreaza sau il tine ocupat. Este normal sa devina dependent si s-ar putea sa riposteze violent in momentul in care vei considera ca este timpul sa se desparta de ea.
• riscul de infectie la nivelul urechii medii: este totusi destul de scazut, mai ales in primele luni de viata cand Sindromul mortii subite este mult mai periculos
• probleme ale dentitiei: nu se recomanda folosirea ei timp indelungat. Unii pediatri considera ca peste varsta de un an, suzeta poate influenta limbajul, altii o considera inofensiva pana la 3-4 ani. Cert este ca folosirea indelungata poate impinge spre exterior dintii situati pe arcada superioara.

Fii foarte atenta la modul de pastrare al suzetei. Ea vine in contact cu organismul copilasului si trebuie sa fie mereu curata.

Citeste si: 5 motive pentru care plang bebelusii

Nu este o regula in privinta folosirii suzetei. Unii copii o refuza in ciuda eforturilor mamicilor de a-i obisnui cu ea. Nu il forta. Daca iti este teama ca va ajunge sa-si suga degetelul, opreste-l ori de cate ori observi ca are aceasta tendinta si ea va disparea in timp.

Cand incep sa se formeze dintisorii de lapte si suzeta a devenit mai mult o rutina, desparte-l de ea. Fii ferma in hotararea ta si ofera-i puiului tau alte metode de linistire sau distractie. 

related posts

Modifică setările cookies