Invata arta conversatiei cu un bebelus


“Oa”, “gugu” si “gaga” e tot ce spune cel mic? Incearca sa stabilesti un limbaj comun inca din primele zile dupa nastere si roadele nu vor intarzia sa apara mai tarziu, in viata. Recunoaste, nu e mare diferenta intre gangurelile [...]


“Oa”, “gugu” si “gaga” e tot ce spune cel mic? Incearca sa stabilesti un limbaj comun inca din primele zile dupa nastere si roadele nu vor intarzia sa apara mai tarziu, in viata.

Recunoaste, nu e mare diferenta intre gangurelile bebelusului tau si complicatele hieroglife egiptene sau ideograme chinezesti. “Gu” pentru mancare, “gu” pentru somnic, “gu” pentru joaca. Ce sa intelegi din tot acest dialect minimalist?

Citeste si: 14 mituri spulberate despre ingrijirea bebelusilor

Si totusi, in primii doi ani de viata creierul copilasului tau se dezvolta mai mult decat in tot restul vietii. Stii, de fapt, ce se intampla cand strengarul bolboroseste silabe de neinteles si zambeste de la un capat la altul al urechilor atunci cand se impotmoleste? Ei bine, se pregateste pentru prima conversatie adevarata. Acesta este momentul ideal pentru a lega o comunicare intre voi, parintii experimentati in arta dialogului si el, micul neofit.

Nu-l ignora atunci cand il vezi chinuindu-se sa-ti explice ceva in timp ce se foloseste de tot arsenalul din dotare: dinti, limba, maini, cap, nervi. Ofera-i atentia cuvenita – procedand astfel vei ajuta la construirea sigurantei si respectului de sine.

Priveste-l in ochi. Este modul primar si cel mai facil de comunicare ce se poate lega intre tine si bebelus. Spune-i “Salut!” inca din prima zi de dupa nastere, asa veti ajunge sa va cunoasteti unul pe altul si sa va indragiti.

Bebelusii sunt niste persoane sociabile si, ca atare, au nevoie de cineva cu care sa socializeze. Tine-l in brate si vei vedea cum iti cauta privirea.

Vorbeste cu el. Nazdravanul iti va recunoaste vocea inca din primele minute dupa ce va fi vazut lumina zilei, asa ca se va simti la fel de confortabil si in siguranta ca in zilele fericite, lipsite de griji, petrecute in burtica ta.

Discutand cu el inca de la nastere, nu doar ca vei intari legatura dintre voi, ci il vei ajuta sa-si dezvolte abilitati de comunicare, sa invate mai usor limba care se vorbeste in jurul lui si sa stie, mai tarziu, cand si cum sa vorbeasca sau, dupa caz, sa asculte.

Citeste si: Cum sa iti inveti copilul sa manance sanatos inca dinainte sa se nasca

Nu-l trage pe sfoara pe cel mic si nu avea impresia ca el n-o sa se prinda. Vorbeste-i despre ceea ce faci, de exemplu, atunci cand il hranesti sau ii faci baita. Asa, creierul puiului tau va fi stimulat catre cunoastere, iar el va deveni mult mai receptiv la procesul de invatare. Mai tarziu, se vor dezvolta si indemanarea de a scrie si a citi si, mai apoi, de a lega relatii sociale.

Invata sa-l asculti. Cand vorbesti cu bebe, asigura-te ca ii acorzi o pauza, timp in care el sa-ti poata raspunde, chiar daca nu o va face prin cuvinte, ci printr-un zambet sau un gangurit.

Canta-i, asta il va calma si ii va capta atentia pe data. Poate fi orice cantecel pentru copii, oricat de simplu. Importanta e vocea ta, nu melodia in sine. Bate din palme in ritmul muzicii si fa miscari ca de dans. In curand, cel mic isi va dori sa te imite si, mai mult, memoria sa va fi stimulata.

Cand nimic nu functioneaza si cel mic incepe sa planga de suparare, incearca sa descifrezi ce vrea sa-ti transmita prin plans. Oricat de neexperimentat esti, cu siguranta vei intelege daca piciul tau plange de oboseala, de foame sau de frica. Instinctele parintesti nu dau niciodata gres!

related posts

Modifică setările cookies