Vergeturile in timpul sarcinii. Afla de ce apar si care este metoda de prevenire


Aproape jumatate dintre gravide se aleg cu vergeturi in timpul sarcinii. Nimeni nu stie cu siguranta de ce unele femei au parte de ele, iar altele nu. Oamenii de stiinta “dau vina” pe gene Vergeturile au forma unor dungi mici [...]


Aproape jumatate dintre gravide se aleg cu vergeturi in timpul sarcinii. Nimeni nu stie cu siguranta de ce unele femei au parte de ele, iar altele nu.

Oamenii de stiinta “dau vina” pe gene

Vergeturile au forma unor dungi mici care apar de cele mai multe ori pe abdomen, in ultimul trimestru de sarcina, atunci cand burtica creste cu repeziciune, pentru a face mai mult loc micutului nazdravan.

Ele isi pot face aparitia si pe fese, coapse, solduri sau sani. Cu alte cuvinte, fix acolo unde ti-ai dori mai putin.

Citeste si: Cum sa arati bine dupa nastere: 6 pasi pentru un abdomen plat in doar 7 zile

Vergeturile sunt cauzate de schimbarile survenite in elasticitatea tesutului epitelial. In functie de nuanta prigmentului personal, ele pot fi de culoare roz, maro deschis ori inchis, si chiar rosiatice. Cu timpul se estompeaza, dar nu dispar niciodata in totalitate.

Daca mama ta a suferit de vergeturi in timpul sarcinii, asteapta-te sa apara si in cazul tau, pentru ca oamenii de stiinta le considera o mostenire genetica. E posibil ca vergeturile sa apara si atunci cand nu ai grija de pielea ta sau ai o alimentatie nepotrivita.

Cand pot aparea vergeturile?

- Cand castigi prea mult si prea repede in greutate

- Cand esti insarcinata cu gemeni

- Cand ai un bebelus mare in burtica

- Cand lichidul amniotic este in exces

Citeste si: Cum scapi de celulita cand esti o mamica ocupata

Ce poti sa faci pentru a le preveni?

Din pacate, nu prea multe. Cel mai bun sfat: nu depasi greutatea recomandata (maximum 10-15 kilograme in plus la sfarsit de sarcina).

Nu exista dovezi stiintifice ca alifiile, cremele si uleiurile din comert, care pretind ca tin la distanta vergeturile, chiar o fac. E bine, totusi, sa-ti ungi abdomenul cu o crema recomandata de medicul tau, pentru a-l hidrata si a preveni uscarea excesiva a pielii.

Dupa ce ai nascut, te poti gandi si la terapia prin laser, care poate avea ca efect diminuarea vergeturilor sau schimbarea pigmentului lor, pentru a-l aduce cat mai aproape de culoarea epidermei tale.

Orice ai alege, trebuie sa stii ca vergeturile nu-ti pun sanatatea in pericol, ci sunt cel mult o problema de estetica.

related posts

Modifică setările cookies