Cum previi iritatia de scutec


Statisticile arata ca iritatia produsa de scutec este una dintre cele mai frecvente afectiuni ale  bebelusilor in primele 15 luni de viata, cu preponderenta intre 8 si 10 luni. Cand spui “ca pielea de bebelus” spui catifelat, neted si elastic, [...]


Statisticile arata ca iritatia produsa de scutec este una dintre cele mai frecvente afectiuni ale  bebelusilor in primele 15 luni de viata, cu preponderenta intre 8 si 10 luni.

Cand spui “ca pielea de bebelus” spui catifelat, neted si elastic, intr-un cuvant: perfect. Insa pielea frumoasa a copilasului tau trebuie aparata de bacterii si substantele daunatoare din mediu.

Ce poti sa observi?

- zone rosiatice situate pe coapse, fese si zona genitala

- copilasul tau plange cand este atins in acele regiuni

Cand este cazul sa mergi la doctor?

-    iritatia nu scade in urma tratamentelor acasa

-    eruptia se extinde

-    copilasul are febra, stare generala proasta

-    apare puroiul

Cum previi iritatia?

Ai grija ca bebe sa fie schimbat des. Bebelusilor nu le place umezeala, iar scancetul sau plansul este un mod de a te anunta ca este timpul unui nou scutec (diareea intretine iritatia).

Nu este indicat sa pui pantaloni de plastic peste scutec. Pielea copilasului tau are nevoie sa respire, iar caldura nu ii face bine.

Atunci cand folosesti un produs nou de ingrijire (pudra, ulei, crema, servetele de unica folosinta) sau scutece produse de alta firma decat cea de pana atunci, urmareste-i cu atentie reactia. Daca apar semne de iritatie, renunta la ele.

Daca folosesti scutece de panza, fii atenta la detergentul, inalbitorul sau balsamul de rufe. Daca ii dai bebelusului tau antibiotice sau daca tu iei si alaptezi, aceste medicamente favorizeaza aparitia iritatiilor.

Pana nu demult, pentru absorbtia umezelii era folosit talcul. Astazi el nu mai este recomandat de catre multi medici deoarece exista pericolul ca pudra sa fie inhalata de bebelus.

Daca te hotarasti totusi sa o folosesti, aplic-o mai intai pe mana si apoi pe funduletul bebelusului. Asigura-te ca pudra nu se imprastie catre nasucul lui.

Schimba scutecul des (cam la fiecare 2-3 ore) si evita folosirea produselor ce contin alcool deoarece acestea irita. Ceaiul caldut de musetel este o buna alternativa, mai ales ca are si rol dezinfectant.

Foloseste o crema speciala pentru iritatii si tine bebelusul fara scutec cat de mult poti. In acest fel pielea respira si incepe sa se vindece. Pana se vindeca, foloseste scutece putin mai mari decat cele pe care le folosesti de obicei.

Daca puiul tau are iritatie de scutec, nu inseamna ca tu nu l-ai ingrijit cum trebuie. Pielea lui este deosebita de a unui adult.

Glandele sebacee sunt intr-un numar mai mic, productia de melanina este mai scazuta, iar sensibilitatea este mai mare la actiunea bacteriilor si a substantelor daunatoare din mediu. Nu ai fi singura mamica care a trecut prin asta. Pielea lui are o capacitate mare de regenerare si cu grija, rabdare si ajutorul medicului, micutul tau va fi bine. 

related posts

Modifică setările cookies