Certurile parintilor influenteaza comportamentul copiilor


Este inevitabil ca intr-o familie, oricat de fericita ar fi, sa nu apara divergente care se transforma intr-un spectacol nu numai neplacut pentru cel mic, dar si periculos. Pentru micut, parintii reprezinta modele pe care le va folosi pentru a-si [...]


Este inevitabil ca intr-o familie, oricat de fericita ar fi, sa nu apara divergente care se transforma intr-un spectacol nu numai neplacut pentru cel mic, dar si periculos.

Pentru micut, parintii reprezinta modele pe care le va folosi pentru a-si va dezvolta personalitatea. De ceea ce vede si traieste in fiecare zi alaturi de familia sa depinde felul in care el va comunica cu mediul din jur.

De ce se cearta parintii?

Problemele de cuplu, grijile de zi cu zi, impactul societatii asupra echilibrului familial sunt motive ce pot genera situatii conflictuale.

Exista certuri inerente in viata de familie sau certuri care tradeaza probleme grave ce, din pacate, pot duce chiar catre separarea parintilor. In acest ultim caz, daca nu se gasesc cai de remediere a situatiei, ideea de a apela la un psiholog este cea mai potrivita.

Cum reactionezi?

In general este bine sa nu va certati de fata cu cel mic, mai ales daca este vorba de decizii importante care nu il privesc direct (probleme legate de bani sau de achizitionarea unor bunuri). Nu uitati ca “peretii au urechi” si ca va poate auzi chiar si din camera sa. De aceea, nu ridicati tonul.

Unii psihologi considera benefica desfasurarea unui conflict in prezenta celui mic, cu conditia ca rezolvarea acestuia sa reprezinte un model.

Ce trebuie sa ii dovediti copilului daca acesta este de fata la o discutie in contradictoriu?

1. Stapanire. Discutati pe un ton calm, incercati sa nu gesticulati excesiv.
2. Rabdare. Ascultati-va unul altuia argumentele.
3. Respect. Priviti-va in ochi, nu folositi cuvinte dure, evitati reprosurile.
4. Pozitii de egalitate. Nu impuneti, feriti-va de afirmatiile: “Pentru ca asa vreau eu!” sau “Pentru ca eu stiu mai bine!”.
5. Deschidere. Oferiti solutii si in ultima instanta cautati compromisul.
6. Maturitate. In final, nu uitati sa-l asigurati pe cel mic ca totul este in regula intre mami si tati.

Care este impactul disputei asupra copilasului?

Chiar si bebelusii resimt efectele unei certe intre parinti. Tonul ridicat al vocilor il sperie si devine iritat sau plange. In plus, atunci cand mami revine la cel mic, ii este destul de greu sa isi controleze starea de spirit influentata de o disputa recenta.

Daca este un pic mai maricel, bebe poate avea senzatia ca el este cauza pentru care mami si tati se cearta. Este periculos, deoarece poate dezvolta un complex de vinovatie. De aceea, este bine sa nu aduceti niciodata copilul in discutie cand aveti un conflict.

Echilibrul copilului este dat de cele doua personaje principale din viata sa: mami si tati. Faptul ca ii surprinde avand o atitudine agresiva ii va da un sentiment de nesiguranta si frica. Mai tarziu, exista riscul sa devina un copil retras, timid, suspicios care greu isi va face prieteni.

Cand participa la o discutie a celor mari, bebe retine expresii si le reda mecanic. In toiul unei dispute, cei mari mai “scapa” anumite cuvinte care nu reprezinta decat un mijloc de manifestare a nervilor. Cel mic le inregistreaza si le poate repeta. El nu cunoaste nici sensul acestora, nici faptul ca parintii sai nu au crezut intr-adevar in ele.

Uneori, copilul profita de conflict. Unii copii se pot folosi de starea de suparare dintre parinti pentru a cere unui parinte ceea ce ii era refuzat de catre celalalt.

Cateva sfaturi pentru mami si tati:

1. Cautati intotdeauna calea amiabila pentru a rezolva un conflict. Pentru copil, indiferent de varsta, veti ramane toata viata un model, insa impactul cel mai puternic asupra personalitatii sale se produce in copilarie. Este bine sa va imite numai acel comportament care il va defini ca om integru si echilibrat.
2. “Nu luati acasa problemele de la munca!”. Sigur ati mai auzit acest indemn. Acasa sunt membrii familiei care au nevoie de liniste, relaxare si de momente placute petrecute impreuna.

Nu uita ca familia ta sa fie intotdeauna o “oaza de liniste”, indiferent de probleme si discutii dintre parinti! winking

related posts

Modifică setările cookies