Ai dureri de cap in timpul sarcinii? Migrenele pot creste riscul unui accident vascular


Pentru unele gravide, durerile de cap se pot intensifica in timpul sarcinii, pe cand pentru altele pot disparea, desi inainte apareau frecvent. Chiar daca sunt un chin pentru mama, fatul nu este afectat in mod direct. Primul trimestru din sarcina [...]


Pentru unele gravide, durerile de cap se pot intensifica in timpul sarcinii, pe cand pentru altele pot disparea, desi inainte apareau frecvent. Chiar daca sunt un chin pentru mama, fatul nu este afectat in mod direct.

Primul trimestru din sarcina este si cel mai dificil. In corpul tau se produc numeroase modificari de natura hormonala, necesare pentru dezvoltarea in conditii optime a micutei minuni. Din nefericire, aceste transformari sunt adesea greu de suportat, mai ales ca vin toate odata: greturi, ameteli, insomnie sau, dimpotriva, somnolenta, depresie si, colac peste pupaza, migrene care par ca nu se mai sfarsesc.

Vestea buna este ca, pentru majoritatea gravidelor, migrenele incep sa-si piarda din putere la sfarsitul primelor trei luni de sarcina. Daca nu erai invatata cu dureri de cap inainte de a ramane insarcinata, aparitia lor in forta s-ar putea sa te nelinisteasca. Sensibilitatea senzoriala a gravidelor este pronuntata, la fel si spaimele pe care le incearca la aparitia unei senzatii noi.

De fapt, migrenele sunt considerate un fenomen obisnuit, de cele mai multe ori inofensiv si apar la 26% dintre femeile aflate la varsta optima pentru a procrea, si la o treime dintre femeile cu varste cuprinse intre 35 si 39 de ani.

Cu toate acestea, conform rezultatelor unui studiu de amploare efectuat intre 2000 si 2003 in Statele Unite s-a ajuns la concluzia ca femeile care au implinit sau au depasit 40 de ani sunt cu 2,4 procente mai predispuse sa sufere de migrene in sarcina, iar femeile de etnie caucaziana in special sunt supuse acestui risc mai mult decat oricare alta rasa.

Studiul arata ca, in timpul sarcinii, migrenele tripleaza riscul de blocare a circulatiei sangelui in vene printr-o coagulare anormala si dubleaza riscul aparitiei unor boli de inima. De asemenea, cercetatorii au legat migrenele de riscul aparitiei accidentelor vasculare la gravidele care sufera de diabet, hipertensiune arteriala sau sunt fumatoare.

De cele mai multe ori, migrenele se mostenesc de la o generatie la alta, insa anumiti factori si situatii contribuie la aparitia ei, asa ca ar fi indicat sa le eviti pe timpul sarcinii:

o Lumina puternica (naturala sau artificiala)
o Anumite mirosuri sau parfumuri grele
o Oboseala cronica, datorata stresului sau tulburarilor de somn
o Scimbarea vremii (vei avea probleme doar daca esti meteo-dependenta)
o Fumul de tigara inhalat (indiferent daca fumezi activ sau pasiv)
o Ciocolata, cafeaua, vinul, branza cu mucegai, banana, avocado, ciupercile, produsele lactate

Cum sa tratezi migrena eficient?

Esti gravida si medicamentele nu au ce cauta pe lista ta de preferinte, chiar daca migrena nu-ti da pace de trei zile. Mai ales in primul trimestru de sarcina, apeleaza la metode inofensive pentru indepartarea durerilor de cap.

- Iti poti presa fruntea cu o punga in care ai introdus cateva cuburi de gheata, sau poti face un dus racoritor, care va dilata vasele de sange.

- Chiropractica sau acupunctura sunt si ele de mare folos. Ai grija insa, in sarcina nu pot fi activate toate centrele de acupunctura din organism – unele zone trebuie evitate, altfel poate fi declansat un travaliu timpuriu.

- Incearca sa iti faci un ritual din a merge pe jos dimineata si seara, pe racoare. Coboara cu o statie mai devreme in drumul tau spre serviciu sau fa o plimbare la pas prin parc seara, alaturi de partener sau o prietena. Sedentarismul in sarcina poate aduce cu sine o migrena de toata frumusetea.

- Elimina, pe cat posbil, sursele de stres. Daca iti cerem prea mult, atunci compeneseaza agitatia de peste zi cu o cina romantica sau un film la cinematograf dupa ce te intorci de la munca. Citeste o carte buna, iesi in weekend in aer liber sau petreceti o seara incendiara in doi, la lumina lumanarilor.

Sarcina iti va da adesea dureri de cap, la propriu si la figurat. Nu te lasa coplesita de aceste obstacole – foloseste-le in avantajul tau. Incearca sa devii o femeie puternica si vei capata admiratia tuturor celor din jur.

related posts

Modifică setările cookies