Cum se schimba creierul gravidei in timpul sarcinii – fenomenul “nesting”


Este deja cunoscut faptul ca sarcina aduce o multime de schimbari in plan fizic, acestea fiind evidente pentru mamica si pentru cei din jur. Specialistii au descoperit insa ca modificarile apar si la nivel psihic, gravidutele schimbandu-si modul de a gandi si actiona de-a lungul celor noua luni de sarcina.


Daca astepti un bebelus, probabil ai observat ca ai devenit putin mai uituca si mai emotiva. Pe langa aceste schimbari, specialistii au mai descoperit un fenomen care se manifesta in randul viitoarelor mamici: nesting.

In ultima vreme nu ai deloc stare si iti vine sa te trezesti in mijloc de noapte pentru a aranja mobila din camera micutului sau hainutele pe care urmeaza sa le poarte. In zorii zilei planifici deja o noua sesiune de cumparaturi si parca brusc iti dai seama ca nuanta de albastru din camera puiului tau trebuie schimbata cu una mai deschisa.

Ei bine, daca simti acest exces de energie in cel de-al treilea trimestru de sarcina, “suferi” de nesting: dorinta de a pregati cuibusorul in care va sta copilul tau.

Dorinta de a avea totul pus la punct inainte de venirea pe lume a bebelusului tau este una fireasca, dar in acest caz intervin si aspectele biologice si psihologice care te determina sa actionezi asemenea pasarilor care pun la punct cuibul pentru puii lor.

Cele mai recente studii realizate de cercetatorii americani sustin ca femeile insarcinate sunt hiperactive si chiar anxioase. Mai mult decat atat, spre deosebire de restul doamnelor, ele au o abilitate crescuta de a citi expresiile faciale. Cele furioase sau speriate sunt cele pe care le identifica cel mai repede, pregatindu-se astfel pentru momentele periculoase prin care ar putea trece bebelusul.

In ceea ce priveste fenomenul nesting nici taticii nu sunt feriti, ei axandu-si atentia cu precadere asupra aspectelor financiare. Din dorinta de a le oferi copiilor tot ce e mai bun, taticii muncesc mai mult si pun la punct planuri economice pe termen lung, acesta fiind modul lor de a-si manifesta grija.

Tu ai simtit efectele fenomenului de nesting de-a lungul celor noua luni de sarcina? poveste-ne mai multe despre experienta de graviduta in sectiunea de comentarii.

related posts

Modifică setările cookies